klik sekali~

Friday, June 28, 2013

Steamboat Mudah Lagi Ringkas.

Assalammualaikum..


Sapa suka makan steamboat angkat kening ala Ziana Zain? Hurm..ramai yang suka. Bagus :p Memandangkan steamboat ni antara makanan kegemaran, jadi haruslah ada kesedaran untuk cari alternatif macam mana nak buat sendiri di rumahkan? Kalau kat Ipoh selalu makan dekat Johnny's je. Tapi boleh tahan jugak mahalnya. Dan yang terbaru Restoran Shabu  Shabu  wujud dengan bergayanya di celah bandar Ipoh, cuma belum berkesempatan nak pergi. Sebelum puasa ni ingat nak pergi try. 


Steamboat yang aku buat ni adalah antara steamboat yang paling senang dibuat di Malaysia mahupun di dunia #eceh! Tapi yang aku buat ni sup dia sup biasa je. Bukan tom yam. Alah, kalau kau nak guna tom yam, kau humban je pes tom yam dalam air yang mendidih. Ketuk serai. Campak daun limau purut sikit. Dah kira okeylah tu. 


Resepi sup versi aku - cincang lumat bawang putih dan halia. Then tumis dengan sedikit minyak. Masukkan air dan kiub ayam. Siap! Memandangkan aku ber(steamboat) guna periuk nasik elektrik, aku masak sup tu siap - siap dulu atas dapur gas. Dah mendidih sup tu baru aku masukan dalam periuk nasik. 


Mari kita lihat bahan - bahan untuk di(steamboat)kan.








Sayur - mayur. Aku guna cendawan dua ni je. Sayur lain takde kat rumah. Kalau nak kau boleh guna brokoli ke. Tomato. Bendi. Apa - apa jelah sayur yang kau suka. Aku suka cendawan jadi haruslah cendawan jadi pilihan utama ^^





Yang perlu ada jugak adalah udang, sotong dan kambing! Aku peminat tegar kambing okey. Jadi kambing perlu ada. Kalau takde kambing tak mau makan! Wah, gittew~ 





Ni pun ikut citarasa masing - masing. Yang aku guna ni, fishcake, crab stick, sosej dengan tofu telur. Boleh jugak nak guna telur ayam. Telur burung puyuh. Jangan kau guna telur masin dahlah. Tapi kalau kau nak jugak gunakan ~ terpulanglah ye~  ikut suka kau..






Sos nya pulak aku guna Sos Kimball Thai. Pastu letak sikit daun ketumbar. Adalah jugak rasa macam sos dekat Johnny's. Huhu~




Aku ni suka kalau ada sambal kicap bila makan benda bersup macam ni. Nak buat sambal kicap ni pun senang. Bawang putih tumbuk dengan cili padi. Pastu masukkan kicap dan limau kasturi sikit. Dan siap!




Inilah rupa orang ber(steamboat) u all~ nampak periuk nasik besar 'gedabak' tu? Dalam periuk tulah sesi humban menghumban dan campak mencampak berlaku. Kelas tak kelas? :D 





Dari pandangan atas pulak..inilah bahan - bahan yang perlu ada. Bolehlah kan dari kempunan? Kalau nak makan dengan nasik pun boleh. Tak pun tambah bihun ke. Kueh tiaw ke? Boleh aje ibuk - ibuk dan bapak - bapak. 




Beginilah nasib mereka bila dah dicampak ke dalam sup yang maha sedap :') 





Dan akhir sekali, 'cuci' semua makanan yang telah dihadam dengan green tea -.-' Apa - apa pun selamat mencuba! 


 p/s - sesi ber(steamboat) ni dah lama. baru teringat nak updated. hikhik~



Thursday, June 20, 2013

Blogspot, Nuffnang & Buffered Earning (CPUV)

Assalammualaikum..


