Posts

Showing posts from June, 2011

Pulut Ayam @ Padang Besar, Perlis.

Image
assalammualaikum & hi ~


kalau kat semenanjung masakan berasaskan pulut memang banyak. kalau kat sini (kuching) yang aku tau ketupat, lemang, pulut kuning & sedikit kuih muih tradisi yang guna pulut lebih specific beras pulut, bukan tepung pulut~


antara yang aku pernah makan dan terus jatuh cinta dan gila bayang adalah pulut ayam. sedap giler. eh, tak. sedap GILA! kiranya dah sedap sesangat lah tu~




ni lah pulut ayam yang aku maksudkan. masa ni aku jejalan cari pasal kat padang besar, perlis. sos dia kemain sedap lagi. macam sesuai je dengan rasa ayam, pulut & bawang goreng. harga dia aku tak ingat berapa tapi below rm5 kut~


kalau aku buat bisnes pulut ayam ni kat sini boleh jalan ke tak ye? okaylah bye~


p/s - teringat pulak kat pulut mangga T_T

Resepi Remis Rebus Ala Sarawak.

Image
assalammualaikum & hi ~


lama dah tak up kan entri pasal resepi masakan kan? so hari ni nak share resepi remis rebus. tapi sebelum tu korang tau ke remis tu macam mana? haaa.. bukak mata besar2 dan tengok picture kat bawah ni. *remis ni dibeli kat pasar satok*




ni la spesis yang dinamakan remis. err.. kat tempat korang aku tak tau lak apa nama dia -.-' remis ni macam kerang or lokan. cuma remis ni lebih kecik & comel lote.






picture kat atas ni merupakan remis yang dah dimasak. resepi dia? ala korang klik SINI je. sama je dengan resepi kerang rebus yang aku post dulu. selamat mencuba!


p/s - masa kecik2 dulu senang je nak jumpa remis ni kat sungai belakang rumah tapi sekarang punyalah susah nak jumpa. ntah2 ni antara spesis yang dah nak pupus kut T_T

Serikin.

Image
assalammualaikum & selamat pagi ^^


rasanya dah dua hari aku tak updated blog -.-' nasib baik tak ada 'tepecong' lagi. jadi entri pagi ni nak citer pasal SERIKIN. sebab sabtu lepas aku dengan abang aku sempat pergi serikin kejap.


kalau dari rumah aku dalam 40minit je nak pergi sana tapi kalau dari bandar Kuching mungkin dalam 1 jam kut. kat sini boleh dikatakan macam2 ada. parking rm2 je tapi masa kita orang pergi kemarin tak bayar ^_^



kat atas ni suasana serikin pada pukul 4 petang macam tu. sebab serikin ni bukak sabtu & ahad je. aku lebih suka pergi petang sabtu or awal2 pagi ahad sebab tak panas sangat =)





telengkung antara barangan yang popular kat sini. macam2 corak ada. tak caye, datang sini dan pergi tengok sendiri. hehe.




kalau nak beli barang kat sini kena pandai tawar menawar. kalau tak, ambik lah kau harga sama macam kat tempat lain. masa jalan nak pergi sana tak berapa okay dulu barang dia murah sikit tapi sekarang jalan dah okay, orang makin ramai jadi harga …

Mari Sama-sama Doakan Bapak Saya.

assalammualaikum & hi ~


sejak akhir2 ni kesihatan bapak makin tak berapa okay. bapak yang dulu aktif berkebun sekarang hanya terbaring di katil. kejap tadi bapak menangis sambil peluk dua orang anak buah aku. siap pesan suruh belajar rajin2. menitis jugak air mata aku, kakak & mak.


walaupun aku tak berapa rapat dengan bapak tapi kasih sayang aku terhadap bapak tak pernah luak sejak dulu lagi. untuk pengetahuan korang, bapak tak pernah jentik kita orang apatah lagi nak pukul. cara bapak didik anak dia tak sama dengan orang lain. sesungguhnya bapak memang insan yang teristimewa di hati aku.


jadi, aku harap korang tolong doakan bapak aku sembuh cepat2 ye. apa2 pun terima kasih kepada yang sudi mendoakan bapak.


p/s - hanya doa yang kupohon.

Bila Blog Kena Removed!

