klik sekali~

Monday, December 31, 2012

Entri Penutup Tahun 2012.

Assalammualaikum..

Hari ni last day untuk tahun 2012. Esok dah 2013 # 2013, please be nice! 
Azam 2013? Hurm, azam 2013 telah diputuskan untuk tidak dikhabarkan kepada sesiapa. Muktamad! # macamlah ada orang nak tahu azam dia Huhu~


Setelah melalui tahun 2012 ~ aku bersyukur sangat sebab aku takde ditimpa sebarang kesakitan yang serius. Demam pun takde # alhamdulillah :') 
Family pun semua dalam keadaan baik walaupun di penghujung tahun ni macam - macam perkara terjadi, tapi syukur sangat sebab family masih lagi macam dulu.


Dalam pekerjaan pula masih macam biasa. Tiada beza. Cuma boss jarang dah ajak pegi testing. 
Tak dapat nak jalan - jalan -.-'


Bidang penulisan pulak walaupun baru setahun bertapak dalam bidang ni, tapi dah rasa pahit - manisnya. 
Kenangan manis bila dapat pegang novel sendiri dan ia berlaku masa di PBAKL 2012. 
Thank you Karyaseni atas peluang yang diberi :')
Penghujung tahun 2012 ni dah serahkan manuskrip untuk novel kedua. 
Semoga dapatlah pegang novel sendiri yang kedua pula pada 2013 ^^


Walau apa pun dah terjadi sepanjang tahun ni, aku terima dengan hati yang terbuka walaupun ada certain perkara yang aku hanya boleh maafkan dan tak boleh nak lupakan Hurm.


Untuk korang semua, happy new year!
Semoga tahun 2013 menanti kita dengan rezeki yang melimpah, kesihatan yang baik, hubungan dengan Allah dan manusia semakin baik dan semua yang baik - baiklah. Amin~~





Thursday, December 27, 2012

Janggut Duyung

Assalammualaikum..

Aku ni suka try makanan yang pelik - pelik.
Tapi kalau janggut duyung ni takdelah pelik sangat kut sebab masa kecik lagi aku dah reti makan benda ni :')
Sebenarnya istilah janggut duyung ni istilah orang Sarawak # err.. aku tak sure sama ada tempat - tempat lain di Sarawak panggil janggut duyung jugak ke apa.
Tapi kalau nak bagi korang senang faham dan tahu, janggut duyung ni adalah rumpai laut.
Cer tengok gambar kat bawah ni..


"sayalah janggut duyung =D"


Nilah janggut duyung a.k.a rumpai laut tu.
Masa balik kampung hari tu abang ipar aku ada bawak balik sebab dekat sangkar ikan family dia ada tumbuh janggut duyung ni # tumbuh? hurm..
Kalau nak makan dia kena celur dulu kejap ~ toskan.
Pastu buat sambal belacan ~ perah limau ~ letak garam & gula sikit ~ pastu baru gaul dalam janggut duyung yang dah di celur tadi. SIAP!



 
 Janggut duyung yang dah digaul dengan sambal belacan :p~


Sedap makan dengan nasi panas - panas!




Okey, yang atas ni pulak gambar rumpai laut versi buah anggur. Erk!
Yang ni aku makan masa kat Sabah.
Mula - mula ambik tu tak tau pulak yang ni macam rumpai laut.
Aku ambik sebab dia nampak comel Hewhewhew~
Tapi tetap sedap!


So korang ni pernah try tak?



Friday, December 21, 2012

Wedding Bff.

Assalammualaikum~

Hari tu bff aku kawen.
Aku balik Kuching pun sebab nak attend majlis dia.
Perak ke Kuching okey, jadi jelas nampak kesungguhan aku merentas laut yang terbentang luas dengan berenang gaya kuak lentang untuk sampai ke Kuching. # Tipu.

Aku pergi dengan sorang lagi bff aku yang namanya Shila.
Anak buah aku Ina pun aku ajak sekali.
Sabtu tu majlis akad nikah.
Sekali lafaz je dah Cik Emi bertukar status kepada Puan Emi :')

Citer panjang pun tak guna kan?
Meh, kita layan gambar
PERHATIAN! Gambar pengantin lebih sedikit daripada gambar 'bakal pengantin' # eh ;p



Gambar kat atas ni hari sabtu ~ majlis akad nikah.
Aku dengan Shila asyik duk ralit tengok baju akad nikah emi yang kaler putih tu.
Siyes cantik tahap nak meninggal okey!
Lepas akad nikah settle, emi tukar baju pulak ~ baju jawa dan baju cina.
Atas ni baju jawa # kalau tak silap.