Aku start berblog 2009 macam tu. Dah hampir 4 tahun macam tulah. Masa mula - mula berblog semua jenis macam widget aku letak. Biasalah baru nak mula, excited(nya) tu kalah orang nak kawen Hikhikhik. Dan masa tu jugak Abang Ben Ashaari selalu buat contest. Serius best! Masa tulah follower senang mencanak naik. Blogger - blogger yang join contest pun cool sangat. Semua sporting. Dulu contest yang dibuat takde bagi hadiah macam sekarang ni. "Hadiah"nya mungkin daripada jumlah follower yang bertambah kut. Hasil daripada contest yang kita join tu. Dulu aku memang suka bab follow - (mem)follow ni. Huhu~


Nuffnang pulak pada mulanya aku letak sebab aku tengok blog orang lain letak. Kiranya main letak jelah. Fungsi apa Nuffnang ni pun aku tak tahu T_T Bila orang updated pasal BE baru aku gigih Google pasal benda tu. Tapi still tak faham dan ia terus berlalu begitu saja sampailah aku try ikut tips yang blogger - blogger taip di blog dorang. Tips apa? Tips nak dapat BE. Rupa - rupanya benda ni pun nak ada tips jugak. TAPI ~ still jugak tak mendatangkan hasil. Hurm.


Lama jugak aku buat tak tau je pasal Nuffnang ni. Orang updated apa je berkaitan dengan BE, aku buat derk je. Merajuklah konon :D Tapi pada bulan February tahun ni (2013) , aku kembali menggunakan tips yang diberi. Manalah tahu tahun ni ada rezeki BE, getus hatiku. #ewah, nak bergetus - getus pulak! Mula - mula aku update survey. Lepas tu hantar tiket. Selalu update blog (err..takdelah selalu sangat pun) dan AKHIRNYA BE MUNCUL! BE Pertama Dapat 4 Sekali. Syukur alhamdulillah.









Dan ~ yang kat atas ni yang masih running dengan bergayanya. So far BE yang berjaya diraih sebanyak 19 BE. 9 BE tengah running dan harap - harap ada lagilah yang muncul nanti. Kiranya kesetiaanku pada Nuffnang mula terbalas sejak akhir - akhir ni. Teruskan usahamu Nuffnang. Aja-aja fighting! #tetiba. 


Tak dinafikan ramai yang berblog sebab suka - suka. Sebab itu adalah hobi. Aku pun rasa macam tu jugak. Tapi kalau boleh dapat seringgit dua ringgit daripada berblog ni, kira bonuslah kan? Cukup bayar bil broadband RM48 pun dah kira okey.


Kesimpulannya kat sini, rezeki kita tak sama dengan orang. Mungkin orang tu dapat awal, kita dapat lambat sikit. Orang tu dapat banyak, mungkin kita dapat sikit. Mungkin ada yang dapat rezeki daripada Nuffnang ni, mungkin jugak ada yang dapat rezeki kat tempat lain. Sebab apa? Sebab kita dah punya bahagian masing - masing. Yang penting sabar..usaha..doa..



p/s - Thank You Allah. Thank You Nuffnang!



Monday, June 17, 2013

Senarai Kek Lapis Sarawak.

Assalammualaikum..


Puasa tak lagi, emak dan kakak aku dah sent senarai kek lapis dan kek kukus yang bakal menghiasi meja kami musim raya ni nanti. Sebenarnya masa aku balik bulan 5 hari tu dah kita orang discuss tapi masa tu tak pilih kek lagi. Dan pagi tadi kakak aku sent senarai kek dan petang tadi aku call terus emak. Dan keputusan dah dicapai. 



Rumah aku err..maksud aku rumah emak 3 biji kek lapis dan 1 kek kukus. Rumah kakak, 3 biji kek lapis dan 1 biji kek kukus. Nanti bila kek dah siap, kita orang akan bahagiakan setiap kek tu kepada 2 bahagian. Kiranya aku dan mak akan bertukar kek dengan kakak. Jadi, kek kita orang nanti ada 8 jenislah. Faham? Kalau tak faham, buat - buatlah faham :)



Okeylah, senarai kek adalah seperti berikut. 


