klik sekali~

Sunday, August 15, 2010

al-kisah

salam ramadhan semua.. lama dah tak ada entri baru.. yelah sejak 2 menjak ni aku malas sangat nak on9.. kalau on9 pun jz cek email.. ermm, berbalik dengan entri kali ni aku nak share sikit apa yang berlaku sejak aku x on9 akhir2 ni.. balik jer dari seremban aku terus ambik tempat mak aku buat kuih, mee dan nasi lemak.. mak aku kena g krusus.. yang x tahan nya mak aku boleh suruh aku buat plan pemasaran untuk group diaorang.. mentang2 aku ambik kos marketing.. sampai pukul 3 pagi aku siapkan assignment mak aku 2.. pagi nya plak makcik aku yg 1 group mak aku datang ambik assignment diaorang..kul 6 pagi lak 2 dia dtg umah..alahai~~~

bila mak dah habis krusus aku ambik alih tugas masak memasak, kemas umah, semua yang berkaitan dengan rumah tangga lah.. hahahaha.. padan muka aku kan? yelah orang lain sibuk keja aku sibuk duk umah.. tapi nak buat macam mana aku ada final test hujung bulan 12 nie.. mana lah tau dapat jadi SHO berjaya.. chewah ^^ tapi jeles jugak tgk membe2 semua dah keja.. aku jer yang terkontang kanting macam nie.. so sad ;( aku tahu ada suara2 mengatakan aku memilih kerja, dan ada jugak yang mengatakan aku bodoh kerana tidak mahu meminta pertolongan abg aku untuk mendapatkan keja..huh!

aku tahu dah masuk 1 year aku menganggur tapi jangan lupa aku ada ambik krusus SHO 6 bulan dan sekurang2nya aku tak totally menganggur. tapi minggu lepas aku mendapat 1 berita yang agak gembira.. mayb after raya aku dah boleh keja.. keja apa? biarlah rahsia dulu.. bukan apa takut tak jadi lak.. tapi doa2kan lah jadi ye.. mak pun restu keja tu.. insyaAllah semuanya akan jadi lebih baik dengan adanya restu mak.. amin ^_^

Friday, June 18, 2010

Rendang Ayam/Daging Ala Sarawak.

hari nie aku tiba2 teringat dengan rendang ayam/daging yang mak aku buat..sedap sangat2..kalau kat sarawak rendang ayam/daging akan mudah dijumpai time raya jer..berbeza dgn kat sini(semenanjung), senang jer nak jumpa rendang ayam/daging..tapi macam biasa,masakan yang mak masak mesti lebih sedap kan??so,aku nak share resepi mak aku kat korang..tapi nie bahan2 nie mak aku agak2 jer bagi tau..yela,orang tua kan..pe barang nak tengok2 resepi..hihihi~


Bahan A
1 ekor ayam/ 1 kilo daging

Santan (1 biji kelapa)

4 helai daun kunyit (dihiris halus)

Rm2 kerisik


Bahan B

1 inci halia (dikisar)

4 biji bawang merah (dikisar)

10 biji bawang putih (dikisar)

½ camca tepung kunyit

1 sudu makan serbuk jintan putih

1 sudu makan serbuk jintan manis

2 batang serai (ditumbuk)

Beberapa biji cili padi (ikut selera sendiri)



Cara membuatnya


Cuci ayam/daging sampai bersih. Tos kan. Gaulkan semua bahan B dengan ayam / daging. Masak ayam/daging sehingga keluar air ayam/daging itu sendiri. Masuk kan santan sedikit demi sedikit. Selepas itu masuk kan kerisik dan daun kunyit. Pastikan ayam/daging masak sampai empuk dan masuk kan garam dan ajinomoto(orang sarawak memang guna perasa) mengikut citarasa sendiri. Akhir sekali biar kan air santan kering dan padam kan api apabila ayam/daging sudah benar2 masak.


so macam mane? senang kan??tapi kalau korang masak aku tak tau lah sedap ke x..huhuhu~ tapi kalau mak aku buat memag sedap..ape2 pun selamat mencuba yer..kalau aku buat nanti aku post kan picture rendang kat sini..

