klik sekali~

Thursday, June 11, 2015

Lokan Bakar dan Puding Kelapa Di Salut, Sabah.

*semoga sabah sentiasa di bawah lindunganNYA*

sebelum ke sabah, aku dah list kan tempat mana yang bakal kita orang jejak. dan yang teratas sekali dalam list adalah menjejaki lokan bakar! punyalah lama aku simpan impian nak makan lokan bakar ni. masa tu aku tengok dekat tv. gerai yang ada pun tak banyak masa aku tengok dalam tv tu. tapi bila dah sampai dekat sana, boleh tahan banyak jugak gerai2 jual lokan bakar ni. lokasinya dekat SALUT. eh lupa nak cakap ni cerita tahun lepas ya. bulan 6 tahun lepas. dah nak setahun berlalu kan? uhuk! 


mengancamkan puding kepala ni. stress aku bila tengok gambar ni sebenarnya hahaha~


selain lokan bakar, aku jatuh cinta dengan puding kelapanya. ya ALLAH, sedapnyaaaa~ mohon jangan mengidam puding ni ye baby, eh? :) sebelum ke sini kita orang daripada kundasang. cari hotel dulu dekat bandar KK lepas tu baru patah balik ke salut ni. bila dah lapar~ dua dulang lokan aku dengan encik suami bantai ;D 



berdebar2 pulak mula2 nak rasa kelapa bakar ni ;p siap keluar asap kauu! festaim kut? jakun sikit kahkahkah


walaupun sini femes jugak dengan kelapa bakar, tapi aku dengan encik suami tak berapa suka sangat. entahlah. air kepala yang dah dibakar ni rasa hangus2 sikit. tak habis pun kita orang minum. tapi alang2 dah sampai kenalah cubakan? 




masih terasa kesedapan lokan ni di tekak aku. aku penah jugak buat lokan bakar tapi aku bakar dalam periuk ajaib. sedap jugak tapi taklah sesedap yang ada dekat salut ni T_T



mula2 kita orang ambik sedulang je dulu. saiz sederhana. lama jugaklah nak tunggu dorang bakar. tapi penantian tu berbaloi bila lokan bakar ni masuk dalam tekakkkk~ tak pasal2 encik suami order lagi sedulang hahahaha 




encik suami hantar gambar dekat family group wassap. saja bagi abang2 dengan kakak2 aku semangat nak datang sini ;D plan nak pegi tahun ni tapi ramai pulak yang mengandung belah family aku. ada yang dah cukup bulan. ada yang nak masuk 8 bulan. ada yang baru saja mengandung. hiks! apa2 pun alhamdulillah :')


bukan setakat lokan bakar je order sedulang, puding kelapa pun order lagi sebiji. habis okey. kecuali kepala bakar tu -.-' lokan bakar tu cicah dengan sambal cili campur perahan jus limau sikit, huh! meleleh air liur bila dikenang semula. 



kalau dekat kuching kita orang suka masukkan isi lokan dalam lauk umbut kelapa. buat lagi masak manis, mak aiii. sedapnyerrrr~


banyak pilihan kedai kat sini. aku pun tak tau kedai mana yang sedap. kita orang main terjah je. dan alhamdulillah kedai di pilih sesuai dengan kehendak selera kami. 



bagi aku harga dia amat berpatutan. puas kut makan~ 


ambik saiz yang sedang2 saja~~ kalau ambik yang besar macam sikit pulak. kalau ambik yang kecik macam kecik sangat isi dia T_T jadi ambiklah yang sedang2 atau sederhana. berbaloi2 :) 



insyaAllah akan ke sini lagi kalau ada kesempatan. sabah negeri yang sering disebut kami laki bini hehe. tempat jatuh lagi dikenang apatah lagi tempat honeymoon kehkehkeh~


so, pada yang nak ke sabah tu silalah masukkan dalam list korang aktiviti makan lokan bakar dan puding kelapa. insyaAllah, tak menyesal punya :) 



p/s : terima kasih pada blogger2 yang bagi direction untuk ke salut ni. bagi komen. bagi cadangan. tu yang special nya jadi blogger. kita orang bukan gedik2 nak tunjuk mana kita orang pegi. mana kita orang makan. tapi untuk bagi korang info jugak. besar jasa blogger2 ni tau :) 