KEK LAPIS TUJUH PUTERI

KEK LAPIS INDIA

KEK INTAN TERPILIH

KEK IDOLA

KEK WATERMELON CHEESE

KEK LUMUT

KEK HOLIDAY INN

KEK..(satu ni tak sure lagi -.-'









Dan..gambar kek hasil tangkapan dari Google kat atas ni kek yang aku nak buat untuk diri sendiri time raya nanti. Tapi tak tahulah terbuat ke tidak kek ni sebab kek lapis tu nanti pun kakak dengan mak aku yang buat. Aku tau makan je. Kehkehkeh~ 



p/s - aku buat biskut almond london je kut nanti. itu pun kalau aku rajin. #nampaksangatkemalasannya. kbye!





Friday, June 14, 2013

Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang, Sabah.

 Assalammualaikum..


Semalam mood tak berapa baik. Walaupun mood tak berapa baik hati memberontak nak naik kan satu entri. Tapi entah kenapa aku rasa entri yang aku taip tu agak 'beremosi' jadi aku tak publish. Dan bila mood dah stabil hari ni, aku rasa bersyukur sangat sebab tak publish entri tu sebab bila aku baca semula entri tu, sahlah yang ia tak sesuai dikongsi di sini.



Selalunya, bila mood tak okey aku selalu bayangkan alangkah bestnya kalau dapat jalan - jalan kat tempat yang sejuk, tenang dan mendamaikan. Macam dekat Desa Cattle Dairy Farm di Kundasang, Sabah macam dalam gambar bawah ni. 









Udara fresh. Rumput hijau. Suhu pun sejuk. Serius best untuk layan perasaan kat sini. Dua kali dah aku pergi dan aku masih rasai udara yang sama. Rumput yang sama dan suhu yang sama. Tapi sekarang aku tak sure keadaan nya macam mana sebab kali terakhir aku pergi dua tahun lepas. Dan aku rasa aku dah naikkan entri pasal Kundasang ni cuma sekali imbas je. Entahlah. Tak ingat -.-' tapi takpelah kan, anggap je sebagai flashback.. Thihihi~












Tengok lembu ni (betulkan ni lembu? bukan kerbau?) terus terasa berada di New Zealand :') yelah tengok iklan susu dalam tv tu ada iras - iras tempat ni. Dekat sini ada jual susu fresh dan masa aku pergi dulu kebetulan masa tu susu lembu sedang diperah. Elok aje dorang ni beratur tunggu giliran.









Terpandang je pagar warna putih ni terus teringat cerita hindi lakonan Shah Rukh Khan. Terus feeling bollywood di sini. Mood tak okey pun terus jadi okey (^_^)









Gambar atas ni antara gambar yang paling aku suka. Tengok awan yang berarak tu. Masa turun dari Kundasang hujan turun jugak dan agak mencabar abang - abang aku drive sebab kabus agak tebal. Huhu. Sampai satu ketika line putih kat jalan pun tak nampak. Walaupun dah pasang lampu. Dahlah jalan berbukit dan berbengkok - bengkok.








Walaupun muka serius, tapi hati senang.. aku memang suka pergi kawasan tanah tinggi dari tepi pantai. Kiranya tepi pantai adalah pilihan kedua selepas tanah tinggi. Sebab tu aku suka naik Cameron!







Dan yang paling penting bila pergi bersama adik - beradik tersayang :') Kita orang gerak dari Kuching ke Miri. Dan terus dari Miri ke Sabah. Naik 3 buah kereta. Seronok sangat!









Pada yang nak cari tempat yang tenang dan mendamaikan, pergilah ke sini. Tak perlulah nak ke luar negara sangat sebab dalam Malaysia pun masih banyak tempat yang best - best. Dan kalau ada kesempatan tidurlah semalam di Kundasang sebab keadaan malamnya sejuk dam menyejukkan :D



Oh ye, masuk sini RM3 kalau tak silap. 




p/s - akan berusaha untuk datang ke sini lagi! 



Tuesday, June 11, 2013

Resepi Sambal Ketam Nipah

 Assalammualaikum..


Hari ni cerita pasal ketam nipah pulak ye. Selalu masak sos je macam resepi kat SINI jadi kali ni kita masak sambal pulak. First time ni try buat sambal yang macam sambal udang petai tu. Cuma ni tak letak petai. Nanti boleh try letak petai pulak. Mesti lebih ohsem :)







Tengok isi dia. Banyakkkk kannn? Tapi aku tau masih ramai yang confuse dengan status ketam nipah ni. Ada yang cakap halal dan ada yang cakap haram. Melalui tontonan di tv, carian di internet majority yang cakap ketam nipah HALAL dimakan. Yang HARAM dimakan adalah KETAM BATU. 