Tuesday, June 8, 2010

Anak Buah Kusayang

~~ inilah hero2 kakak aku.. Mohd. Hazrie Firdaus with his little brother Mohd. Fiqrie Firdaus.. so naughty both of them.. tapi aku tetap sayang diaorang semua ~~


~~ nie Dania Nuralesha, tapi aku suka panggil dia "princess" sebabnye dia cantik dan comel sangat2 ~~

~~ yang nie lak Nurul Fatehah.. badan nie nie slim jer.. hehehe.. kat umah orang panggil dia "baby".. baby lagi ke?? hihihi.. ~~

ermm.. tiba2 aku teringat anak2 buah ku yang ada kat kuching. huhuhu ~~ jadi, aku nak story la sikit tentang diaorang.. yela, nak mengubat rindu.. aku ada 9 orang anak buah.. 5 lelaki dan 4 perempuan.. insyaALLAH bulan 9 nanti ada lagi sorang sebab kakak aku pregnant anak ke-3.. doa2kan la ye.. (amin)..

anak buah aku yang first sekali nama dia Nursafriena. sekarang dia dah tingkatan 2 dan yang paling kecik nama dia Mohd.Ikmal yang selamat dilahirkan 17 Mac 2010 . diaorang panggil aku "usu".. usu?? sebab aku bongsu le dalam adik beradik aku.. hehehe ~~ saje je..

kadang2 memang geram dengan perangai diaorang nie..
tapi bila dah lama x jumpa diaorang pandai rindu lak nak tengok kenakalan diaorang semua.. lagi2 anak kakak aku Mohd. Hazrie Firdaus dengan adik dia Mohd.Fiqrie Firdaus. Huh!~ tapi walaupun nakal aku tetap sayang dia 2 adik beradik, mungkin aku pernah jaga diaorang time kecik2 dulu kut.. yela, time cuti sekolah je mesti aku jaga anak2 buah aku.. huhuhu ~~

gambar tu je yang aku dapat upload buat masa nie, lagipun banyak picture dah xde sebab laptop aku kene virus awal tahun hari tu.. habis semua hilang.. dahlah xde back-up ;( tapi xpe la.. yang dah lepas biar la berlalu (walaupun masih terasa kehilangannya ).. ok lah, sampai sini jela kita ber'story ye.. nanti aku share citer yang lain lak.. tunggu ye (^^,) ~~









Sekadar Bicara Tanpa Kata

"Sekadar Bicara Tanpa Kata"kiranya tu lah aku nye description.. yela, baru2 nak layan blog nie.. tau pasal blog dah lama dah tapi x reti nak buat smpai lah lecturer aku dulu suh buat so kene la buat tapi x aktif pun.. huhuhu ~~ skrg nie baru lah nak mengaktifkan semula.. tu pun blur nak settings smua benda nie.. aku nie mane lah reti sgt bab2 mcm nie, tapi aku try gak.. so, kalau ada setting yg x betul ke, gadget yg x function ke, sori la ye (^^,) ..

ermm.. bebalik dengan description aku tadi, aku pilih tu sbb tu je muncul time aku setting blog nie.. mungkin ilham kut?? hehehe ~~ yelah, kita kat sini hanya berbicara melalui blog, xde keluar satu kata2 pun dari mulut kita kan? kira kene lah tu, "Sekadar Bicara Tanpa Kata".. tapi pada sape2 yang x setuju xpe, hak masing2.. kalau nak bagi description yang baru untuk saya pun boleh gak.. insyaALLAH akan dipertimbangkan..

sebenarnya aku buat blog nie sekadar nak memeriahkan blog2 yang ada sekarang nie.. tapi orang lain dah buat blog dari dulu lagi tapi aku?? huhuhu ~~ baru nak buat ;( tapi xpe lah kan? sekurang2nye aku buat jugak.. macam facebook yang tengah meletup sekarang nie, sana - sini FB, sampaikan boleh buat duit lak tu.. tapi aku x try lagi lah bab2 FB leh buat duit nie.. hehehe ~~

aku pun nak bagi tau, kat blog aku ni nanti macam2 aku masukkan.. kiranya macam diari yang boleh share dengan korang.. hehehe ~~ aku harap korang x muak lah nanti erk.. so,sudi2 lah singgah di blog aku nie ^-^