klik sekali~

Monday, April 18, 2011

Nampak Buaya Masa Naik Feri.

assalammualaikum & selamat bersarapan pagi ^^,


semalam jalan2 ke area telaga air dan kampung Sempadi *
kalau tak silap Sempadi la nama kampung tu -.-'




gambar kat atas ni feri yang kita orang naik. bayar rm1 je. dan masa nak balik tu aku nampak macam buaya je kat tengah2 sungai tu. *err..tak pasti sungai ke muara*




nampak tak bulatan merah kat gambar atas ni? tu la buaya nya. kita orang panggil buaya ni buaya 'senyulong' sebab mulut di panjang ~_~


tapi sebenarnya sungai kat belakang rumah aku pun ada buaya. masa kecik2 dulu pernah jugak nampak *bila dah nampak buaya tu terus tak berani mandi sungai lagi -.-'


err..meh aku bagi sikit info tentang buaya ^^,

INFO - Buaya adalah haiwan reptilia yang hidup di dalam air. Ibu buaya adalah lebih ganas daripada buaya yang lain. Induk buaya betina rata-rata menyimpan telur-telurnya dengan dibenamkan pada tanah atau di bawah seresah daun. Dan, induk tersebut menunggu dari jarak sekitar 2 meter dari dalam air. Di musim bertelur buaya amat buas menjaga telurnya. Di Malaysia dan Indonesia ada 3 jenis buaya yang terkenal:


1. Buaya muara (ni yang kat atas tu kut)
2. Buaya Air tawar
3. Buaya sepit


SUMBER - http://lamanmultimedia.dbp.my/wordpress/?p=387


p/s – maaf picture tak clear sebab guna camera biasa je T_T




3 comments:

Dea said...

ngutikk..:P..mek xpnh nmpak buaya gya..kcuali la, g jong crocdile ka zoo ka, mana2 ng da boyak.. hehe

♥ Mrs.Eady ♥ said...

takut nyer....isy...

Cik Cempaka said...

eh, betul ke ada buaya ni..takutnyer