Image
assalammualaikum & hi ~




sedang aku riang gembira merayap & menyusur bak ular ke blog2 insan lain tiba2 aku dikejutkan dengan picture kat atas tu. cheese cake punya blogspot, suka ria di hari raya je dia buat aku menggelabah selama satu perpuluhan enam saat T_T


tanpa membuang masa aku pun flashback kembali toturial yang penah aku baca kalau blog kita kena removed macam kejadian kat atas tu. dan alhamdulillah blog kembali ke bentuk asal :') sebelum ni tak pernah kejadian malang seumpama ni berlaku.


harap2 lepas ni tak akan berlaku siaran ulangan benda yang sama macam ni -.-' sayang sangat2 kat blog ni tau. okaylah, bye!


p/s - alhamdulillah sekali lagi~

Penawar Stress?? Amalkan 10B.

Image
assalammualaikum & hi ^^


Wordless Wednesday # 2

Image

Butter Prawn @ Tanjung Lubang,Miri.

Image
assalammualaikum & hi ~


serius. sejak dua menjak ni jiwa sedikit kacau bilau. tapi normal lah kan, dalam hidup ni tak kan hari2 happy je, ada jugak hari2 yang kureng happy T_T





jadi, untuk menghilangkan kekacauan yang mengacau yang tak sedap macam cincau baik aku up entri pasal makanan. malam ni pasal butter prawn. aku ni semua spesis lauk berasaskan udang aku suka. butter prawn ni aku makan dengan kekawan masa kat Tanjung Lubang, Miri. sedap sangat2 =P~


tapi aku belum penah try buat butter prawn ni. sebab confident level masih low -.-' okaylah, bye!


p/s - esok nak beli coklat agar hati ni jadi semanis coklat :')

Apa Nama Buah Ni Erk??

Image
assalammualaikum & hi ~

makan roti bersama serikaya, meh sini aku nak tanya! *pantun 2 kerat*


mempelam, jambu, nenas, limau kasturi dan apa2 saja yang boleh buat cicah dengan sambal kicap semua aku suka makan. aku masih ingat masa zaman sekolah dulu selalu jugak aku dengar tak elok makan benda masam2. tapi aku tetap makan jugak. biasalah spesis degil :') dan buah yang kat gambar bawah nilah yang paling aku suka makan. kalau kat sini buah ni namanaya BUAH ASAM PAYAK. tapi kalau kat semenanjung aku tak tau macam mana nak sebut. err..buah apa ni erk??





kalau ada kakak aku or kakak ipar aku mengidam dan makan benda2 yang masam macam ni, akulah insan yang tumpang sekali 2 kaki untuk join dia orang. sedap wei kalau makan ramai2. siap berebut2 dan tampar menampar lagi. errr..itu tipu -.-' bila makan ramai2, ikatan silaturahim tu akan lebih teguh, ampuh & tak akan rapuh! so, marilah kita bersama2 makan buah kat atas ni sambil cecah sambal kicap! *tetiba je* okaylah, bye - bye~


p/s …

Bila Dunia & Akhirat Kejar Kita.

Image
assalammualaikum & hi ~


pak ali buat rakit, entri ni serius sikit *pantun 2 kerat*


al - fatihah kepada Allahyarham Zami Ismail yang baru meninggal pagi tadi. apa2 pun semoga rohnya dicucuri rahmat. amin. *mati itu pasti, hidup insyaAllah*





okay, lihat gambar kat atas ni, mentari yang hampir tenggelam dibalik tabir senja. indahkan ciptaan Allah s.wt? cuma kadang2 kita terleka dengan 'keindahan' dunia. sibuk mengejar keindahan dunia hingga lupa janji Allah pada keindahan akhirat.


aku pernah dengar Dato' Fadzilah Kamsah cakap "kalau kita kejar dunia, dunia berlari semakin laju TAPI kalau kita kejar akhirat, dunia & akhirat akan kejar kita".. begitu indahnya janji Allah. tapi macam yang aku cakapkan tadi, kita sering terlupa & kadang2 kita buat2 lupa. kenapa aku cakap kita buat2 lupa? bila dengar azan, kita buat2 tak dengar & buat2 lupa dengan seruanNYA. lepas tu terus tak buat.


apa2 pun entri ni tak bermaksud nak menyinggung hati mana2 pihak. sebab apa, ya…

Mari Belajar Bahasa Melayu Sarawak (PART 2)

Image
assalammualaikum & hi ~


hari - hari nak up entri, jom belajar bersama Kathy *pantun 2 kerat*



MARAH = MANAS.


sapa yang suka marah?? tak ada sapa yang suka nak marah2 kan? jadi janganlah marah. hee~ kalau bahasa baku kita sebut MARAH tapi kalau kat sini (kuching) jadi MANAS.


jadi, PEMARAH = PEMANAS.


bukan pemanas badan okay! tu je lah untuk hari ni. bye~


p/s - iboh nak manas ngan orang sukati jak k~

Resepi Nasi Goreng Daging Ala Sarawak.

