klik sekali~

Wednesday, October 12, 2011

Cameron Highland VS Kundasang.

assalammualaikum & hi~


Hari ni entri pasal tempat pelancongan pulak ye. Aku nak bawak korang sampai oversea memang taklah kan. jadi aku bawak korang dalam Malaysia je. Tu je termampu. Huhu. Okay, memandangkan aku dah 3 kali pegi Cameron dan 2 kali pegi Kundasang, jadi aku nak review sikit kedua – dua tempat ni. Tapi dari sudut pandangan aku la ye ^^ 

 
 cameron bharat plantation. betul2 tepi jalan je.


Mana satu lebih best? Cameron atau Kundasang?

Bagi aku dua – dua best! Siyes. Kalau tak, tak kan aku pergi more than 2 kan? so sape tak penah pegi, cer try pegi ^^


Mana lebih sejuk? Cameron atau Kundasang?

Aku rasa Kundasang lebih sejuk. Sebab 1st time aku pegi sana, aku stay sana semalam. Bila malam nak ke pagi tu, sejuk dia mak aiii.. sampai ke tulang sum – sum! Bagi aku lak makin sejuk makinlah best :)

Kalau Cameron even aku penah pegi sana sekitar 6.30am, tapi masih still okay tahap kesejukkannya. Kiranya tak sampai ke tulang sum – sum. Hehe. Mungkin sebab kat Cameron dah terlampau banyak pembangunan kut compare dengan Kundasang yang baru nak membangun. 


big red strawberry farm,cameron. leh petik sendiri.

Macam mana keadaan jalan nak ke Cameron atau Kundasang? 

Kalau pegi Cameron ada dua jalan nak naik atas tu. satu melaui Tapah dan satu lagi melalui Simpang Pulai. Memandangkan masa kat sana aku duk ipoh jadi aku naik ikut simpang pulai. Jalan dia memang okay sangat – sangat. Tapi aku penah gak ikut jalan tapah, masa tu nak pegi Lata Iskandar, dan jalan Tapah tu lebih kurang macam jalan nak naik Kundasang. Tapi view jalan nak ke Kundasang lebih best. Sebab berlatarkan Gunung Kinabalu.

 
 strawberry kat pasar kundasang.


Pasar di Cameron dan Kundasang. 

Kalau pasal pasar aku lebih suka kat Cameron yang kat area Brichang tu, kalau tak silap. Maybe sebab kat sana murah giler berbanding Kundasang. Kat Cameron aku kalau rm10 leh dapat dalam 5-6 kotak strawberry tapi kat Kundasang, beli strawberry kat pasar dia dah cecah rm20. Yelah, kat Cameron kan memang tempat komersial strawberry, teh sume tu kan. even fresh flower kat Cameron aku dapat 25 kuntum dalam rm7 je. Kat kundasang tak yah tanya, mahal sangat – sangat.


So, kesimpulannya kedua – dua tempat ni korang kene pergi. Korang leh judge sendiri macam mana kan. tapi aku tetap akan pegi lagi dua – dua tempat ni (^_^)V TAPI.. ada tempat yang aku suka sangat - sangat kat Kundasang ni..iaitu tempat ni..


V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V


yang tak ada kat cameron tapi hanya ada di kundasang. desa cattle. rasa kat new zealand je kalau mai sini ^^


p/s – aku rasa nak updated setiap holiday aku lah..huhu.














22 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

huwaa..teringin nyer nak pegi sabah!!

fyda said...

waahhh..
syioknye..
blela dapat g sane ek?

Indah Mulya said...

canteknye kundasang! mahu pegi satu hari nnt =]

pena rozie said...

Bestnyer dpat g cameron

Pendamba Mawar said...

saya baru 2kali pi cmeron.haha..kundasang?belum jejak..miahaha

Natasha Farina Arifin said...

wow...best tempat nih..mmg mcm kat oversea jek..lama tak gih jln2 .....+_____+

MamaEma said...

tak pernah pergi kundasang lagi..INSYAALLAH tahun depan... cameron dah 3 kali

Amni said...

duak2 best! tapi kmk sik pernah pegi duak2 pun.. huhu... sadis!

missbby said...

kita memang belum sampai dua-dua tempat ni..sangat kesian..huhu..so kita memang nak kena pergi ni..

Adylia Qarissa said...

best kalau dapat bercuti panjang...release tension kerja :)

Cik Yatt said...

tak prnh prgi 2 2..wah..bestnye berjln..huhu

mizzkechique said...

wahhhhh, teruja tgk gmbr yg last.. bila nk bw ai jenjalan sn??

Faztee Danisha said...

cantiknye view kt castle tu..saujana mnghijau..cameron skg rs cm xbpe best sngt..sjuk kurg..pmbngunn kot..tanah runuth pun bnyk

Namee Roslan said...

gambar yg last tu nampak mcm kat UK la plak. haha :D oh Kundasang lg sejuk yaa..cameron pn dah sejuk gila bg saya. kalau pi KUndasang mmg tak mandi lah saya..haha. takut air. eh kathy tak beli strawberry celup coklat ke?? :D

Nieda said...

memang suka pergi Sabah. teringat pemandangan di kaki gunung kinabalu. sejuk dan nyaman.

El-Janna said...

awakkkkkkkkkkkk cantiknye.. best kalau dapat g cameron^^
uwaaa nak g.. kundasang? xpernah g pon

EYFAalias said...

dua2 tak pernah g. so xtau mana best./ hahahaha

hani apandi said...

ehee.sama kta 2.mek 22 tempat dah pegi :D pegi dgan free gik ya haha..tp sumpah, sik sangup gik k jalan tapah.asa nak leput mek entam sigek bas semua org muntah kcuali kmk & sorg kwn laki & driver jak sik muntah huhu...kundasang kacak gik dari cameron & ala2 omputeh kit :D

Snazzy Naz said...

dah byk kali g kundasang..tapi tak tersinggah desa cattle ni.huhuh. mmg cantikkan kat sana?

ejulz said...

cam best jak cya.. cam nak pegi jak.. heHe.. penah g genting jak.. best.. p main indoor jak..

BeloG MTT said...

Wahhhhh strawberi beri berii.. Feberet MTT ! :)

[sutera kasih] said...

pnsyrh mek madah, dolok2 bena, kundasang sejuk..sik kdk kinek tok..perubahan cuaca dh hehe

ingin nk ke cameron ya ehh..