klik sekali~

Tuesday, February 28, 2012

Midin VS Pucuk Paku.

assalammualaikum..


sabtu lepas ikut boss pegi site kat Batu Gajah, Perak. dalam perjalanan pegi tu mata aku duk melilau kawasan sekitar. tiba-tiba mata aku ternampak sekumpulan midin yang seakan - akan melambai - lambai di tepi jalan. dan saat itu tanpa sedar terkeluar bahasa Sarawak dari mulut aku ni.. 


"ya Allah, banyak ada juak midin sitok..sayang ada jak sik diambik.." <---- inilah perkataan yang meluncur laju dari mulut aku. faham? atau nak aku buat translation? 


"ya Allah banyaknya midin kat sini..sayang betul sebab tak diambil.." lebih kurang macam nilah kalau ditukar dalam bahasa baku ^^


tapi siyes, memang sayang kalau midin - midin tu tak diambik. tapi bila aku fikir balik orang sini (maksud aku orang semenanjung) tak tahu sangat makan midin ni.. itu memang diakui oleh kawan dan boss aku sendiri. jadi tak heranlah midin kat tepi jalan ni takde orang peduli pun. 


jadi, tanpa memperdulikan mereka yang lain. aku pun terhendap - hendap tepi jalan tu untuk kutip midin. kehkehkeh. asyik sebut midin je, tapi korang tahu tak rupa dia? ni gambar kat bawah ni rupa midin. midin ni tak sama macam pucuk paku tau..



berpandukan dengan gambar di atas jugak, tengoklah hasil yang aku ambik ni. cukuplah untuk sekali makan. dan yang paling penting cukuplah untuk melepaskan kerinduanku pada makanan eksotik dari bumi kenyalang ni. tapi betul ke makanan ni makanan eksotik? erk..tak kisah apa - apa pun kan? yang penting sedap :p~ 




gambar kat atas ni pulak rupa pokok midin. macam pucuk pakukan? tapi sebenarnya bukan. sebab adalah klon daripada pucuk paku T_T jadi pada sesiapa nak pegi Sarawak tu, trylah order midin. masa tu bolehlah rasa. dan masa tu jugak, baru anda kenal apa itu midin apa itu pucuk paku (^_~)V






dan gambar kat atas ni pulak, midin yang telah siap dimasak. gila sedap! bukan nak puji masakan sendiri okay, tapi midin tu memang sedap. terus terang, aku lebih suka makan midin berbanding dengan pucuk paku. *memandangkan aku duduk jauh diperantauan, jadi sila abaikan bekas kaler biru tu ye. takde nak vintage - vintage kat sini -.-'





sebagai penutup entri, gambar kat atas ni merupakan gambar pucuk paku.yang dalam tong kecik tu pulak, buang kepayang *eh, aku tak sambung updated pasal buah kepayang lagilah.. 


jadi nampakkan perbezaan antara midin dengan pucuk paku?  *silalah nampak :')


p/s - kalau nak lihat besar gedabak dan lebih clear silalah klik gambar tu..

Monday, February 27, 2012

Nasi Ganja.

assalammualaikum..

nasi ganja ni sama je dengan nasi kandar. orang panggil dia nasi ganja sebab konon-kononnya lepas makan nasi tu orang akan jadi ketagih untuk makan nasi tu lagi. tapi kalau tanya aku sama ada aku ketagih ke tak. jawapannya adalah TAK!





kenapa aku tak tertagih? sebab aku tak suka ayam dia yang terlebih garing. lagipun aku lebih suka makan versi ayam kari. dan karinya pun pedas. aku memang kurang sikit makan pedas - pedas ni. 





kedai nasi ganja ni kat ipoh. kat jalan Yang Kalsom. femes tau kedai ni siap masuk paper lagi. tak caya klik SINI. so far yang aku dengar kedai ni halal. walaupun owner kedai tu seorang berbangsa cina. *tapi kalau korang tahu lebih lanjut pasal kedai ni sama ada halal ke tak, silalah komen ye.*






masa makan kat sini, aku dengan anak - anak buah aku. ina & suraya. tapi dah nama pun lidah sespesis mak saudara dorang ni maka kita orang bertiga tak dapat nak habiskan nasi tu. sebab tu aku cakap yang aku tak ketagih nak makan nasi ganja yang tak berapa nak ganja ni.



tapi kalau nasi kandar kat SINI, memang aku ketagih ^^




Monday, February 13, 2012

Resepi Pizza Simple.

assalammualaikum...


hari tu tetiba je dapat home made pizza. tapi pizza ni tak yah nak uli tepung segala. sebab basic dia hanya perlukan telur, kepingan roti dan sedikit garam. topping dia sukahatilah nak letak apa...
 

