Wednesday, October 29, 2014

Pregnant!

Assalammualaikum..


4 bulan lebih dah jadi bini orang. Alhamdulillah. Dah pregnant? Belum lagi. Tengah usaha ni ;p Sebenarnya aku memang nak cepat2 ada anak, tapi soal anak ini Allah yang tentukan--bukannya macam kau nak beli barang. Pergi kedai--bagi duit--barang dapat. Kadang2, barang kau nak tu pun belum tentu ada. Kena cari kedai lain. 


Walaupun usia perkahwinan masih baru kata orang, tapi lain orang dah sibuk tanya pasal anak. Apatah lagi kawan teman saudara mara cucu dan anaknya yang baru kahwin, eh2 terus bunting pelamin. Aku pun teringin jugak bunting pelamin tapi dah tak bunting2 nak buat macam manakan? Masa aku balik raya hari tu, di kuching--adalah mak cik ni tanya soal yang sama iaitu,


"dah ada isi ke?"
"belum."aku jawab sambil sengih2. 
"cepat2 sikit ada isi..kau tengok anak mak cik dua orang tu, laju aje mengandung. cepat sikit bagi anak. barulah suami sayang.."


"kiranya masa anak mak cik baru kahwin tu suami dia tak sayanglah? yalah tak ada anak lagi.." soal aku berani tetapi berani dalam hati jelah  =) 


Untuk mengulas lebih lanjut isu tu, aku bagi jelah jawapan klise, "belum ada rezeki lagi.." tapi betullah kan dah belum sampai rezeki kita nak buat macam mana? Macam soal jodoh jugak--dah usaha cari pasangan--dah plan macam2--tapi kalau belum tiba masanya, tak akan jalan jugak. 


Usaha seseorang nak berkahwin dan nak dapat anak janganlah kau nak persoalkan. Bagi aku kedua2 isu ni amat sensitif. Aku yang baru 4 bulan lebih kahwin dah terasa, apatah lagi yang dah kahwin bertahun2 tapi belum dapat anak. Dalam tempoh mereka nak berkahwin & nak dapat anak kau tak tahu entah berapa banyak dah air mata mereka tumpah. Lagi2 yang perempuan ni. Sobs~


Tolonglah k--sensitif sikit dengan perasaan orang lain. Kadang2 bukan mereka yang nak kahwin lambat & lambat dapat anak tapi memang mereka dah Allah tetapkan ini ujian mereka. Dan kadang2 jugak, mereka dah elok bersabar tapi orang sekeliling curah minyak di api yang menyala. Minyak--kena simbah api--maraklah dia! 


Apa2 pun doakan aku dan siapa2 yang belum dapat anak atau belum dapat tambah anak, agar kami dapat anak dan tambah anak secepat mungkin. Sambil2 tu jagalah sikit hati dan perasaan kami ya? :') Terima kasih! 



Tuesday, September 2, 2014

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Assalammualaikum..



Sebenarnya kan, aku dengan encik suami bukannya honeymoon sangat pun di Sabah hari tu (bulan 6 punya cerita, bulan 9 baru updated! tepuk tangan sikit! heh!) tapi lebih kepada jalan - jalan dan makan - makan. Yalah, baru kahwin kan, nak jugak habiskan masa bersama. Berdua. Jauh dari hiruk - pikuk kota. Ayat..itu pun tak pasti betul ke tidak ayatnya huhuhu~



Encik suami pergi ambik kunci.



Seperti tajuk dan gambar di atas, korang sedia maklumlah kan yang kami menginap di Kiram Village di Mesilau, Kundasang. Selalunya orang honeymoon ambik hotel yang best2 sikit, tapi alahhh itu honeymoon orang. Kita buat honeymoon kitalah kan? Ikut bajet sendiri. Yang penting dapat habiskan masa berdua *senyum* Lepas makan tengah hari di Ladang Teh Sabah, terus bergegas check in kat sini. Encik suami dah booking awal kat sini. Time pergi ni school holiday, jadi penuh aje. Nasib booking awal. Lega..






Masa ni dalam pukul 1 lebih kalau tak silap. Cuaca memang panas. Tapi berangin. Oh ye, kete viva nilah yang kami sewa sepanjang berada kat sini. Owner dia baik. Kete pun bersih. Tip - toplah. Nanti bagi no phone owner kete sewa ni.




Cabbage. Nasib reka bentuk tak macam cabbage betul2. Kalau tak nangis sebab kecomelan melampau daripada nama sampai ke design.