Image
assalammualaikum & selamat hari bapa ^^


tengok muka tengok pipi, pagi ni dimulakan dengan resepi *pantun 2 kerat*




resepi kali ni senang dan mudah. sebab apa aku cakap senang sebab resepi ni sama je dengan RESEPI NASI UDANG ALA SARAWAK yang pernah aku post katSINI dulu. cuma udang tu korang tukar lah dengan daging ye.tak ada daging guna ikan bilis pun boleh. tapi kalau korang perasan resepi aku ni guna benda2 yang basic ada kat rumah je. senang & mudah. yang paling penting sedap! tapi sedap ke?? okaylah, selamat berhujung minggu! bye~


p/s - mulakan pagi anda dengan sarapan pagi (^_^)V

wildcutecat 1st giveaway: your baby's laugh photo contest

Image
assalammualaikum & hi ~


pergi pasar beli ragi, jom join contest lagi *pantun 2 kerat*





sapa rasa ada anak or anak buah tu marilah kita join segmen ni dengan klik laju2 kat SINI. dah nak tutup wei! so cepat2!


tapi bila baca nama contest ni je macam tak sesuai je untuk aku yang tak kahwin lagi ni *eh, perlu ke bagi tau?? teettt!!* tapi tak apa, saja nak cuba try test. jadi aku pertaruhkan gambar anak buah aku. *aku tak sure lah diterima ke tidak kalau pakai gambar anak buah T_T





si kecik ni nama dia MOHD.IKMAL BIN SALEM. besday dia 8/4/2010. dan tarikh ambik gambar ni pada 2/6/2011. kiranya 2 minggu lepas. latest ni. hehehe~ dan nama saya KATHY BINTI TUAH. mak usu kepada si kecik. bukan mak susuan ye -.-'


p/s - tiba2 teringin nak ada anak :')

Benci Bernoktahkan Cinta. (Cerpen - Part 6)

baca dulu part 1 kat SINI, part 2 kat SINI, part 3 kat SINI & part 4 kat SINI & part 5 kat SINI.

Dim Sum @ Lotus Restoran, Miri.

Image
assalammualaikum & hi ~


kiri kanan kiri kanan, kali ni entri pasal makanan ^^,




korang suka tak makan dim sum? dulu memang susah nak cari dim sum yang betul2 halal. tapi sekarang alhamdulillah, mana2 je insyaAllah ada restoran yang menyediakan dim sum halal macam kat Lotus Restoran kat Miri ni.


aku pernah makan kat sini 2 kali. dua2 abang aku yang belanja. dan kali pertama datang aku pakai t-shirt dengan jeans je. sedangkan restoran ni dalam Mega Hotel. ala, sekarang ni pakai apa pun leh makan kat hotel. janji duit ada walaupun masa tu aku tak ada duit, yang ada duit cuma abang aku dan wife dia. teehee~


masa ni abang aku yang belanja. seronok giler wei! dalam gambar ni baru setengah order kita orang yang sampai. macam tak cukup meja je. makan untuk 3 orang dewasa dan sorang baby ;')
kalau tak silap kuih pau tu je yang tak habis -.-'


bila tengok gambar ni balik aku rasa macam nak pergi miri lak. nak usha abang aku, ajak makan kat situ lagi. dan semestinya mintak dia belanja. kihki…

SEGMEN SIMPLE : PANTUN PUJI DIRI SENDIRI

Image
assalammualaikum & hi ~


sepak bola terus melantun, mari kita berpantun ^^,



nak join meh klik SINI. sekali sekala puji diri sendiri best jugak kan? teeeetttt!!


bangun pagi makan roti,
cecah dengan sos cili,
nama saya dah tentunya Kathy,
punya senyuman manis sekali~


*lepas baca ni sila muntah hijau muda campur kuning sikit -.-'


p/s- wei, apasal aku nak BERsegmen & BERcontes je hari ni?? *konfius*

SEGMEN | SELAMAT HARI BAPA

Image
assalammualaikum & hi ~

buah nyior buah kelapa, SELAMAT HARI BAPA!

jom join segmen ni dengan klik SINI. cepat! segmen best tau =)




semua tau esok hari bapa, dan alhamdulillah aku masih punya bapa :') jadi aku nak join segmen ni walaupun aku tau bapak aku tak akan baca.


buat bapak, walaupun kita tak rapat macam anak & bapak orang lain tapi tu tak bermakna kasih sayang antara kita tak ada. kasih sayang tak semestinya dipamerkan dengan perbuatan. love you bapak :') *terus rasa nak menangis lak ni..sobsobsob*



dan aku pernah lah jugak mengungkapkan perkataan "saya sayang bapak sangat2" sewaktu aku hendak balik ke miri tahun lepas. aku tahu tak ramai yang cakap macam tu kat bapak dia orang kan? kita cakap sayang tapi cuba pegi depan bapak cakap macam tu, memang payah kan?


p/s - esok aku nak ajak abang keluar, nak pegi tapau kepsi sempena hari bapa. errr.. tapi ni nak bagi kat bapak ke aku yang nak makan?? teeeettttt!!


