Posts

Showing posts from December, 2012

Entri Penutup Tahun 2012.

Image
Assalammualaikum..
Hari ni last day untuk tahun 2012. Esok dah 2013 # 2013, please be nice!  Azam 2013? Hurm, azam 2013 telah diputuskan untuk tidak dikhabarkan kepada sesiapa. Muktamad! # macamlah ada orang nak tahu azam dia Huhu~

Setelah melalui tahun 2012 ~ aku bersyukur sangat sebab aku takde ditimpa sebarang kesakitan yang serius. Demam pun takde # alhamdulillah :')  Family pun semua dalam keadaan baik walaupun di penghujung tahun ni macam - macam perkara terjadi, tapi syukur sangat sebab family masih lagi macam dulu.

Dalam pekerjaan pula masih macam biasa. Tiada beza. Cuma boss jarang dah ajak pegi testing.  Tak dapat nak jalan - jalan -.-'

Bidang penulisan pulak walaupun baru setahun bertapak dalam bidang ni, tapi dah rasa pahit - manisnya.  Kenangan manis bila dapat pegang novel sendiri dan ia berlaku masa di PBAKL 2012.  Thank you Karyaseni atas peluang yang diberi :') Penghujung tahun 2012 ni dah serahkan manuskrip untuk novel kedua.  Semoga dapatlah pegang nove…

Janggut Duyung

Image
Assalammualaikum..

Aku ni suka try makanan yang pelik - pelik.
Tapi kalau janggut duyung ni takdelah pelik sangat kut sebab masa kecik lagi aku dah reti makan benda ni :')
Sebenarnya istilah janggut duyung ni istilah orang Sarawak # err.. aku tak sure sama ada tempat - tempat lain di Sarawak panggil janggut duyung jugak ke apa.
Tapi kalau nak bagi korang senang faham dan tahu, janggut duyung ni adalah rumpai laut.
Cer tengok gambar kat bawah ni..


"sayalah janggut duyung =D"

Nilah janggut duyung a.k.a rumpai laut tu.
Masa balik kampung hari tu abang ipar aku ada bawak balik sebab dekat sangkar ikan family dia ada tumbuh janggut duyung ni # tumbuh? hurm..
Kalau nak makan dia kena celur dulu kejap ~ toskan. Pastu buat sambal belacan ~ perah limau ~ letak garam & gula sikit ~ pastu baru gaul dalam janggut duyung yang dah di celur tadi. SIAP!


 Janggut duyung yang dah digaul dengan sambal belacan :p~

Sedap makan dengan nasi panas - panas!




Okey, yang atas ni pulak gambar rump…

Wedding Bff.

Image
Assalammualaikum~

Hari tu bff aku kawen.
Aku balik Kuching pun sebab nak attend majlis dia.
Perak ke Kuching okey, jadi jelas nampak kesungguhan aku merentas laut yang terbentang luas dengan berenang gaya kuak lentang untuk sampai ke Kuching. # Tipu.

Aku pergi dengan sorang lagi bff aku yang namanya Shila.
Anak buah aku Ina pun aku ajak sekali.
Sabtu tu majlis akad nikah.
Sekali lafaz je dah Cik Emi bertukar status kepada Puan Emi :')

Citer panjang pun tak guna kan?
Meh, kita layan gambar
PERHATIAN! Gambar pengantin lebih sedikit daripada gambar 'bakal pengantin' # eh ;p



Gambar kat atas ni hari sabtu ~ majlis akad nikah.
Aku dengan Shila asyik duk ralit tengok baju akad nikah emi yang kaler putih tu.
Siyes cantik tahap nak meninggal okey!
Lepas akad nikah settle, emi tukar baju pulak ~ baju jawa dan baju cina.
Atas ni baju jawa # kalau tak silap.




Gambar yang posing kat kereta tu gambar out door ~ hari ahad lepas majlis bersanding.
Yang gambar tiga kat bawah tu pulak meru…

Resepi Cotton Soft Japanese Cheesecake

Image
Assalammualaikum..

Balik kampung tanpa aktiviti baking - membaking memang tak sah.
Jadi kek pilihan kali ini adalah Cotton Soft Japanese Cheesecake! # nama dia aje dah menunjukkan betapa sedapnya kek ni. Eceh~

Resepi kek ni aku dapat dari SINI.
Tapi aku lampirkan sekali lagi sebab aku nyatakan sekali brand bahan - bahan yang aku guna.


Blog Diupdated!

Image
Assalammualaikum!

Yehuu~
I'm back! Wah, bajet ada orang duk tunggu dia Haha.
Line kat kampung amat mencabar jiwa dan raga, okey!
Sudahlah anak buah siap buat turn nak main game.
Nak tak nak terpaksalah sesi bersiaran langsung dari kampung dibekukan.
Kegembiraan anak buah adalah kegembiraan saya jugak. # Tetiba :p
Kat bawah ni gambar pengenalan sepanjang cuti aku Hihi. 
* baru pengenalan tau. nanti aku masukkan part isi dan kuku dia Kehkehkeh*

with my bff shila ^^

p/s - nak melawat rakan bloglist dan jiran tetangga yang lain. sila sediakan minuman dan makanan ya tuan puan (^^,)