Sambil tunggu encik suami, aku jalan2 dekat2 situ. Cabin comel atas nilah bilik kami. Namanya Cabbage. Comel je nama2 cabin/bilik kat sini :)









Pada sesiapa nak ke sini, bolehlah ambik no phone tu. Tempah awal kalau nak pergi masa cuti sekolah kayyy~ oh ye, nak dijadikan cerita, masa tunggu encik suami ambik kunci punyalah lama. Rupa2nya receptionist kat situ tak percaya yang kami dah booking. Sebelum ke Ladang Teh Sabah, kami memang ke sini dulu. Nak confirm kan lagi bilik yang kami tempah dan receptionist tu cakap ada. Bila dah tukar receptionist lain, dan2 cakap takde -.-' Encik suami tunjuk bukti pembayaran dan mintak confirm balik dengan receptionist sebelum ni dan alhamdulillah, dapat kunci. 







Cabin Cabbage ni khas untuk dua orang/seorang saja. Walaupun persis rumah, tapi kecik. Tak sesuai untuk yang ada anak kecik yang suka naik turun tangga. Atas tu bilik air dia. Water heater dia tak okey sangat. Dahlah sini sejukkkk. Sabun takde bagi. Tuala pun takde. Mungkin dorang tak proper kemas atau kita kena mintak, entahlah. Aku dengan encik suami dua2 jenis yang okey jerrr. *okey sebab aku dah siap bawak tuala dan segala macam bahan mandian. kalau tak ada, merengek jugak aku dekat encik suami mintak dia mintak dekat receptionist* 








Atas ni gambaran tingkat bawah dia. Lantai dia sejuk mak aiii. Aku bawak selipar sampai tepi tangga. Sejuk punya pasal.


























Dan tingkat atasnya macam dalam gambar atas ni. Selesa untuk dorang. Tapi pada yang tinggi tu, hati2 sebab struktur atas dia agak menyenget. Hurm, menyenget T_T























Malam kat sini sunyi. Gambar atas ni rasanya baru balik dari tapau KFC kat pekan Kundasang. Cafe kat sini tutup pulak. Itu yang merayap menuruni bukit bukau untuk mendapatkan sesuap ayam kfc. Sadis je bunyikannn~ 







Tapi paginya pukul 5 lebih dah terang benderang. Menggelupur bangun ingatkan terlepas subuh. Rupa2nya awal lagi :') water heater tak okey jadi bayangkan betapa sejuknya air kat sini pada subuh yang hening.






Memandang sudah berpengalaman datang ke sini, jadi pagi2 buta dah ajak encik suami jalan sekitar kawasan sebab nak tengok puncak gunung kinabalu. View yang Allah bentangkan pada kami--subhannallah.. serius cantik! 












Comel je kan nama2 cabin dekat sini. suke sangat! balik Kuching terus teruja ajak adik beradik datang sini, next year hehehe.














Gambar atas ni dekat cafe. Awal pagi tak bukak lagi. Jam waktu ni dalam pukul 7 kut. Tapi terang dia macamd dah pukul 9. 




















kami laki bini kuat mengatakan rumah yang kat atas ni adalah rumah owner. Hurm. 







Yang atas ni pulak ALPINE D'BAYU RESIDENCE. Baru lagi ni. Dan cantik. Dalam kawasan Kiram Village ni jugak. Harga? Tak pasti ;D























Puncak kinabalu..Cantik sangat. Silalah pergi pada yang belum pergi. Pada yang dah pergi pasti nak datang lagi. Orang lain aku tak tahulah tapi belum balik lagi dari honeymoon, aku dengan encik suami dah plan nak ke sini lagi hikhikhik. insyaAllah :') 














Nampak tak uncle yang duduk bersantai bukan di tepi pantai tu? Dia datang dengan isteri dia. Masa ambik gambar ni aku dengan encik suami duduk minum air 3 in 1 dekat depan cabin. Dengan cuaca sejuk encik suami menyulam angan2,


"tengok uncle dengan auntie tu (masa encik suami cakap auntie masih ada depan tu) dah tua2 pun jalan sampai ke sini. anak2 mesti dah besar. relaks je kan laki bini macam tu. nanti bila anak2 kita dah besar, kita macam tu jugak ye," sambil sengih pandang aku *blushing*



lepas tu jalan, lalu depan cabin uncle maka sempatlah say hello. good morning semua tu. mesra dorang ni.








Barulah nampak muka encik suami kesayangan aiii..dia bukannya suka sangat bergambar. tapi untuk kenangan anak2 cucu2 nantikan, jadi adalah gambar beliau seketul dua. love u abang! muah *tetiba*



p/s - tak sampai lagi 3 bulan kawen kan jadi masih mood honeymoon lagi hikhikhik