Buah Dabai.

assalammualaikum & hi~ 


kat sarawak buah dabai ni memang popular. lagi - lagi area sibu. hari tu masa pegi pasar malam terjumpalah buah dabai. bukan main mahal lagi. sekilo = rm22. yelahkan dah bukan musim dia. tapi aku berjaya suruh abang aku beli. yeah! 





Dalam bahasa saintifik, buah ini dipanggil sebagai Canarium odontophyllum. Ketika buah dabai masih muda, ia kelihatan putih pada luarannya dan kemudian bertukar menjadi hitam apabila ia sudah masak. Isinya pula berwarna kuning. Bijinya pula berbentuk seperti bola ragbi tetapi bersegi tiga. (sumber SINI)





Kebiasaannya, buah dabai direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian airnya dibuang. Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan bersama kicap atau garam. Biji dabai pula terdapat isi yang berwarna hijau. (sumber SINI) ~ macam gambar kat atas ni. kene rendam dulu dengan air panas.





yang kat atas ni buah dabai yang dah siap direndam dengan air panas dan diletak sedikit garam. lemak - lemak manis je rasa dia. tak puas makan yang beli hari tu T_T tu yang membuatkan tak sabar nak tunggu musim buah dabai ^_^


p/s - korang penah ke makan buah dabai ni??

Comments

SoLy SoLicious said…
woww...xpenah nengok/dengar/makan...
fes time ni la tahu ni...nak carik r nanti~
Zurina said…
tak pernah tgk buah ni...macam kurma g2 ek...
Dea said…
nyamanss... nasik grg dabai pun nyamansss..:)
Kathy Tuah said…
soly solicious - pasni cari smpai dapat tau ^^,

zurina - hampir2 macam kurma cuma rasa dia lemak2 manis :)

dea - nang bena kata ktk, nyaman nasik goreng dabei ^_^
Anonymous said…
Hello everyone, nak tanya, saya tengah cari kulit biji buah dabai yang woody tu. Boleh tak supply. saya tak kisa bayar. boleh tak?
Anonymous said…
hello there,
I hope someone will help me with this. I'm at west Malaysia, looking for the kulit biji buah dabai boleh tak hantar. I will pay for it.
Vicky said…
Hi katty, this is vicky. Nak tanye. Saya tengah buat research guna kulit buah dabai. Boleh tak you hantar ke tempat saya. I can pay u all the expences. Pls reply me. Its kinda urgent.
My email add. vickyinderan@gmail.com.

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.