Thursday, April 10, 2014

Bawa Kucing Jalan - Jalan Di Cameron Highland


Assalammualaikum. 


Anak buah aku ada sini, jadi bawalah dia jalan - jalan dekat Cameron Highland walaupun sebelum ni dia dah pernah pergi. Ipoh je pun kan, bukannya jauh mana. Lagipun bukan aku yang drive ;D Memandangkan aku dengan 'dia' dah berhajat nak bawak Dian dan Gege naik Cameron, jadi kita orang pun bawaklah budak dorang tu sekali. 


Oh ye, Dian dengan Gege tu kucing okey. Jangan kau fikir manusia pulak T_T Mesti ada yang cakap, "dah kenapa nak bawak kucing sekali? kucing kut..bukannya manusia yang tau erti jalan2" 


Hey - hey! Kalau nak tahu Dian dengan Gege ni dah sampai Melaka okey. Taiping. Teluk Intan. Kuala Selangor. Nasib baik nak bawak naik 'belon' banyak sangat prosedurnya kalau tak mahu jugak aku bawak balik Kuching ;p



Dian dengan anak buah aku Iena :) Masa ni Dian cool je. Tak menggeletar walaupun sejuk. 



Beginilah, Dian dengan Gege ni kucing indoor walaupun asalnya kucing liar. Rumah aku ni rumah flat. Boleh tahan jugak tingginya. Jadi memang tak ada masa dia nak keluar bersosial kat luar sana. Nasib baik ada 'dia' yang sayang nak mati dengan kucing. Kalau tidak.. memang 24/7 lah Dian dengan Gege dalam rumah je. Tian anak mummy!



Sungguh menyerlah kegemukan di situ. *terus lompat bintang 1 2 3 4* Yang kiri tu Dian yang kanan tu Gege. Kucing okey. Bukan yang bertudung tu..heh!


Tapi kalau nak bawak kucing jalan2, tahap kesabaran perlu penuh di dada. Serius. Kalau sekadar mahu melepaskan batuk di tangga, tak payahlah. Mahu kau meroyan dalam kereta tu nanti. Aku sendiri ni pun kadang - kadang emo dengan telatah dorang *krik3* Tapi selalunya mula2 naik kereta tu je dorang ke hulu ke hilir, lepas dah jauh sikit dorang akan tidur je. Tak pun duduk layan perasaan. Hehe.



 masa ni depan smoke house kalau tak silap..


Ehem! Gambar esklusif ni tau, tu yang sengaja dikecikkan. Haha. Bajet 'dia' tu artis. Dan kereta tu bukan milik kami, tapi kami tumpang ambik gambar je. Time ni hujan renyai2 kalau tak silap. Dian dengan Gege kesejukan sampai menggigil. Lepas tu kita orang terus lari masuk dalam kereta :) Rasanya tu je kut nak cerita. Nanti aku bagi tips macam mana nak bawak kucing jalan2 ye. Itu pun kalau aku rajin ;D Aku nikan selalu je cakap nak bagi tapi tak jugak bagi2. Huhu. Apa - apa pun sayangi kucing anda! Bye~ 



p/s - ini baru anak kucing..kalau anak sendiri nanti entah macam manalah kan? hurm.




Monday, April 7, 2014

Resepi Lempeng Pekak.

Assalammualaikum..

Semalam buat kari telur ikan tapi sampai hari ni ada lebihan kari tu. Nak makan dengan nasik, semalam dah makan dengan nasik. Fikir punya fikir, maka terjadilah lempeng pekak. Sebenarnya baru aku tahu nama lempeng ni lempeng pekak sebab selalu aku sebut lempeng je. Hehe. Itu pun tahu daripada blog Cik Mat Gebu. Kiranya idea buat lempeng ni dapat daripada blog dialah. Nak tahu detail tentang resepi ni, klik SINI :)


Yang kat bawah ni cara aku buatlah. Dah letak kat FB dengan Istagram sebenarnya, jadi kopipes je yang kat FB dan letak sini ^^


Masukkan 2 cawan tepung gandum, 2 cawan air (agak2), 1 biji telur & secubit garam dalam blender. Blend sampai sebati. Tapis. Panaskan kuali. Oles sikit minyak dan tuang adunan tadi dan buat macam buat kuih lenggang/ketayap. Bila bahagian bawah dah nampak macam dah masak, terbalikkan dgn penuh kasih sayang. Biar sehingga sedikit keperangan. Angkat. Dan lakukan kaedah yg sama sampai adunan habis. Siap!





Lempeng pekak ni sedap dimakan dengan sambal sardin atau yang sama waktu dengannya. Dalam gambar, sambal sardin & kari telur ikan 'jan'.


Selamat mencuba!


p/s - susah benar nak dapat telur ikan jan sekarang nikan..