Friday, May 29, 2015

Canopy Walkway/Jambatan Atas Pokok di Poring Hot Spring.


masih berkisar di sabah. cerita tahun lepas. dan canopy walkway ni antara tempat yang aku nak sangat2 pergi. tak taulah kenapa aku semangat sangat nak naik jambatan kecik tergantung atas pokok tu. canopy walkway ni dalam Poring Hot Spring jugak. cuma kena jalan sikit. bayar lagi. tapi taklah mahal sangat. 





ambik gambar dulu. banyakkan tempat2 yang ada kat sini. tapi misi utama kita canopy walkway yeyyyy! 






nampak tak atas tu. situlah check point kita~ kena bayar RM3 dan kamera pun kena bayar tapi tak ingat berapa T_T tapi diingatkan siapa yang ada masalah sakit jantung, gayat dan darah tinggi--diminta fikir 378824629 kali nak ke tempat ni. 







aku ingatkan lepas bayar teruslah ada jambatan tu tapiiiii~ indah khabar dari rupa. rupa2nya kena jalan naik bukit sampai satu saat aku give up! serius. baru naik sini, kalau naik gunung kinabalu mahu pengsan di kaki bukit aku dibuatnya. stamina takde langsung huh! 






nasib baik suasana dia tenang. dengar bunyi burung. dengar suara aku merungut2 hehehe. masa ni aku dengan encik suami je menyelusuri jalan2 kecil tu. kadang2 berpaut jugak dekat lengan encik suami. kata honeymoon kan? dalam hutan pun bolehhhh kahkahkah pegang tangan je yerrr~ lagipun peronda dorang sentiasa ada. sebab kita orang ada selisih dengan dorang. kiranya keselamatan kita insyaAllah terjamin. 






bila dah nampak pondok tu, barulah misi sebenar kita bermula. sebelum tu beli air mineral dulu. macam tahu2 je kita kehausan. orang jaga kat pondok ni ada jual air. dah kata aku yang semangatkan, jadi haruslah aku jalan dulu atas jambatan tu. tapiiiii~~~ entah macam mana semangat yang setinggi gunung kinabalu boleh jadi rata seperti waterfornt dekat bandar KK tu. aku gayatttttt! dengan jambatan yang kecik. tengok bawah ya rabbi tinggiii. lepas tu kalau naik 2 orang je pun dah bergoyang kau bayangkan kalau kau pergi satu rombongan sekolah? 






senyuman tipuuuu semata2! aku siap pesan dengan encik suami, jangan jalan dulu. tunggu aku sampai kat belah hujung sana baru dia jalan. nasib baik masa tu tak ramai orang lagi. ikut suka aku buat giliran macam tu heh! 






macam biasa, encik suami cool je. jalan2 lepas tu pandang bawah. oh ye, aku ingatkan lepas satu jambatan tu dah habislah fuhhhh~ lega tapi sebenarnya ada lagi 3 menanti (kalau tak silap) dan yang satu tu paling panjang. dan tinggi * nak termenangis aku*






aku masa jalan takdenya nak tengok bawah. pandang depan dan jalan setengah laju. kau faham jalan setengah laju tu? -.-' maksudnya nak kata laju tak jugak. lambat tak jugak. feeling2 atas jambatan tu memang tak ada langsung! 






