Buah Dabai.
assalammualaikum & hi~
kat sarawak buah dabai ni memang popular. lagi - lagi area sibu. hari tu masa pegi pasar malam terjumpalah buah dabai. bukan main mahal lagi. sekilo = rm22. yelahkan dah bukan musim dia. tapi aku berjaya suruh abang aku beli. yeah!
Dalam bahasa saintifik, buah ini dipanggil sebagai Canarium odontophyllum. Ketika buah dabai masih muda, ia kelihatan putih pada luarannya dan kemudian bertukar menjadi hitam apabila ia sudah masak. Isinya pula berwarna kuning. Bijinya pula berbentuk seperti bola ragbi tetapi bersegi tiga. (sumber SINI)
Kebiasaannya, buah dabai direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian airnya dibuang. Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan bersama kicap atau garam. Biji dabai pula terdapat isi yang berwarna hijau. (sumber SINI) ~ macam gambar kat atas ni. kene rendam dulu dengan air panas.
yang kat atas ni buah dabai yang dah siap direndam dengan air panas dan diletak sedikit garam. lemak - lemak manis je rasa dia. tak puas makan yang beli hari tu T_T tu yang membuatkan tak sabar nak tunggu musim buah dabai ^_^
p/s - korang penah ke makan buah dabai ni??
Comments
fes time ni la tahu ni...nak carik r nanti~
zurina - hampir2 macam kurma cuma rasa dia lemak2 manis :)
dea - nang bena kata ktk, nyaman nasik goreng dabei ^_^
I hope someone will help me with this. I'm at west Malaysia, looking for the kulit biji buah dabai boleh tak hantar. I will pay for it.
My email add. vickyinderan@gmail.com.