klik sekali~

Tuesday, January 29, 2013

Demam & Hari Jadi

Assalammualaikum..


Belum masuk bulan 2, aku dah ada lagi entri pasal demam ni. 
Kiranya bulan 1 ni aku dah demam dua kali. #masa menaip ni pun kepala masih toink-toink (~_~)
pagi sabtu lepas aku dah tak sedap badan. tak sampai tengah hari, badan dah panas.
malam tu pulak terus sapu air asam jawa dekat kepala, dekat badan sikit.
Alhamdulillah, pagi ahad tu ~ dah rasa ok.
cuma kepala masih pening dan tekak ni berkahak.. 


itu tentang demam ye. 
sekarang ni kita bukak citer pasal hari jadi pulak. ehem (^_~)V
tanggal 22/1 hari tu ~ genablah 27 tahun umur aku. ya, 27 tahun #muda lagikan? (kalau kahwin, dah ada anak tiga - bisik hati kecilku..eceh!)


hari jadi macam tahun - tahun sudah jugak.
dapat ucapan daripada kekawan, keluarga & kesayangan.
cuma yang bezanya 1 je.
inilah hari jadi pertama aku sebagai penulis novel ^^
ada jugak pembaca yang wish. macam tu jugak dengan penulis novel yang lain (walaupun hanya beberapa orang je) ~ TERIMA KASIH semua :')



 petang 22/1 tu aku balik awal ~ maka, sempatlah buat minum petang dengan meatball with cheese!
1st time buat kan? jadi begitulah rupa dia -.-' tapi alhamdulillah sebab rasa dia ohsem *wink-wink*



Red Velvet ni pun 1st time buat.
ye, aku tau rupa dia tak macam RV pun T_T
tapi bolehlah buat makan :')




dan inilah pula hadiah daripada dia. (buku resepi, buku untuk menulis & al-quran pelangi)
serius, dia memang tau aje apa yang aku perlu :')  #bukan apa yang aku mahu~
kita orang ni bukanlah versi yang bagi hadiah teddy bear, bunga, cokelat ke..memang takdenya.
apa dia? tak romantik?
 lebih kurang macam tulah..kehkehkeh~


alah, kalau dia bagi selonggok buah durian pun dah kira romantik bagi aku.
sebab aku suka makan buah durian.
(romantik tak semestinya bagi bunga atau hadiah mahal-mahal~ ok? lagipun tak kahwin lagi, so buat apa nak romantik2 sangat khenn???)


 oklah, itu aje nak citer.
oh ye, sorry sebab lama tak jenguk rumah korang.
aku nak habiskan dua manuksrip dalam tempoh terdekat ni.
insya-Allah kalau ada masa kelapangan, aku singgah ye.
love you..#tetiba je keluar perkataan love you ni.. tapi khas untuk korang sume.. hehe~


p/s - tak sabar nak balik kuching bulan 2 ni. nak tuntut birthday present from my sis ^^



Saturday, January 12, 2013

Pais Ikan Tempoyak

Assalammualaikum..

Aku suka makan tempoyak. Durian pun aku suka #ada orang makan durian tapi tak makan tempoyak.. macam tu gak sebaliknya.. hurm~

Jadi bila ada ikan yang sesuai untuk buat pais tempoyak ni haruslah dibeli..
Tapi aku lupa pulak nama ikan ni *sigh*

Rasa dia?? nak cakap satu je.. SEDAP!

Wednesday, January 9, 2013

Gegata/Kelopak Garam?GERATAK!

Assalammualaikum..


Aku masih dalam mood tak berapa nak sihat. 
Bila demam, batuk dan selsema dah mula ok, aku diserang pulak Getata/Kelopak Garam atau disebut GERATAK oleh orang Sarawak. 
Aku kena pukul 4 pagi hari Ahad. 
Masa tersedar tu aku tak terfikir pulak terkena gegata tapi bila aku rasa bintat yang ada macam lain semacam terus aku bangkit dan pi check.
Dan sah, itulah gegata! 
Teruslah aku potong bawang merah, ambik minyak masak dan garam.
Sapu pada benda tu sebab aku tak tahan gatal yang menyerang.
Nak garu takut merebak pulak -.-'


Lepas subuh baru aku pun plan nak sambung tidur, yelah hujung minggu kan? Konon - konon nak bangkit lambat sikit.
TAPI, tak sampai setengah jam gegata tu dah mula serang leher aku :'(
Mula - mula kena tu dekat paha dengan tangan je. 
Aku terus tonyoh bawang yang ditonyoh dengan minyak dan garam dekat leher. 
Bila tengok kat muka, dia dah mula serang pipi sebelah kiri pulak.. 
Dah tak tahan sangat aku terus pi farmasi.
Beli ubat untuk sapu dan untuk makan.


Dah empat hari aku diserang gegata, alhamdulillah dah nampak kurang.
Walaupun masih tergaru - garu T_T


Kalau korang tak tahu apa tu Gegata/Kelopak Garam, korang pi lah gugel picture dia. 
Aku malas nak tengok sebab kat badan aku ni dah cukup buat aku seksa nak tengok. Sobs~



Friday, January 4, 2013

Review Pure Marine Collagen # taklah review sangat

Assalammualaikum...