dan habis je menjalankan misi, aku terus cakap dengan encik suami, lepas ni taknaklah naik lagi. serius aku takut. mungkin tak biasa kut~ entahlah. walaupun tempat ni buat hati aku macam nak jatuh ke tanah tapi tempat ni jugak meninggalkan kenangan manis buat aku dengan encik suami. yelah, tempat kenangan honeymoon kan :) 


bagi yang suka aktiviti sedikit mencabar atau mencabar gila, bolehlah ke sini. dalam takut aku tetap teruja dengan persekitarannya yang hijau memukau pandangan~



p/s : dalam setiap senyuman ada terselit kisah duka. orang kadang2 tahu mencerca. tahu menilai tanpa mahu mengenal. punya mata tapi sayang 'buta'. punya telinga tapi rupanya pekak semata. ingat, ke mana saja kau pergi Allah akan ada sekali. sekali kau sakiti hati ini, aku hanya minta Allah saja mengadili. tak apa hati ini luka, kerana ia bisa sembuh semula. biarlah air mata terus mengalir laju, asal kau bahagia dengan cara kau itu. cuma aku tertanya2, kenapa kau perlu ambil kisah tentangku sedangkan kau tahu aku tak pernah peduli pun tentang dirimu? 




Tuesday, May 26, 2015

Resepi Pisang Goreng Rangup dan Resepi Sambal Kicap.


aku dengan encik suami penggemar pisang goreng. tapi kalau boleh biarlah pisang tu kami sendiri yang goreng untuk dijadikan pisang goreng ;p kalau beli di kedai, macam2 rasa akan dijumpa. keras tahap liat. tepung lebih semata. pisang sebesar jari kelengkeng. dan paling tak best bila pisang goreng ni sejukkk~ satu lagi pisang yang dah lembik sebab terlebih masakk~


pisang yang paling kita orang suka ialah pisang nipah. atau pisang kepok padah orang sarawak ;D kalau pisang lain kurenggg sikit rasanya. jadi~untuk mencapai tahap kesedapan di tekak kami laki bini, buat sendiri adalah keputusan yang bijak. akukan suka makan pisang goreng, bila dah suka haruslah semangat nak buat. apatah lagi encik suami suka jugak, kan dapat pahala tu :') 







dan ini resepi daripada mak aku, campur dengan hasil carian di google. maka terhasillah resepi pisang goreng ni. masak ni pandai2 kita adjust. biar kena selera kita. kita yang nak makan kan? 


resepi pisang goreng. 


tepung beras, tepung gandum, air sikit dan garam~ kacau sebati. pastikan kuantiti tepung beras lebih banyak daripada tepung gandum. contoh, kalau kau guna dua cawan tepung beras, tepung gandum letak dalam secawan macam tu. dah sebati, masukkan sikit pewarna warna kuning. ada yang letak serbuk kunyit pun boleh, tapi aku memang guna pewarna. 



panaskan minyak. dah minyak panas - cedok dalam sesenduk minyak panas tadi pastu masukkan ke dalam adunan tepung yang dah sebati tu. kacau2 sampai sebati jugak. lepas tu bolehlah celup pisang dalam adunan tadi dan goreng tanpa lupa baca bismillah dulu :) pisang tu kulit dia buang dulu. belah dua. tapi kalau kau rasa kau nak goreng dengan kulitnya sekali, pun bolehhhh~ sebab yang makannya kauu. 



resepi sambal kicap pisang goreng


masukkan cili padi ikut banyak mana kau suka pedas, seulas bawang putih dan sedikit gula dalam lesung batu. tumbuk lumat. dah lumat keluarkan daripada lesung batu, masukkan dalam bekas. simbah dengan kicap manis ikut suka kau nak banyak mana, kacau bagi sebati. siap! pada yang nak letak perahan jus limau pun boleh tapi aku tak suka letak. 


sedapnya makan masa minum petang. pisang goreng panas2. rangup pulak tu. cicah pulak dengan sambal kicap pedas manis tu. pergghhh! nang nyaman bah! ;p



p/s : aku selalu ingatkan, masakan kita~resepi kita berbeza walaupun kita tinggal di negara yang sama. kau tak boleh nak kompelen resepi aku salah kalau kau belum rasa. kalau tak sedap sekalipun, mungkin sebab kau tak biasa dengan resepi aku. atau sebab citarasa kita berbeza. macam yang kau masak, belum tentu sedap di tekak aku jugak. ingattttt tu~ 