 


nampak cool je kan pizza kat atas ni? sebenarnya ni bukanlah hasil air tangan aku T_T tapi  hasil air tangan si dia. ehem. lelaki sekarang memang dah terer memasak dah kan? ye aku tahu tak sume terer. huhu. 

jadi aku pun tanyalah kat dia macam mana nak buat. manalah tahu lepas ni aku lak buatkan untuk dia. hihi. dan kalau nak tahu apa resepi dia, silalah scroll sampai bawah ^^

bahan - bahan 

2 biji telur
5 keping roti (diracik2..eh diracik je dicarik? apa2lah yang penting roti tu kene dibuat kecik2  dan yang bahagian tepi yang kaler coklat tu tak yah ambik)
2 batang sosej (dipotong kecik)
2 batang crab stick (dipotong kecik)
2 keping cheese (diracik/dicarik kecik2)
sedikit garam
sedikit lada hitam
sedikit minyak masak
cara membuatnya, 

pukul telur hingga kembang. masukkan garam secukup rasa. (kalau nak pizza menjadi gebu dan mudah dipotong, sila biarkan telur yang dah dipukul tadi selama setengah jam)

lepas tu masukkan sebahagian sosej dan crab stick di dalam telur tadi. gaul hingga rata. 

ambik kuali leper dan sapukan sedikit minyak. sedikit je tau. bila minyak dah panas masukkan adunan tadi. dan leperkan adunan. 

tabur sebahagian lagi sosej dan crab stick di atas adunan. tutup kuali dengan penutup. Tak kira korang nak tutup guna penutup apa tapi yang penting kene ditutup. 

bila adunan tadi dah mula masak, taburkan sedikit serbuk lada hitam sebelum taburkan cheese. Tutup dengan penutup sekali lagi. 

dan bila cheese mula cair boleh tutupkan api. dah siap pizza anda! 

PERHATIAN - api masa memasak tu kenelah kecik. kalau tak rentunglah pizza tu. dan jangan masak terlalu lama. sebab basic diakan guna telur dan roti jadi kejap je. ala, pandai2lah korang agak, okay?


Tapi, pada sape2 yang nak guna oven tu lagilah elok. sama je caranya. pandai2lah korang bajet berapa letak suhu dan minit dia.ni yang dia cakap kat akulah ye.So, pada sape nak try tu bolehlah try. kalau tak faham silalah tanya =)

dan pada sape yang try pizza versi aku lak bolehlah klik di SINI laju2. kalau tak laju lambatlah sampai kat sana.. okaylah, selamat berhari Isnin. 



Wednesday, February 1, 2012

Anak Nangis? Cubit Je. Tak Pun Tengking.

Assalammualaikum..

Petang tu aku ke Jusco. Nak beli novel dekat Popular. Dalam kelekaan aku memerhati orang lalu lalang yang tak macam lalang tu, tetiba je aku terdengar suara lelaki. Bunyik dia macam tengah pujuk anak dia. Aku pun pantas berpaling. Cari mana datangnya suara tu. Ala biasalah pempuan. Naluri keibuannya tinggi tapi tinggi lagi naluri ‘kebusybodyannya’. Ops~

Bila aku toleh aku nampak sepasang suami isteri tengah pujuk si kecik yang berjantina pempuan dan maybe baru berusia 2 tahun macam tu. Dan untuk pengetahuan umum, budak tu kiut – miut. Tengok dia macam nak gomol – gomol je pipi dia. Gomol? Eh. Tapi siyes. Budak tu memang comel.  Kalau korang tengok dia terus korang imagine nak anak pempuan macam dia. 

