Posts

Showing posts from February, 2012

Midin VS Pucuk Paku.

Image
assalammualaikum..

sabtu lepas ikut boss pegi site kat Batu Gajah, Perak. dalam perjalanan pegi tu mata aku duk melilau kawasan sekitar. tiba-tiba mata aku ternampak sekumpulan midin yang seakan - akan melambai - lambai di tepi jalan. dan saat itu tanpa sedar terkeluar bahasa Sarawak dari mulut aku ni.. 

"ya Allah, banyak ada juak midin sitok..sayang ada jak sik diambik.." <---- inilah perkataan yang meluncur laju dari mulut aku. faham? atau nak aku buat translation? 

"ya Allah banyaknya midin kat sini..sayang betul sebab tak diambil.." lebih kurang macam nilah kalau ditukar dalam bahasa baku ^^

tapi siyes, memang sayang kalau midin - midin tu tak diambik. tapi bila aku fikir balik orang sini (maksud aku orang semenanjung) tak tahu sangat makan midin ni.. itu memang diakui oleh kawan dan boss aku sendiri. jadi tak heranlah midin kat tepi jalan ni takde orang peduli pun. 

jadi, tanpa memperdulikan mereka yang lain. aku pun terhendap - hendap tepi jalan tu untuk kutip …

Nasi Ganja.

Image
assalammualaikum..
nasi ganja ni sama je dengan nasi kandar. orang panggil dia nasi ganja sebab konon-kononnya lepas makan nasi tu orang akan jadi ketagih untuk makan nasi tu lagi. tapi kalau tanya aku sama ada aku ketagih ke tak. jawapannya adalah TAK!




kenapa aku tak tertagih? sebab aku tak suka ayam dia yang terlebih garing. lagipun aku lebih suka makan versi ayam kari. dan karinya pun pedas. aku memang kurang sikit makan pedas - pedas ni. 




kedai nasi ganja ni kat ipoh. kat jalan Yang Kalsom. femes tau kedai ni siap masuk paper lagi. tak caya klik SINI. so far yang aku dengar kedai ni halal. walaupun owner kedai tu seorang berbangsa cina. *tapi kalau korang tahu lebih lanjut pasal kedai ni sama ada halal ke tak, silalah komen ye.*





masa makan kat sini, aku dengan anak - anak buah aku. ina & suraya. tapi dah nama pun lidah sespesis mak saudara dorang ni maka kita orang bertiga tak dapat nak habiskan nasi tu. sebab tu aku cakap yang aku tak ketagih nak makan nasi ganja yang tak be…

Wordless Wednesday #15

Image

Resepi Pizza Simple.

Image
assalammualaikum...

hari tu tetiba je dapat home made pizza. tapi pizza ni tak yah nak uli tepung segala. sebab basic dia hanya perlukan telur, kepingan roti dan sedikit garam. topping dia sukahatilah nak letak apa...


nampak cool je kan pizza kat atas ni? sebenarnya ni bukanlah hasil air tangan aku T_T tapi  hasil air tangan si dia. ehem. lelaki sekarang memang dah terer memasak dah kan? ye aku tahu tak sume terer. huhu. 
jadi aku pun tanyalah kat dia macam mana nak buat. manalah tahu lepas ni aku lak buatkan untuk dia. hihi. dan kalau nak tahu apa resepi dia, silalah scroll sampai bawah ^^
bahan - bahan 
2 biji telur 5 keping roti (diracik2..eh diracik je dicarik? apa2lah yang penting roti tu kene dibuat kecik2 dan yang bahagian tepi yang kaler coklat tu tak yah ambik) 2 batang sosej (dipotong kecik) 2 batang crab stick (dipotong kecik) 2 keping cheese (diracik/dicarik kecik2) sedikit garam sedikit lada hitam sedikit minyak masak cara membuatnya, 
pukul telur hingga kembang. masukkan garam secuku…

Anak Nangis? Cubit Je. Tak Pun Tengking.

Image
Assalammualaikum..
Petang tu aku ke Jusco. Nak beli novel dekat Popular. Dalam kelekaan aku memerhati orang lalu lalang yang tak macam lalang tu, tetiba je aku terdengar suara lelaki. Bunyik dia macam tengah pujuk anak dia. Aku pun pantas berpaling. Cari mana datangnya suara tu. Ala biasalah pempuan. Naluri keibuannya tinggi tapi tinggi lagi naluri ‘kebusybodyannya’. Ops~
Bila aku toleh aku nampak sepasang suami isteri tengah pujuk si kecik yang berjantina pempuan dan maybe baru berusia 2 tahun macam tu. Dan untuk pengetahuan umum, budak tu kiut – miut. Tengok dia macam nak gomol – gomol je pipi dia. Gomol? Eh. Tapi siyes. Budak tu memang comel.  Kalau korang tengok dia terus korang imagine nak anak pempuan macam dia. 
Balik ke citer pujuk memujuk tadi. Si ayah dukung anak, si ibu kat belakang sedikit. Masa tu kebetulan aku tengah belek – belek beg apa tah. Aku pun tak ingat. Sebab masa tu mata ke lain. Dan bila sampai ke tahap budak tu tak dapat dipujuk, tetiba je si ayah cubit pipi bud…