Poring Hot Spring (Tempat Menarik Di Ranau, Sabah)


selepas bermalam di ranau, esoknya sebelum check out aku dengan encik suami ke Poring Hot Spring. tak jauh sangat dari pekan ranau. awal2 pagi dah terpacak kat sana. bayar RM3 kalau tak silap. tapi kalau kita dah pergi Kinabalu Park, kita tak perlu bayar untuk masuk sini. kiranya tiket Kinabalu Park valid kat sini untuk satu hari sahaja. aku dengan encik suami dah pergi semalamnya jadi terpaksalah beli tiket lagi. oh ye, ni kisah tahun lepas -.-'





jambatan yang kucing tu lalu jambatan lama rasanya. sebab yang kita orang lalu jambatan konkrit. masa ni orang tak ramai lagipun. sunyi. tenang dan mendamaikan :) 







kat sini banyak tempat boleh teroka. tapi aku dengan encik suami memilih untuk ke kolam air panas dengan jambatan atas pokok. 








tengokkk~ betapa awalnya kami sampai hingga takde orang pun hehehe. mulalah mencari port yang best untuk merendamkan kaki. tak mandi pun walaupun masa ni kita orang memang tak mandi lagi kahkahkah~







memandangkan takde orang, kami berdua pun duduklah dekat kolam kecil yang memanjang ni. mula2 rasa panas. tapi lepas tu dah rasa selesa sangat kaki bersatu dengan air. 







bilik mandi tertutup pun ada disediakan. jadi sape2 yang nak privacy tu jangan risau. tapi aku dengan encik suami tak try pun sebab lepas settle kat sini nak terus turun ke bandar KK. dalam kepala aku hanya ada lokan bakar dan puding kelapa je dah. nasib tak kempunan~







kolam ni airnya sangat panas. nampak asap kepul2 keluar kalau tengok secara dekat. bagi aku tempat ni (kawasan kolam air panas ni jelah ye sebab kawasan lain aku tak jelajah) sangat2 bersih! dikelilingi hutan yang masih hijau, demi tuhan sangat2 mendamaikan. walaupun pernah ke kundasang beberapa kali tapi belum pernah sampai ke ranau. alhamdulillah. akhirnya sampai jugak. terima kasih encik suami :') 



p/s - entri ni dah ada dalam draft. baru nak publish. busy pindah rumah sebenarnya. tu yang jarang nak melepak lama2 di laman2 sosial yang ada.. 



Friday, May 22, 2015

Pagi Di Kundasang.


kundasang. sinonim dengan puncak gunung kinabalu. kalau nak datang sini pastikan masanya tepat sebab kadang2 kau takkan bertemu dengan puncak gunung kinabalu yang amat2 cantik! paling cantik pada waktu pagi dan kadang kala waktu petang.







gambar atas ni diambil pada awal pagi, hari kedua (tahun lepas punya cerita ye, sekitar june 2014) .kan kita orang stay di kiram village, jadi pagi tu ambik masa jalan2 kat kawasan sekitar. bila berada di kundasang ni mood honeymoon memang naik mendadaklah ;p sebab cuacanya yang dingin mendamaikan :) 







masa kat sana, abang aku sentiasa wassap kita orang. bagitau dekat mana view yang cantik2. dia dah banyak kali ke sini, jadi dia agak expert lah berbanding kami berdua~ katanya dekat Mount Kinabalu Heritage Resort & Spa, ada Mount Kinabalu View. maka gigihlah laki bini ni ke situ. seperti gambar tertera kat atas tu :)







nampak tak puncak kinabalu hampir2 diselimuti dek awan? laju2 suruh encik suami posing ;p masa ni ada juga tourist lain berebut2 nak ambik view ni. kan aku dah cakap awal2 tadi, puncak gunung kinabalu tu bukan 24 jam boleh nampak. kalau dah disaluti awan tebal tu, jenuh jugak nak tunggu. 








