Apa Kaitan Jerawat Dengan Orang Yang Kita Sayang?

assalammualaikum dan selamat petang semua..alhamdulillah hari dah 1 march..cepat jer kan masa berlalu? tapi hari ni aku bukan nak cakap pasal masa okay, tapi pasal masalah kulit yang tak habis2 dibicarakan sejak dulu lagi..masalah apa lagi kalau bukan masalah jerawat..ouch! sakit bila ada jerawat yang menumpang teduh dipipi yang halus mulus ni (perasan halus lah konon)..huhuhu..
tapi..tapi..tapi..banyak lak tapinya..hehehehe..okay2, tapi kali ni aku nak kaitkan jerawat dengan orang yang kita sayang..contoh orang yang kita sayang ni paling sesuai macam pakwe dan makwe..ada kaitan ker??baca dulu sampai habis!
aku saja guna picture ni sebab..sebab apa yer? sebab aku tak nak guna muka orang..kalau yang ni picture katon, so kira okay gak kan? eeee..jauhnya melalut dari topik entri..citernya mcm ni, sebenarnya mak aku dulu penah tegur aku bila aku dok asyik kacau2 jerawat kt muka..dalam istilah yang korang senang faham ialah memicit2 jerawat..alasan mak aku tu apa? baca kat bawah ni karang..

lebih kurang macam picture kat atas ni lah aku picit jerawat..hehehe..contoh je ye..tapi aku rasa ramai gak yang kat luar sana tu yang ada habit macam ni kan? pantang ada jerawat sibuk nak picit..geram tengok dia bukan main landing lagi kat pipi..kejap2 pegang, kejap2 tengok kat cermin perkembangan dia..betul tak?

so, entri kali ni berkaitan dengan apa yang mak aku penah cakap kat aku berkaitan dengan jerawat ni..mak aku cakap bahasa Sarawak tapi aku translet, takut ada yang tak faham pulak nanti..ni pun ntah korang faham ke tak pe mesej yang sebenarnya aku nak sampaikan..hihihi~

"kamu dengar baik2, jerawat ni macam orang yang kita sayang..selalunya kalau kita sayang seseorang kita selalu je nak tengok dia, belai dia, dan sayang dia..bila kamu buat macam tu pasangan kamu akan bertambah sayang kat kamu..macam tu jugak jerawat, bila kamu dok asyik tengok dia kat cermin lepas tu kejap2 pegang..kejap2 macam nak picit2 sebab geram, dia (jerawat) terus rasa kamu sayang kat dia..sebab tu makin lambat dia nak surut..
tapi bila tangan kamu tu dah dok gatal jugak nak picit, akhirnya dia (jerawat) sakit hati..bila dia dah sakit dia apa lagi terus lah balas dendam kat kamu..akhirnya sebagai balasan, tinggallah bekas parut kat muka kamu tu sebab kamu dah gunakan kekerasan kat dia..macam tu jugak bila kamu gunakan kekerasan kat pasangan kamu..kalau tak, tak kan macam2 kita dengar suami kena tikamlah, isteri mati kena cekik lah..sebab apa? sebab guna kekerasan..
jadi, untuk kes jerawat ni..kalau kamu nampak dia muncul..jangan sesekali bagi respon kat dia..buat x tau je..bila dia (jerawat) dah rasa kamu tak suka dia, insyaAllah dia akan pergi (surut) sendiri..parut pun dia tak akan tinggalkan sebab dia tau tepuk sebelah tangan tak berbunyi..macam tu jugak bila kita dah tak sehaluan dengan orang yang kita sayang..kena slow talk..tak yah guna sebarang kekerasan..nanti dia akan pergi dengan sendiri bila dia sedar jodoh antara kamu memang dah tak ada.." ---MAK 2009---

so, kesimpulannya..JANGAN PICIT JERAWAT ANDA!!..hahaha..tak nak ke dapat kulit muka macam picture kat atas ni?? tapi, itu hanyalah pesanan penaja dari mak aku..tak ada lagi fakta yang menunjukkan kata mak aku tu tepat okay..sebenarnya mak aku just tak suka aku picit2 jerawat, takut ada parut yang tinggal tu je..cuma penyampaian mak aku tu yang terlebih lah pulak..siap mengaitkan dengan orang tersayang..hehehehe..apa2 pun aku tetap ikut apa yang mak aku pesan tu..dan alhamdulillah, muka aku tak ada bekas jerawat yang serius..kalau setakat sikit2 tu ada lah, tapi dua tiga bulan dah hilang..kira okay lah tu..

yeah! nilah muka yang tak ada kesan parut jerawat yang serius..hehehe..saje nak interframe..kihkihkih~~apa2 pun sayanglah orang tersayang anda lebih dari anda sayang jerawat anda! love ya ;)

p/s - 3 picture kat atas tu aku cedok kat google..heeeeee~

Comments

Meera said…
Ehh.. Tapi memang betul kalau kite tak picit die hilang lak.. Kata2 mak awk tu memang sahih sesahih2nya... :)
kathy said…
hehehe..tu la, walaupun pjg bejela mak sy ckp tp ada gak info yg b'guna ;)
Effa Arabi said…
i <3 my pIMPLE 2 much!!!~~<3
kathy said…
dyg - jgn love ngan nya gilak..lak nya xmok lari ktk ;p
Adzriel AB said…
comey.... sebab tu le tadi potong kuku cepat2 sebab bila kuku panjang je, gatal tangan akak ni nak micit. kirim salam kat mak ek..nasihat yg sangat sepadan.. he..he..
gambar tu kat melaka kan?saya orang melaka..selamat berkenalan ya!
kathy said…
adzriel - nnti kirimkan salam awk tu kat mak saye ye..kite guna pos laju, cpt ckit smpai..hehehe..gurau je..apa2 pun igt je nasihat ni smpai bila2 tau ;)

mohd.sukur - yup, mmg kt melaka pun..slmt berkenalan jugak ;)

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.