SEGMEN | SELAMAT HARI BAPA

Image
assalammualaikum & hi ~


buah nyior buah kelapa, SELAMAT HARI BAPA!


semua tau esok hari bapa, dan alhamdulillah aku masih punya bapa :') jadi aku nak join segmen ni walaupun aku tau bapak aku tak akan baca.


buat bapak, walaupun kita tak rapat macam anak & bapak orang lain tapi tu tak bermakna kasih sayang antara kita tak ada. kasih sayang tak semestinya dipamerkan dengan perbuatan. love you bapak :') *terus rasa nak menangis lak ni..sobsobsob*



dan aku pernah lah jugak mengungkapkan perkataan "saya sayang bapak sangat2" sewaktu aku hendak balik ke miri tahun lepas. aku tahu tak ramai yang cakap macam tu kat bapak dia orang kan? kita cakap sayang tapi cuba pegi depan bapak cakap macam tu, memang payah kan?


p/s - esok aku nak ajak abang keluar, nak pegi tapau kepsi. errr.. ni nak bagi kat bapak ke aku yang nak makan?? teeeettttt!!

Jom Terjah Blog Abang Saya.

Image
assalammualaikum & hi ~


anak semut besar gajah, jom kita terjah!


pak tambang

malam ni aku nak korang singgahlah ke blog abang aku. abang kandung okay! bukan abang yang lain -.-' dia berblog since awal tahun hari tu. blog dia ni personal blog tapi more to masak memasak. dia juga ada guna tagline Dapur Tanpa Sempadan macam Cik Mat Gebu tapi tak sama. tak sama sama sekali T_T jadi pergilah bersuka - ria di blog dia kat SINI.


p/s - dia juga seorang yang baik hati. err..tetiba je ^^,


Bali : Simple Giveaway.

Image
assalammualaikum & hi ~



okay, kali ni nak join GA dari Encik Eqbalzack kita ni. sapa nak join klik SINI.


erm, GA ni perlu diJOIN sebab saya tak pernah pergi Bali lagi :') so tak dapat pergi Bali dapat key chain dari Bali pun cukuplah kan. hehehe~


p/s - dah lama dah jadi follower kat blog Encik Eqbalzack ^^,

1st GA RIENA & IBU.

Image
assalammualaikum & hi ~



pagi ni rasa nak join contest & segmen je. sebab belum ada idea nak up entri baru. huhuhu~
okaylah, saya rasa besday riena 30/6. betul tak kak?? hee~


pada sapa nak join, klik SINI laju2. pastu nak tag ann & angahlera.

Inner Itu Saya Punya!

Image
assalammualaikum & hi ~





macam best je contest ni jadi, meh kita sama2 join dengan klik di SINI.


okaylah, kalau ada peluang saya nak inner kaler macam kat bawah ni ;')


inner 1 = magenta 1+ purple + sky blue.
inner 2 = turquoise + golden rod


tu je kut. harap2 dapat lah inner yang menjadi idaman kalbu ni. amin (^_^)














Maggi Asam Laksa Bersama Sotong & Sepit Ketam!

Image
assalammualaikum & hi ~


bangun pagi gosok gigi, dah sarapan pagi??





tengok, betapa meriahnya maggi aku ni. bukan masa kat hostel dulu masak main rendam dalam air panas je -.-' kali ni terbaek punya! siap ada sepit ketam lagi tu. kesian ketam tu dah kudung sebab tangan dia dah kena patah2..adeh!


aku tau maggi ni tak elok makan selalu tapi kalau kadang2 tak apa jugak kan? huhuhu~ jadi sapa2 yang tengah blur tak tau nak sarapan pe, pergilah cari maggi kat dapur tu. tak ada?? adanya tu, cari betul2 (^_^)


p/s - kenapalah line tak berapa okay ni -.-'

Antara Kata - Kata Terbaik Dari Novel (1)