lepas tu terus ke kinabalu park. tiket rm3 kalau tak silap dan valid untuk satu hari. boleh jugak guna tiket ni untuk ke poring hotspring. yang tak bestnya sini, toilet dia ya ampunnnn bauuuuu sangat2! dan kotor! malunya dengan minah salleh yang ada dalam toilet tu sekali. please lah, jaga sikit toilet tu. yang datang sini kebanyakannya orang yang luar daripada malaysia. malulah sikit -.-' 








lepas pusing2 kejap, terus ajak encik suami breakfast. dah dua kali ke kundasang, tapi kedai ni jugak akan aku pergi. abang aku pun kalau ke kundasang, wajib jugaklah singgah kedai ni.







dan menu wajib bila ke kedai ni adalah BAKSO! dah banyak bakso aku makan, tapi yang dekat kundasang ni jugaklah sedap! nama kedai ni Restauran Sri Hasanah. kalau kau naik War Memorial, kau akan nampak deret kedai kat area tu kan? dekat deret kedai tu je kedai makan ni. *gambar bakso ni gambar semalam--maksudnya gambar hari pertama sampai di kundasang tapi makan masa petang--gambar kat atas2 tu lagi gambar time breakfast pagi tapi nampak sipi2 je kan? tapi makan bakso jugak. oh ya nasi goreng yang encik suami makan, rasanya so so je* 







sebelum check out daripada kiram village, encik suami ajak explore dekat jalan atas kiram village tu. maksudnya sebelum masuk ke kiram village sebelah kanan, kita jalan terus naik atas..bila sampai kat atas tu~ subhannallah~ gunung kinabalu rasa amat dekat sekali. dan aku rasa sinilah antara view yang paling cantik sekali! 







selepas puas pusing kundasang, bermalam di ranau untuk malam kedua, bermulalah hari di mana kami terpaksa meninggalkan kundasang untuk menjelajah bandar KK pulak. lepas check out di hotel ranau, kami singgah breakfast lagi di kundasang, tapi kali ni kedai makan lain walaupun aku sebenarnya nak makan bakso lagi hihihi~






senang hati tengok encik suami happy :') kundasang memang pilihan dia nak pegi. aku pulak memang suka pegi sini. sejukkk~ nyamann~ dan menenangkan :) puas hati jugaklah honeymoon kat sini walaupun kita orang ikut bajet yang kita orang ada je. 








gunung kinabalu dan kundasang dalam kenangan. insyaAllah tahun depan akan ke sini lagi. harap sangat kundasang tidak terlalu dibangunkan macam cameron. 




p/s - kalau kau mampu ke bulan sekalipun, kau jangan lupa bumi yang kau pernah pijak





Thursday, May 14, 2015

Resepi Umai Obor - Obor.


obor-obor. tak semua orang tahu yang obor-obor ni boleh dimakan. sebenarnya obor-obor boleh je dimakan tapi yang selalu aku makan versi yang dah dimasin atau dijeruk lah ya. bukan yang fresh tu. kata abang ipar aku, obor-obor ni kalau kita tak ada skill nak tangkap dia boleh buat kita gatal~ 







RESEPI UMAI OBOR - OBOR. 


bahan- bahannya :)

obor-obor yang dah dimasin atau dijeruk (rendam dalam sejam untuk buang rasa masin sikit dan potong kecik2 tapi masa aku buat tak sampai setengah jam pun aku rendam) 

bawang besar potong kecik2 jugak. nak potong dadu pun boleh. 

cili padi ke cili besar ke, apa2 jenis cililah harus jugak dipotong2. 

limau kasturi diambik jusnya. ikutlah banyak mana kau nak rasa masam. 

garam dan serbuk perasa secukup rasa. garam jangan letak banyak sangat sebab obor-obor tu dah masin. 