Gambar yang posing kat kereta tu gambar out door ~ hari ahad lepas majlis bersanding.
Yang gambar tiga kat bawah tu pulak merupakan penyeri majlis.
Kalau mereka berdua tak ada, tak lengkap je majlis tu # matilah statement Hihi.



Memandangkan aku suka hati pundi kencing je letak gambar, makanya adalah gambar berulang dan tidak ikut urutan -.-'
Okey, hantaran dari pihak perempuan kaler purple dan hantaran dari pihak lelaki kaler biru.
Jadi, sebelum kamera tu jatuh ke tangan suami emi, udin, maka lebih afdal kalau aku dan Shila posing guna kamera tu # sorry udin :-D




Nampak tak gambar amoi cantik kat atas ni?
Kalau orangnya dah cantik, pakai apa pun cantikkan?
Yang pakai tudung coklat tu anak buah aku, Ina.
Dan gambar bawah ni sekali, gambar emi dengan suami dan mak dia :')


buat emi dan udin ~ semoga kitak dua kekal bahagia sampei ke syurga. cepat - cepat kit ada baby k? mun honeymoon boh lupak meli ole - ole dengan kamek duak shila Haha. # sempat juak =D


lepas ni turn sapa pulak ye? hurm :)




Wednesday, December 19, 2012

Resepi Cotton Soft Japanese Cheesecake

Assalammualaikum..

Balik kampung tanpa aktiviti baking - membaking memang tak sah.
Jadi kek pilihan kali ini adalah Cotton Soft Japanese Cheesecake! # nama dia aje dah menunjukkan betapa sedapnya kek ni. Eceh~

Resepi kek ni aku dapat dari SINI.
Tapi aku lampirkan sekali lagi sebab aku nyatakan sekali brand bahan - bahan yang aku guna.



Bahan-bahan ( 8-inci )
 Bahan A:
  • 250g cream cheese (aku guna brand Philadelphia)
  • 50g butter (aku guna brand buttercup)
  • 100 ml susu segar (fresh milk) ~ (aku guna dutch lady)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine (aku guna Self - Raising Flour – brand Blue Key)
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  
           Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara
  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

  1. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).


  1. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek. (aku cuma gris bawah dan tepi dengan butter tapi tak salut dengan kertas baking)

  1. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

  
Hasilnya??
Dah tentu tidak mengecewakan.
First time buat terus menjadi.
Syukur alhamdulillah :')





Yang atas ni fresh lagi sebab baru keluar daripada oven.
Nampak tak kek tu renggang daripada loyang/acuan?
Senang giler okey nak keluarkan kek ni asalkan korang gris bawah dan tepi loyang tu sebelum humban adunan ke dalamnya.





Aku masa panas - panas tu terus potong Haha. # jangan ikut perangai gelojoh macam ni ye tuan - puan. ahaks!
Bila dah potong haruslah masuk ke dalam mulut teruskan?
Panas - panas lagi dah kusumbat ke dalam mulut Hewhewhew~
Rasanya?
Dahlah sedap, lembut pulak, dahlah lembut, gebu pulak.
Kalau ada rating maksimum bagi 5 bintang, aku bagi extra 1 lagi bintang dan total jadi enam bintang. # wah, gittew~





Bila makan kek ni, terus aku curang dengan cheese kek yang main masuk dalam peti ais tu.
Alah, macam yang aku buat kat SINI dulu. 
Bagi akulah kan, versi cotton soft ni lagi kena dengan tekak aku.
Lagipun aku memang penggemar kain jenis cotton. Eh ;p  # Motip? Hehe.


Kesimpulannya, kek ini amat sedap ya.
Pada penggemar cheese, kek ni amat sesuai untuk anda.
Jadi, silalah pergi beli bahan - bahan untuk buat pada hujung minggu ni ^^





Tuesday, December 18, 2012

Blog Diupdated!

Assalammualaikum!

Yehuu~
I'm back! Wah, bajet ada orang duk tunggu dia Haha.
Line kat kampung amat mencabar jiwa dan raga, okey!
Sudahlah anak buah siap buat turn nak main game.
Nak tak nak terpaksalah sesi bersiaran langsung dari kampung dibekukan.
Kegembiraan anak buah adalah kegembiraan saya jugak. # Tetiba :p
Kat bawah ni gambar pengenalan sepanjang cuti aku Hihi. 
* baru pengenalan tau. nanti aku masukkan part isi dan kuku dia Kehkehkeh*


with my bff shila ^^


p/s - nak melawat rakan bloglist dan jiran tetangga yang lain. sila sediakan minuman dan makanan ya tuan puan (^^,)