Resepi Kek Epal.
assalammualaikum & hi~
setelah berjaya membuat kek tiramisu macam yang aku tulis kat SINI jadi aku pun makin teruja nak buat kek epal pulak. yelah, kita kan baru je berjinak - jinak nak belajar memasak , belajar buat kek, belajar jaga anak. eh, jaga anak pulak -.-'
jadi, di hujung minggu macam ni apa kata korang cuba try test kek epal ni. senang & sedap nak mamp*s!! sebenarnya resepi asal dia kat SINI. *thanks yani ^_^ kek awak sedap!!*
ni la rupa kek epal buatan aku. nampak macam garing je kan? tapi..ada ke kek nampak garing? okay, abaikan! kek ni rasa ni tak manis sangat dan yang paling penting lembut (^_^)V
ni pulak rupa bahagian dalam kek epal tu. anak - anak buah bukan main suka makan. alhamdulillah. terasa bangga kejap bila diaorang puji. walaupun yang puji tu sekadar budak - budak T_T tapi orang cakap budak - budak ni lebih jujur kalau bercakap kan?
tak mo cakap banyak, meh kita layan resepi dia.
Bahan-bahan ( 18x18 cm )
- 1 biji epal (saya guna epal merah)
- 100g mentega-suhu bilik
- 80g gula halus + 2 sudu besar gula
- 2 biji telur
- 100ml fresh cream/whipping cream (saya guna fresh milk)
- 150g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
- Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
- Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
- Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
- Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C
senangkan? ikut je step by step, insyaAllah menjadi. okaylah,bye!
p/s - teringin nak makan pucuk betik masak tumis =P~
Comments