cara membuatnya :)

campak semua bahan2 dalam mangkuk. kacau rata. rasa sikit. kalau tak cukup pedas tambah cili, adjust lah rasa dia tu ikut lidah sendiri. dan kalau akulah kan, aku suka simpan dalam peti sejuk dulu. kalau nak makan ni malam, tengah hari tu aku dah buat. tapi kalau lepas buat terus ngapppp, pun sodap jugak~ 


selamat mencuba! 


p/s : makan obor2 ni ada sound effect dia :)





Tuesday, May 12, 2015

Tagal, Sg.Moroli (Tempat Menarik Di Ranau, Sabah)


di ranau, sungai moroli ni antara yang jadi tumpuan. antara tempat yang harus dilawati bila dah sampai ke sini. 'tagal' ni kalau tak silap maksudnya tak boleh menangkap ikan dan sebarang kehidupan yang ada dalam sungai. kiranya tagal ni merupakan satu sistem untuk melindungi kehidupan dalam air. 






tempat ikan ni memang pilihan encik suami. dia suka kalau ada benda2 macam ni. oh ya, masuk sini kena bayaran RM5 seorang kalau tak silap. camera pun bayar. pastu ada jual keropok ikan. bayar RM5 tu untuk basah2kan kaki je tau. kalau nak basahkan seluruh badan atau lebih tepat mandi, kena bayar dalam RM10 macam tu. lepas tu dia ada masa2 dia je. tak boleh kau duduk lama2 kat situ. tu masa aku pegilah. yalah sebab time tu, cuti sekolah (bulan 6 tahun 2014), beratur je orang tunggu turn nak masuk. 






aku suruh encik suami dulu try. dia cakap geliiiii~ hahaha aku yang tak masuk dalam air tu je dah rasa geli dia macam mana. ada tak ikan yang kaler hitam dan besar tu? ikan tu tak geli sangat, tapi yang macam kaler kuning2 sikit tu mak aii~ dahlah geli, terasa je gigi dia tau T_T






banyak gila ikan kelah (kalau tak silap ikan kelah nama dia) kat sini! dari yang kecik sampai yang besar. berebut2 ikan2 ni nak 'massage' kaki2 pengunjung yang datang ;p






aku kejap2 je masuk dalam air. lepas tu naik ke tebing. eee..geli! tersondol2 kat kaki kita macam tak pernah jumpa kaki je. aku bagi kakiiiii kang baru tau hahaha~ tapi dalam geli2 sempat lagi cakap dengan encik suami, nanti kita datang sini lagi ye *sambil senyum2* 







sebenarnya kita orang siap bawak baju spare. ingatkan macam tempat lain yang boleh lepak2. mandi2. kalau setakat mandi sekejap je, macam alang2 je nak mandi. kat sini ada jambatan gantung jugak tapi tak naik. 


pada yang nak ke kundasang tu, turunlah ke ranau. lepas tu singgah sini. kalau ada anak2 lagi best tau :) mesti dorang seronok. paling tak pun dorang takut ;D 




p/s : kadang2 tak perlulah kita nak samakan diri kita dengan orang lain. sebab rezeki kita tak sama.





Saturday, May 9, 2015

Desa Cattle (Tempat Menarik Di Kundasang, Sabah)


masa stay di Kiram Village, setiap kali nak turun ke pekan kundasang, pasti akan lalu Desa Cattle ni. kalau view cantik, puncak gunung kinabalu nampak, pasti aku dengan encik suami singgah sekejap. tak masuk. tapi tengok dari luar je. demi tuhan, lukisan alam yang Allah bentangkan depan mata terlalu mengasyikkan.. 





salah satu pemandangan yang kami lihat. kalau tengok real, subhannallah.. sangat2 cantik :') ni dari luar pagar Desa Cattle. plan nak masuk sini petang2. nak tengok orang perah susu lembu. 