Image
assalammualaikum & hi ~




berhati - hati menabur rindu, kelak berpulau di tanah lain.. (Ramlee Awang Mursid. Hijab Sang Pencipta. m/s 57)


aku suka sangat kata2 Tun Mutalib kat atas tu yang ditujukan kepada isterinya Melor. yelah, dalam hubungan kita ni kan, kadang2 kita rindu jugak dengan masa2 lalu. tapi bukan bererti kita nak balik semula ke masa lampau tu, tak! tak!


sebab cinta & kasih sayang mungkin boleh hilang tapi kenangan tu payah jugak nak kita lupakan kan? tipulah kalau ada yang cakap dia dah lupakan semua kenangan lama. kalau dia cakap tak nak ingat lagi kisah lama tu boleh diterima lagi. lain lah kalau dah hilang ingatan -.-'


apa2 pun rindu & kasih sayang kita kepada Allah tiada siapa yang boleh mengukurnya :') bye!


p/s - perut lapar. nak makan!


Sate TUALA Kajang Haji Samuri @ Hentian R&R Dengkil.

Image
assalammualaikum & hi ~


kat semenanjung femes dengan sate kajang haji samuri kan? jadi masa aku pergi sana dulu turun je dari flight terus berlari2 ajak si dia pergi makan sate kajang haji samuri. kalau dia tak nak, aku tinggal dia sorang2 dan biar aku pergi sendiri. hahaha. padan muka! tapi tu hanya lakonan yang tak berkesan semata2 -.-'




jadi dengan penuh kesantunan aku ajak si dia pekena sate kajang yang tak panjang dan tak semestinya di kajang T_T dan dengan tutur bicara yang cukup tulus ikhlas dari aku, aku pun tanya kat dia. sate perut tu macam mana sebab aku memang tak pernah tengok macam mana lah rupa sate perut tu. teeeetttt!!





sekali si dia order, 30 cucuk! 10 daging, 10 ayam & 10 sate perut. sekali aku tengok sate perut tu. laaa.. ni ke sate perut?? kalau perut ni aku siap bawak pergi mandi lagi sebab kat rumah aku di kuching kita orang panggil perut tu TUALA! ha kau! ada berani makan tuala??


so, siapa yang anggap aku ni jakun ke apa ke terpulang lah. sebab kadang2 be…

Dapat Job Jadi PA Macam Yvonne!

Image
hantu raya hantu kom - kom ~ assalammualaikum!
bangun bagi gosok gigi ~ dah makan ke tadi?


ada ke hantu kom2? suka hati makan roti je aku ni. tapi kat atas tu kiranya pantun 2 kerat yang tak dikerat -.-'




okay, abaikan suma tu. kita fokus kepada isi tajuk hingga ke tulang2nya! ada company baru offer aku jadi PA a.k.a Personal Assistant macam si Yvonne dalam drama Nora Elena. tapi adakah bakal boss aku SEhensem & SEromantikA Seth??


tunggu jela jawapannya pada tahun 2020 sebab aku tak sure lagi nak terima ke tak offer tu. tapi company tu baru lagi & staff pun boleh bilang guna jari kaki & tangan. kena bincang dengan mak dulu. okaylah, bye Yvonne! duduk jela ko dalam hospital sakit jiwa tu T_T


p/s - semalam kat sini hujan & mendung sepanjang hari, tapi hari ni panas sepanjang hari. rasa nak makan aiskrim bersama ABC dan cendol!

Ketam Masak Lemak Cili Api @ Sabah.

Image
assalammualaikum & hi ~




aku suka makan ketam. lagi2 ketam nipah. tapi ketam bunga a.k.a ketam suri macam kat atas ni aku kurang minat sikit. sikit je lah -.-'


ni masa makan kat sabah. sebut sabah semua tau seafood kat sana terbaek dari ladang! eh tak, terbaek dari laut! bayangkan tengah hari macam ni makan ketam masak lemak ni =P~


p/s - nasib baik aku ni tak ada alegik dengan mana2 makanan laut ni. syukur alhamdulillah :')


Mereka Abang - Abang Saya!

Image
assalammualaikum & hi~



sebenarnya hari ni birthday abang aku yang paling kiri tu. *hepy besday abang dilah! tapi aku saja je letak picture ni. ada sorang lagi abang aku tak ada kat sini. dia yang paling sulung dan merupakan kembar kepada abang aku yang pakai baju petak2 tu. kita orang ada kembar wei!


dan untuk pengetahuan korang, abang2 aku sporting giler! dan aku selalu ikut dia orang jalan2 dan yang paling best aku selalu ajak dia orang jalan dan jarang ajakan aku di tolak. ala, dah nama pun adik bongsu kan? so faham2 je la (^_~)V


p/s - abang korang sporting tak?