klik sekali~

Sunday, March 30, 2014

1st Giveaway by BondaQalish

Assalammualaikum..

Seperti biasa, siapa nak join boleh klik SINI atau klik banner di bawah ni :) Hari ini last day tauuuu.. cepat!




http://bondaqalish.blogspot.com/2014/03/1st-ga-hm-fl-clutch-by-bondaqalish.html



All the best buat semua. Gittew ^^




1st Giveaway By Fatimah Azzahrah





Assalammualaikum..


Lama gila tak join GA atau contest dekat blog ni. Malam ni terdetik nak berGA lagipun hadiahnya agak menarik :)



http://sitifatimahpunyablog.blogspot.com/



Pada yang nak join, boleh klik SINI atau klik dekat banner. Ikut syarat penyertaan yang telah ditetapkan dan tunggu hadiah depan pintu. Amboi~ berangan menang terus. Hahaha. Apa - apa pun marilah kita berGA :)



p/s - misi mencari GA yang boleh dijoin. hehe.



Monday, March 24, 2014

Resepi Kueh Teow Sup Mudah

Assalammualaikum..


Resepi ni mudah dan ringkas. Dan boleh dikatakan sedap jugak ;p Tak nak taip panjang, kita terus tengok resepinya. 


Bahan - bahan untuk sup.

Daging / ayam yang dipotong kecik.
Bawang putih, bawang merah dan halia dihiris2.
Rempah ratus 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga) 
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa.
 Air.
 
Cara membuatnya.

Masukkan semua bahan kecuali garam dan serbuk rasa ke dalam periuk. Rebus sehingga daging/ayam empuk. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.


Bahan2 Sampingan.

Kueh Teow dicelur sekejap je.
Sawi dan tauge juga dicelur kejap.
Telur separuh masak
Sambal kicap (tumbuk cili padi dan bawang putih - gaul dengan kicap, gula dan perah sedikit limau kasturi)









Dah settle semua kat atas tu, boleh dihidangkan. Ambik kueh teow, letak sup, campak sawi dan taugeh dan pecahkan telur separuh masak. Letak pulak sambal kicap. SIAP! Mudah dan ringkas bukan? :)






p/s : selamat mencuba ^^

Thursday, March 13, 2014

Pulanglah MH370

 Assalammualaikum..


Sebenarnya aku tahu berita ni dekat FB. Mula - mula aku ingat benda ni tak betul jadi aku ignore. Bukan apa, selama aku naik belon (kapal terbang) aku langsung tak pernah terfikir yang belon yang aku naik itu akan hilang. Yang aku fikir belon akan terhempas je. 


Tahu ~ Hal seperti ini pernah terjadi. Tetapi mungkin disebabkan ia berlaku di luar negara jadi aku anggap benda tu tak akan jadi kat Malaysia. Rupa - rupanya tak ada yang mustahil.


Kun faya kun.







Gambar atas ni aku ambik dekat Fb. Tengok gambar ni je aku dah sedih :'( apatah lagi tengok video bawah ni :'( dua tiga kali tengok, empat lima kali nangis.




 video daripada Youtube.


Makin sedih bila ada mulut yang kaitkan benda ini dengan politiklah, dosa orang yang dalam MH370 lah dan yang sama waktu dengannya. Tolonglah, jangan rumitkan keadaan. Benda yang berlaku ni atas izin Tuhan. Kalau sehebat mana pun agenda politik dalam hal ni, tapi kalau tanpa izin Allah, benda tak akan jadi.


Lagipun ini soal nyawa. Bukan sesuatu yang boleh dibuat main. Dan hormat perasaan mereka yang terlibat.






Kalau kita tidak mampu membantu daripada segi tenaga, kita bantulah dari segi doa. Daripada pung - pang - pung - pang tak tentu hala kat Fb tu. Kadang - kadang kesian dengan sesetengah orang kita ni kan? Hurm~




 Gambar daripada FB.


Apa - apa pun, pulanglah MH370. Pulanglah dengan apa cara sekalipun.


p/s - mati itu pasti. hidup, insyaAllah..