masuk Desa Cattle ni kalau tak silap bayar RM4 (tahun 2014) untuk orang dewasa. kanak2 RM3. tempat nilah yang paling aku excited nak ajak encik suami masuk. walaupun aku pernah dua kali ke sini dan kali ini yang ketiga, tapi aku sangat2 teruja nak masuk sini lagi dan lagi. sinilah view yang paling cantik di kundasang--bagi akulah :)







pergi masa cuti sekolah, haruslah ramai gilaaa orang~ masa ni awan dah berarak mendung. laju2 ajak encik suami masuk dalam. takut hujan.







masuk2 jenguk lembu yang pulang ke sarang. ikut turn perah susu. masa ni tak hujan lagi. tapi rasa sejuk dah mula terasa.






tak lama lepas tu, mencurah hujan turun diselangi dengan deruan angin pergunungan. nasib baik hujan tak lama. ada dalam setengah jam kut. 







sementara tunggu hujan berhenti, encik suami belikan makanan dan susu segar. tapi yang ori je ada. coklat tak ada. frust sangat sebab aku suka yang coklat tu :( tapi, ada tapi lagi--tak lama lepas tu yeyyyy susu coklat yang baru siap diproses dijual pada pelanggan. haruslah senyum panjang waktu hehe~ 







lepas makan. minum. kita orang pun keluar. aku tak tahulah orang lain, tapi aku paling suka view lepas hujan. bak kata encik suami, semuanya nampak freshhhh je. sejuknya tak payah cakaplah..







singgah bagi kambing makan kejap. beli rumput tu singgit. dulu takde part bagi makan macam ni. sekarang macam2 dah ditambah ikut kesesuaian. cuma aku harap janganlah sampai menghilangkan suasana nyaman yang ada di situ. macam cameron highland, sana sini bukit dan hutannya botak. hurm. 







view lepas hujan. sangat2 cantik! siapa yang berhajat nak ke tanah tinggi tu, silalah ke kundasang. insyaAllah korang takkan menyesal..






tengok lembu2 ni. permandangan yang indah macam ni. rasa di negeri omputeh aje. padahal dalam Malaysia weyyy! encik suami siap cakap lagi, kita kene pergi lagi sini. plannya 8/6/2015 ni. sempena anniversary tapi kene hold dulu ke tahun depan, mungkin. tahun ni kita jalan2 yang dekat2 dulu :)



p/s : eh, fahrin ahmad kahwinlah hari ni *tetiba masuk fahrin ahmad kehkehkeh* tapi walaupun dia dah kahwin, aku tetap minat dia. macam aku minat shahrukh khan yang dah makin tua tu ;D*



Friday, May 8, 2015

Penginapan di Ranau, Sabah.


entry honeymoon katanya. tapi tahun lepas punya baru nak cerita tahun ni. dah nak first anniversary kut -.-' but sokayyy, kita updated pelan2. 4 hari 3 malam kut kat sabah. mahu tak banyak entry nak dimasukkan. mohon diri ini tabah dalam menaikkan entri baru walaupun cerita lama. heh! 


untuk makluman sekali lagi. honeymoon kami ni bukanlah honeymoon yang betul2 honeymoon siap hotel lima bintang--bunga bertaburan atas tilam mahupun ada candle light dinner bagai. tak. check in pun hotel bajet. walk in aje pun. tapi dah nama pun honeymoon, hotel bajet rasa macam di syurga kahkahkah






kalau malam pertama kita orang stay di Kundasang, malam kedua pula kita orang stay di Ranau. sebelum merayau, kita orang cari dulu hotel. jumpa Sabah Baru View Lodge ni. alhamdulillah. hotelnya bersih dan selesa. 































semalam tak sampai seratus ringgit kut. lupa. dah nak setahun kan? hehe. tapi memang murahlah. pagi2 lepak kat beranda. bancuh kopi. makan kepak ayam kundasang yang sangat2 sedap! tapi satu kedai je yang aku tau sedap. kedai tu dekat area deretan kedai bawah War Memorial. kecik je. sebelah kedai cyber cafe kalau tak silap. bukak petang. 


okeylah. itu je nak share. sape2 yang berminat nak stay hotel ni ada nombor telefon kat gambar pertama tu kayyyy~