klik sekali~

Tuesday, March 22, 2011

Bangku Kosong - Sayangi Bumi Kita !

assalammualaikum & selamat malam.

x mo cakap panjang, aku nak join segmen ni. pada sapa - sapa yang tak join lagi meh lah kita join ramai - ramai. segmen ni bagus untuk kita sume. jadi untuk keterangan lanjut klik SINI ye.

Cadangkan usaha lain selain tutup lampu sejam bagi tujuan simbolik menyokong pemuliharaan alam sekitar dan bumi.

everyday - no plastic bag! aku tau kita dah buat kempen ni tapi pada hari Sabtu je kan? tapi kat Miri, Sarawak dia orang dah buat tiap - tiap hari. jadi apa kata lepas ni seluruh Malaysia ikut macam Miri buat.

sudah - sudahlah membuat pembangunan di kawasan tanah tinggi. masa aku pergi cameron highland baru - baru ni langsung tak terasa sangat dah sejuk nya. sebab apa? sana sini orang dok sibuk tarah tanah nak tanam strawberry lah, tanam sayur lah. memang apa yang diaorang tanam tu baik untuk ekonomi mereka dan negara tapi kenapa sambil perlu berlambak macam tu?? ermm..

yang last ni dah banyak kali kita dengar iaitu kempen "Jangan Buang Sampah Merata - rata Tempat!" so, ikutlah kempen ni kalau dua cadangan aku kat atas tu susah sangat nak ikut.

Pendapat anda mengapa perlu bumi dipelihara.

ingat satu ni je - bumi kita hanya ada 1, tak ada pengganti jadi kalau ia dah mula 'sakit' maka kita yang lebih merasa ' kesakitannya'.

Apa anda dah buat untuk tunjukkan bahawa anda seorang yang cintakan alam sekitar.

sudah semestinya aku ikut kempen macam 60 Earth Hour ni dan aku jugak yang dok kecoh dengan jiran - jiran aku *yang terdiri daripada adik beradik dan saudara mara aku* supaya tutup lampu. *tapi kali ni aku kat semenanjung, harap - harap mereka sume tu join kempen tu -.-' *

aku jugak tak buang sampah merata - rata tempat dan paling aku pantang kalau ada orang dok slumber giler buang sampah masa kat tengah jalan raya. *buang melalui tingkap kete* .ada tu siap toleh lagi sebab nak tau mane hala tuju sampah yang dia orang buang. eee..tak ada kesedaraan sivik betul! *emo pulak!*

okaylah, aku rasa cukup setakat ni je. apa yang penting kita sama - sama sayangkan bumi kita ye!

p/s - teringat dengan mak & bapak yang selalu bakar rumput - rumput kering masa berkebun.


1 comment:

hasrul hassan said...

Salam .. terima kasih ehhh ... :) sayang anda kerana anda sayangkan alam sekitar.