Aku ni bukanlah manusia yang mudah terpengaruh dengan sebarang produk yang diwarwarkan. 
Tak kira samada di tv, radio atau di fb. Oh, di blog juga.
Mungkin hasil daripada 3 tahun aku study bab marketing kat u jadi aku tahulah sikit sebanyak taktik orang nak melariskan barang. Sebab itu aku tidak mudah terpedaya Hahaha (gelak bangga)


Tapi kan ~ sejak umur dah nak mencecah ke angka 27 tahun ni, aku baru nak sibuk cari makanan tambahan macam supplement maybe?  Dan yang paling femes sekarang adalah kolagen.
Cuma itulah kan, yang ada bukan main mahal lagi.
Aku ni bukan apa, kalau setakat beli sekotak dua tu mampulah. 
Tapi kalau nak consume berterusan tu memang tak dapatlah kan. Hurm.
Jadi, haruslah mencari kolagen yang murah dan diyakini keberkesanannya # kalau tak berkesan sangat pun takdelah ralat sangat sebab murahkan? Hewhew~
Dan akhirnya pencarian aku terhenti bila berkenalan dengan Pure Marine Collagen (PMC)


Aku rasa seantero Malaysia duk cakap pasal PMC ni. 
Maka, aku tak perlulah nak list kan dia punya khasiat, okey?
Kau gugel je ~ berlambak orang dah citer pasal benda ni. 
Ni antara sebab aku tertarik nak try :


  • membantu meningkatkan metabolisme[sgt sesuai untuk orang yang nak kurangkan berat badan]
  • mengurangkan kedutan,tempat hitam,selulit dan jerawat[semua orang xnak masalah ni kan??]
  • melicin dan menegangkan kulit serta payudara[anti penuaan,AWET MUDA!!]
  • membuang toksin dalam badan[x perlu dah pakai foot patch segala..makan ni da cukup,dapat khasiat lain jugak.kan da jimat?]
  • menghilangkan sembelit[bila dah sng mmbuang mestilah makin slim]
 *sumber dari blog Fira ~ eh, aku order kat dia nilah tau ^^

Sebenarnya banyak lagi khasiat dia, jadi carilah info sendiri ye # pemalas pula peng'review -.-'


Aku try tak sampai seminggu pun Huhu tapi sibuk jugak nak review :')
Dari pengalaman yang aku alami, aku rasa aku akan repeat order PMC ni.
Sebabnya? 

Kulit muka soft je lepas tempek PMC jadi masker kat muka. # tapi jerawat still jugak muncul time ABC, alah biasalah tu kan? Lagipun aku makan ni untuk jangka masa yang panjang.
Dan anggota badan aku ni jugak bukanlah jenis yang cepat beri tindak - balas.
Jadi kenalah makan masa.

Lupa nak inform yang kulit muka kita akan tegang bila kita sapu masker tu. Kalau kau pernah buat masker guna putih telur, lebih kurang macam tulah rasa dia.

Rasa dia pulak tawar tapi aku campak beberapa sudu pati sunquick dan rasanya not bad sebab boleh diterima anak tekak.  # eh, kalau istilah orang lain dia minum kan? tapi aku makan sebab PMC yang aku masak tu aku makam macam makan jelly. Takde campur dengan air dah.

Aku makan b4 sarapan dan sebelum masuk tidur. 

 Yang paling ketara jugak adalah nafsu makan AGAK terkawal! # tahukah anda, saya sedang mengalami masalah berat badan yang tak berapa nak serius? b4 serius baik kita cegah, tak gitu? ;p
 Selalunya time nak ABC mesti nafsu makan agak melampaui batas # sebenarnya tak ABC pun makan tak hengat dunia T_T
TAPI sekarang, alhamdulillah ~ kurang sikit. Lagipun aku minum jugak Body Mate Juice Collagen dan jugak telan VCO ~ mungkin mereka bertiga ni berkerjasama dengan baik kut? KUT~!
#nanti aku review tak berapa nak review Body Mate Juice Collagen dengan VCO ye ^^


Inilah rupa PMC. PMC ada beberapa jenis kalau tak silap. Yang paling okey kaler purple. Kalau tak silaplah.




Yang atas ni hampas PMC yang sudah dimasak. Hampas nilah aku guna untuk buat masker. Macam telur sotong je rupa dia.



 Yang ni pulak hasil tapisan selepas dimasak. Selepas je masak dan tapis tu aku terus masukkan beberapa sudu pati sunquick. Dah tu simpan dalam peti sejuk. Sedap :p~




Aku masak setengah peket je tapi hasilnya banyak ni. Haaa~ boleh tahan sebulan ni tau!
Jimat - jimat (senyum lebar)





Inilah perbezaan hampas dengan isi dia. Eh, isi ke? Lebih kuranglah kan? Hukhuk~
Tengok ~ tak jauh bezakan? Sebab tu aku cakap tadi aku main makan je yang kaler kuning tu sebab dia memang macam jelly.

Kalau kau tak letakkan sunquick dalam tu, kau boleh jadikan dia masker jugak. Tapi bagi aku, hampas daripada PMC tu dah cukup tuk jadikan masker.

Oh ya, selain leh tempek kat muka, hampas ni jugak leh sapu kat breast dengan punggung. Cuma aku tak pernah try lagi sebab asal dah masuk dalam bilik air baru teringat pasal ni.
Lepas tu malas pulak nak keluar ambik kat dalam peti sejuk T_T


Okeylah, tu jelah citernya. Korang pernah try tak PMC ni?


p/s - kalau nak tahu lebih lanjut tentang PMC ni, boleh add Fira di FIRA NAFIRA (Fb)


Wednesday, January 2, 2013

Demam ~ Pembuka Tahun 2013

Assalammualaikum..

Baru je entri terakhir tahun 2012 hari tu aku ada bagitau yang aku sihat sepanjang tahun 2012.
Demam pun takde. 
TAPI..
Alih - alih malam tadi dah tak sedap badan ~tekak sakit + selsema~
Bangun je pagi sentuh dahi, sentuh leher. PANAS! Tapi takdelah panas sangat. Suam - suam gitu ;p


Jadi, hari ni diisytiharkan cuti. Sobs.



 kueh tiaw sup tulang - menu orang kurang sihat #tapi tawarlah rasa dia -.-'