klik sekali~

Thursday, September 27, 2012

Kuih Cara Manis.


Assalammualaikum..



Masa kat kampung hari tu, masa cuti raya, masa dah muak makan kuih raya, masa rajin nak buat kuih..eh, berapa banyak masa ni? okey - okey - okey. Macam ni, aku mula - mula nak buat kuih cara berlauk, tapi daging cincang takde pulak kat rumah, maka dengan itu aku pun buat kuih cara manis ni. 



Bila dah buat baru aku tau yang kuih ni takdelah susah sangat nak buatnya. Renyah pun tak renyah. 







Inilah rupa kuih cara manis aku. Percubaan pertama yang agak..erm..okeylah kan? cuma kaler dia pucat -.-' tapi takpelah sebab rasa dia sedap (^^,)V lagi - lagi bila makan time panas - panas  :p~






Aku dapat resepi ni dari blog Kak Hasue. Cuma aku buat setengah adunan je. Yelah, 1st time buatkan kenelah buat sikit dulu. Nampak sangat yang aku tak konfiden time buat kuih ni. Kehkehkeh..So, pada yang tak pernah try tu try lah. Siyes senang & sedap!  



p/s -  tiba - tiba je terasa nak makan kuih bahulu berinti ni..



Wednesday, September 26, 2012

Hantu Kopi.


Assalammualaikum..


Aku tak tahulah kenapa sejak akhir - akhir ni aku suka sangat minum kopi. Dah macam wajib pulak tau masa pagi dan malam minum kopi. Itu belum termasuk aku minum kat luar. Memang confirm aku order kopi ais kurang manis. Kadang - kadang je bila aku tersedar dah banyak sangat minum kopi baru aku order air buah :')






Gambar kat atas tu sebahagian kopi yang ada kat rumah aku. Aku suka try macam - macam kopi. Ada lagi brand lain tapi dah habis.Cuma aku jarang beli brand Nescafe. Bukan tak suka cuma ntahlah. Tapi siyesli, kalau tak minum kopi rasa macam tak best je. Memang boleh dicop hantu kopi aku nilah!



Ada orang cakap kalau minum kopi nanti tak leh tidur. Tapi kalau aku, tengok keadaan. Kalau aku dah penat sangat ke, minum bercawan - cawan air kopi pun tetap akan senang je tidur. Yelah. Lain orang lain effect dia kan?Tapi kopi segera macam ni tak elok minum selalukan? *tahu pulak tak elok -.-' tapi itulah, benda yang tak elok tu jugaklah yang paling suka dibuat. Hesy! Err..korang suka minum kopi tak?



p/s - nasib baik ada terselit teh hijau kat dalam tu. Sekurang - kurangnya ada juga minuman yang baik untuk kesihatan. Ehem ;p



Monday, September 10, 2012

Entri Sepintas Lalu.


Assalammualaikum..


Selamat Hari Raya dan Selamat Hari Malaysia.


Tak kisahlah kalau terlambat atau terawal wish. Asal masih dalam tempoh yang sama, kira oklah tu :D


            Memandangkan lama tak bersiaran langsung ni, aku harap korang sihat – sihat hendaknya. Yalah, lama dah tak BW. Tak tau perkembangan korang. Aku ni takde perkembangan sangat, cuma badan je makin mengembang. Uhuk~


            Okeylah. Entri kali ni aku buat sepintas lalu apa yang terjadi sejak aku takde ke udara. Ke udara? Bajet macam DJ radio aje. Kehkehkeh. 


1)    PUASA.
Alhamdulillah. Puasa aku FULL tahun ni. Aku ulang FULL okey! Kenapa tetiba je full? Sebab seminggu sebelum puasa aku dah period, lepas tu aku ni pulak memang jenis yang lambat period. Kiranya kali ini waktu period dan puasa berkerjasama dengan baik. Syukur Ya Allah :’) 


2)    RAYA.
Raya tahun ni tak berapa nak ohsem. Sorang abang aku beraya kat Miri sebab wife dia sarat mengandung. Sorang lagi abang aku raya kat kampung wife dia. Jadi dalam rumah hanya ada aku, mak dan bapak. Nasib baik rumah kakak dan dua orang abang aku lagi depan rumah je. Kalau tak…sobsob..



ada tiga buah keluarga lagi takde masa ni :(

3)    KEK DAN BISKUT.
Tahun ni, mak buat empat jenis kek. Ada kek lapis Sarawak dan ada kek kukus. Macam selalu, sebiji kek tu akan dibahagikan kepada dua. Sebab sebahagiannya lagi akan ditukar dengan kakak. Kiranya, kakak dengan mak bertukar kek. Biskut (atau orang semenanjung panggil kuih raya) pula mak jugak yang buat. Mak buat dengan geng dia. Aku? Aku buat tak tau je. Hehe. 



ni sebahagian kek lapis yang sempat diambik gambarnya. yang lain HABIS SUDAH :D 



4)    BAJU RAYA.
Dua hari sebelum raya aku dah gosok 10 helai baju raya. 10 helai okey! Tapi dalam 10 tu, dua pasang je baju baru. Haha. Saja nak kasi gempak. Bukan apa, memang setiap kali raya, aku akan gosok baju raya banyak – banyak sebab sepanjang seminggu raya tu, aku memang pakai baju raya je. Tak kira pagi, petang atau malam. Walaupun hanya duduk rumah tunggu orang datang beraya. Ohsem tak aku? Hehe. 


5)    ‘ORANG BARU’
Raya kali ni, family kita orang ada ‘orang baru’ lagi. Kan aku ada cakap kat atas tukan yang kakak ipar aku sarat mengandung? Jadi, pada 6 Syawal lepas, dia selamat melahirkan baby girl. So, dah ada 12 orang anak buah sekarang ni (^^,) Harap – harap ada lagi penambahan lepas ni. 


  
oh ye..nama baby dah bertukar dari Dania kepada Dhiya :')

6)    MELAKA.
Aku balik sini (semenanjung) pada 31 ogos lepas. Tapi terus ke Melaka sebab ada orang invite untuk jamuan raya dekat dewan..dah aku lupa nama tempat tu. Aku stay dekat Melaka sampai Ahad je. Bila berada kat Melaka terus ingat zaman study dulu. Hurm. 


Itu jelah nak kongsi.Okeylah, aku nak beraya kat blog korang ni. Lebihan kuih raya tu keluarkan lah ye..orang jauh nak datang beraya ni :D 


p/s : rindunya dengan dunia berBLOG ni..