Singgahlah ke BLOG INI untuk penjelasan yang lebih lanjut dan ada gambar sekali yang membezakan ketam nipah dan ketam batu.









Bahan - bahan :

4 ekor ketam nipah (boleh guna ketam bunga) dikukus sehingga warna ketam menjadi kemerahan.

Segenggam cili kering (aku buang bijik dulu) direbus dan toskan.
1 labu bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia.
(kisar keempat - empat bahan ini)

1 keping asam keping
Minyak
Gula
Garam






Cara membuatnya :


Panaskan kuali. Masukkan minyak. Bila minyak sudah panas masukkan bahan - bahan kisar. Biar sehingga bahan - bahan itu masak dan sedikit garing.



Tambah sedikit air jika bahan - bahan terlalu kering. Masukkan asam keping, gula dan garam. Lepas itu masukkan ketam yang telah dikukus. Gaul rata dan biarkan sekejap. Lepas tu tutup api. Dah, siap! 







Senang je kan? Kalau korang buat sambal versi lain, korang buat jelah. Yang penting guna ketam. Yelah, kata sambal ketam nipah kan?? 


Tips memasak (nak jugak ber'tips segala Kehkehkeh) - memandangkan kulit ketam ni maha keras, maka semasa siang tu ketuklah dulu sepit dia dengan anak lesung batu (aku guna anak lesung batu je. Huhu). Jangan kau ketuk sampai lunyai. Ketuk manja gitu. Asalkan terpecah kulit dia sikit. Time makan nanti takdelah sibuk nak carik benda untuk pecahkan sepit dia tu. Dan dekat sepit itulah isinya banyak dan padat! 



Okeylah, selamat mencuba! 



p/s - cuti sekolah dah habis, entry jalan - jalan pun dah habis. (ada lagi sebenarnya..tuunggu!)






Thursday, June 6, 2013

Ke Cameron Lavender Lagi!

 Assalammualaikum..
 

Ni cerita tengah bulan 5 hari tu. Ya. Baru nak updated. Alah, sekarang ni aku main updated je tak kira cerita dah basi ke tak. Blog aku suka hati akulah kan? Wah, gitu :p Tapi kira okey jugaklah kan sebab kalau korang nak pegi mana - mana, mesti korang Google dulu tempat yang nak pergi. Entry orang yang dah berkurun lama pun korang baca jugak sebab sedikit sebanyak mesti ada jugak infonya? Kannn?


Kali ni jugak kita buat extra large punya gambar. Kasi jelas. Kasi terang. Kasi jeles! Eh. Eh. Eh. Tak baik tau. Hehe. Okey, kita tengok gambar je. Oh ye, bayaran masuk RM5. Kanak - kanak bawah 3 tahun free kalau tak silap. Yang atas 3 tahun tu bayar RM3 kut. Lupa dahlah.

 






























Ini family abang aku. Anak buah aku 2 orang tu dah letih sebenarnya. Sebab Cameron Lavender ni destinasi terakhir kita orang di Cameron Highland. Tapi tetap digagahi jugaklah. Bak kata kakak ipar aku, "lepas ni entah bila lagi nak sampai sini. so, alang - alang dah sampai baik kita singgah ajelah."
 













Si kecik ni namanya Iqram. Dia pulak yang semangat pegi petik buah strawberry. Berapa kena bayar tu aku tak tahulah sebab mak dia yang bayar. Haha. Usu dorang ni kedekut sikit. Sebab tulah tak pernah lagi petik sendiri buah strawberry walaupun dah banyak kali naik CH :')







Ini Lavender House. Masa aku datang dengan kawan aku bulan 2 hari tu kedai ni kosong lagi. Sekarang dah macam - macam dorang jual. Semua berasaskan lavender lah. Takkan berasaskan santan pulak kan? 