Balik ke citer pujuk memujuk tadi. Si ayah dukung anak, si ibu kat belakang sedikit. Masa tu kebetulan aku tengah belek – belek beg apa tah. Aku pun tak ingat. Sebab masa tu mata ke lain. Dan bila sampai ke tahap budak tu tak dapat dipujuk, tetiba je si ayah cubit pipi budak tu. Budak tu yang tadi hanya merengek terus melalak menangis. Kuat pulak tu.

Lepas tu terdengarlah suara si ayah marahkan anaknya. Si ibu tengok aje. Aku pulak dah kesian bila pipi budak tu pegang pipi dia sambil menangis. Bayangkan pipi montel budak kena cubit. Kalau dia cubit sayang takpe jugak ni memang dia cubit betul – betul. Pekerja Jusco yang turut tengok kejadian yang sama dah mula bergosip. Ramai jugak yang tak puas hati dengan tindakan laki tu. 

Itu cerita di Jusco, ni pulak cerita masa aku beli barang dapur dekat Tesco. Masa aku tengah cari jejari ikan, adalah dua orang pempuan bawak anak sorang satu. Tapi yang sorang tu anak dia dalam troli yang sorang pulak dia dukung anak dia. Aku sempatlah curi pandang muka budak dalam troli tu sebab dia ingatkan aku dengan anak buah aku DANIA. Sebab dia pakai baju kaler pink sama dengan Dania yang kemain banyak baju pinknya. Ok, lupa nak cakap ni budak pempuan. 

Dah nama pun budak kan, mestilah excited tengok benda – benda yang ada depan mata dia. Masa dalam troli tu dia tunjuk – tunjuklah benda yang dia nampak macam menarik sambil melompat – lompat. Tapi mak dia boleh pukul dan marah dia. Depan orang pulak tu. Aku ingat lagi beberapa word dia lemparkan pada anak dia.

“Baik ko diam, kalau tak aku lempang ko kat sini.”

“Kan mama dah cakap duduk je elok – elok tak boleh ke?” (Masa ni nada dia memang tinggi. Semua orang pandang dia.)

Aku masa tu dah pandang sipi – sipi budak tu. Kesian sangat. Lepas dia marah tu dorang boleh tinggalkan budak tu dalam 10 meter daripada kedudukan budak tu dalam troli. Patut jugak budak tu terlompat – lompat sebab ditinggalkan macam tu je. Mesti dia takut duk sorang – sorang dalam troli tu. Lepas tu aku nampak ada sorang makcik dalam lingkungan 50an datang kat budak tu. Dari cara dia bercakap, aku dapat rasa tu nenek dia. 

Dan ternyata tekaan aku tepat sekali kerana pempuan yang marahkan anaknya tadi mula bertanya macam ni dekat makcik tu.

“Mak ke mana je tadi?”

*******

Aku tahu, aku ni tak layak lagi nak judge benda berkaitan dengan ‘anak’ sebab aku takde anak sendiri lagi. Tapi bagi aku, bila kita berada di tempat awam kita kena behave diri kita sendiri. Kena kawal diri. Kena jaga air muka orang yang kita nak marah ke atau maki. Memanglah dalam kes ni yang kene maki tu budak – budak. Tapi kalau dari dia kecik lagi kita dah buat dia macam tu, tak mustahil sampai dia besar nanti kita akan buat macam tu jugak. 

Aku ni pun garang jugak bila jaga anak buah aku. Tapi kalau depan public aku try sebaik mungkin untuk layan kerenah anak buah aku. Sebab budak – budak ni kalau depan public memang mudah hilang kawalan. Macam – macam dorang nak ‘terkam’. Senang cakap macam kita dulu – dulu. Ke aku sorang je macam tu? Huhu~


 bayangkan budak secomel ni kene cubit + tengking kat depan public.. hurm..eh, ni sekadar gambar hiasan ye..sbb nia anak buah aku.. DANIA =)

Kesimpulannya, kalau anak atau anak buah menangis apa kata kita cubit je tak pun tengking depan khalayak ramai. Biar semua orang tahu yang kita ni kononnya ibubapa yang berdisiplin dan berhati waja dalam mendidik anak – anak. Lepas tu, dapat pulak pahala hasil kutukan orang ramai yang berbakul – bakul atas apa yang kita dah buat tu. 

Ok, pesanan penaja – kesimpulan itu punya maksud yang mendalam. Jadi fikir dan fahami dengan teliti. Bye.