Yang terakhir, Iqmal. Abang kepada Iqram yang kat atas tadi. Kemain suka awak ye dapat naik atas tu?Okeylah. Kita stop dekat sini. Nanti updated tempat lain pulak. Wuargggghh...ngantuk. Jom tido! Selamat malam..assalammualaikum :)




Tuesday, June 4, 2013

Mee Udang Laut, Pulau Sayak.

 Assalammualaikum..


Minggu lepas. Eh tak. Minggu yang satu lagi, aku ke Penang.  
Ada orang ajak pergi kenduri kahwin.
Alang - alang dah sampai sana eloklah kalau kita jalan - jalan cari makan sekali :) 
Lepas makan nasi minyak, terus pergi Pulau Sayak, Kedah. 
Motip nak ke Pulau Sayak tu hanyalah nak pekena mee udang laut yang femes katanya.  
Jalan nak ke sana aku tak pandai nak bagi direction. 
Cuma yang aku tahu Pulau Sayak ni dekat dengan Pantai Merdeka.



 



Sebelum ke mana - mana, aku akan usha dulu tempat yang nak pergi tu. 
Lagi - lagi kalau tempat yang orang kata femes.
Bila dah godek - godek blog blogger yang pernah pergi sini, rata - rata sebut nama kedai Usop ni.
Kalau dah masuk area Pulau Sayak ni memang jumpalah kedai ni. 



 



Bila sampai, tengok dari depan macam sikit je meja kerusi dia. Sekali tengok dekat belakang... kemain banyak meja tersusun. 




 



Ini dia Kueh Tiaw Udang Special! Kemain besar udang dia tau.
Kalau tak silap dalam 4 or 5 ekor udang dijadikan santapan para pengunjung.
Rasa dia? Takdelah sedap mana.
Biasa - biasa je. Mee Udang Banjir Kuala Sepetang sedap lagi bagi aku.
#kemain ikhlas kasi review ni Huhuhu~



 



 Ini pulak Mee Udang Special. Harga dia sama dengan harga Kueh Tiaw Udang Special kat atas tadi.
RM 12 (kalau tak silap)
Rasa dia pulak samalah dengan rasa kueh tiaw tadi. Yelah dorang tukar mee je. Kuah masih sama.
Kulit udang dia macam keras sikit. Macam dah digoreng dulu, dicelur berasingan..lebih kurang macam tulah. Lagipun kuah dia takde terasa sangat manis udang dia. 






 
 Mula - mula sampai ingat nak duduk kerusi ni. Konon - konon nak tengok laut dengan lebih dekat.
Tapi..



 



..ombak petang tu rupa - rupanya masih mampu mencapai kerusi meja kat situ. 
Patut pun meja tepi - tepi ni takde sapa nak duduk. Semua duk pakat duduk jauh - jauh sikit.
Kalau setakat ombak kecik ni ok lagi kan.. Tapi kalau ombak macam kat bawah ni 






  Haa..masuk sampai bawah meja tau. Aku siap nak angkat kaki lagi -.-'
Serius, aku takut bila ombak dah macam ni sangat. Dia terpercik tinggi mungkin sebab benteng yang ada dekat situ kut. Yelah kalau ombak tu pukul pantai takdelah macam ni sangatkan?
Dan masa aku skodeng blog yang pernah pergi sini kebanyakkan tunjuk pantai dan laut yang indah terbentang.
Siap budak - budak main lagi dekat pantai tu.
Time ni air pasang kut. Ke nak surut. Macam tulah lebih kurang~






 Dalam takut ombak tu, udang tetap habis di makan walaupun asyik bisik dekat orang sebelah cakap mee ni tak berapa sedap Hikhikhik.
Tapi mee dan kuah dia masih berbaki. Udang je habis. Mungkin sebab aku masih kenyang kut. 
Baru makan nasik minyak kan? Tak sempat hadam lagi dah makan lagi. Hurm~






Sapa yang masih dalam mood bercuti ni, dan ingin nak try mee udang laut, bolehlah try dekat
Usop Mee Udang Laut Pulau Sayak ni.
Mana tahu kena dengan citarasa korang suma kan?


Okeylah, kita jumpa di entri seterusnya. Masih entri pasal jalan - jalan ^_^
 

p/s - terkenang - kenang dengan orang Sarawak yang masih cuti hari ni. Argh! Jeles!!