klik sekali~

Monday, September 26, 2011

Sarawak Best!

assalammualaikum & hi~

Setelah meraih simpati di entri SAKIT tadi *thanks pada yang komen suh pi jumpa doktor dengan doakan cepat sembuh. Terharu :’)  aku tiba – tiba terfikir .sejak aku berblog ni rasanya tak penah lagi aku citer pasal Sarawak. sungguh lupa daratan kamu KT. Oh! No~ Jadi, untuk menghilangkan sedikit rasa serba salah kepada Bumi Kenyalang ni maka aku pun dengan rasa kagum dan bangga dan ‘ngegeh’ nak citer pasal Sarawak.


tengok betul2 gambar gunung tu, macam pempuan baring kan? tu la gunung santubong! view dari pantai pandan.


Okay, Sarawak Best sebab sinilah tempat lahir aku. sinilah tempat aku kenal ABC. Sinilah aku kenal maknanya cinta. Ceh! Nak jugak masukkan word tu. mengada! Tapi betul, dah nama pun tempat sendirikan mesti best kan? Bak kata pepatah dulu kala ‘tempat jatuh lagi dikenang apatah lagi tempat bermain’. pepatah dari aku pulak ‘tempat tinggal pakwe kenelah ingat, senang nak pasang scandal kat tempat lain!’ kehkehkeh~ ok. Gurau! 



ni linut. orang belah brunei or labuan panggil ambuyat. sabah pun sama kut. tapi kat umah aku popular dengan panggilan 'pak aloi'.


Sarawak Best sebab kat sini pun ada makanan yang best. Ada ikan terbuk - kek lapis - mee kolok – umai - manok pansuh - sayur midin – kicap tong nam – terung asam – buah terap – buah dabei – engkalak – linut apa gik owh? Err..ok! tu sebahagian daripadanya. Jadi, kiranya sape yang 1st time datang sini mesti sibuk cari makanan macam ni. Macam kita orang (orang Sarawak) pi semenanjung jugak. Kalau singgah Melaka nak try asam pedas, bila pi Terengganu pulak nak try nasi dagang. Pusing – pusing macam tu jugak kan.



 serikin. tempat yang wajib pegi kalau mai kuching.


Lepas tu, Sarawak best sebab kat sini pun ada gunung – ganang bukit – bukau. Ada gunung santubong - ada pulau kera - ada bako national park - ada kampung budaya - ada serikin - ada gua mulu - gua niah - gua angin dan seterusnya. Kiranya kat sini pun banyak tempat beriadah jugak. Kalau nak masuk Brunei pun senang. Cuma pastikan ada passport Brunei or passport antarabangsa. Nak pergi Sabah pun boleh dengan melalui Brunei. Kalau ko nak advanced lagi ko boleh masuk Kalimatan, Indonesia. Ok, Kalimantan aku tak pernah pergi lagi. Apa yang best kat sana pun aku tak tau T_T






Jadi, kesimpulannya SARAWAK BEST! Banyak lagi nak citer ni tapi di lain entri ^^

20 comments:

Eza Boom Boom :) said...

mok pergi tempat kmk pun guna passport tauk...T.T sedih, dalam sarawak pun kena guna passport.. Btw, sarawak nang bessstt gilak2... Orang limbang pun nunggah ambuyaat^^

SoLy SoLicious said...

xpernah pergi..tp terasa nk pg la..heee

adieque alizah said...

sarawak mmg besh... :D
ntah bila dpt blik kuching ni.. rindu mkn angin ngan kazen2 kat sana.. hehe :)

Kathy Tuah said...

eza - org limbang lah tok?erm, sarawak nang best owh? hehe

soly solicious - ada masa nnti pegi tau ^^

adieque alizah - sarawak best kan?? ada masa nnti datang lah lagi :)

Fathin Fazila Razali said...

akak!!!! sarawak nang best.. just like sarike.. wlpn bandar kcik tapi tenang dan aman!

ieda said...

haaaa tahun depan akak akan ke sarawak .. leh call kathy ye .. nak tanye tmpt2 menarik & penginapan yg sederhana di sana :)

Elih Japahar said...

Nak pi serikin lah sabtu ni hehe... :)

Kathy Tuah said...

kak ieda - ok!! sy tunggu akak tau..insyaAllah ^^

elih japahar - pegi jgn x pegi ;p

mizzkechique said...

dear, MK nk sgt g sana.. nt klu g sn KT jd tourist guide MK eh.. pelisss.. hehe

Kathy Tuah said...

yeah! cepat2 dtg ye..nnti kita pi jalan2 ^^

AYuNG said...

erm.....memang best tapi belom bekesempatan nak ke sana lagi...

adoihhh, tiket belon mahal bangettt nih..:)

Salwa said...

bestnyer.skang takde can gi nak gi sarawak.harap-harap satu hari nanti dapat gi :D

Ujang9897 said...

gua mkn2 ni memilih...=)

tak pernah g sarawak lagi..naik belun pun tak pernah..=)

Ratu Lissa said...

sampai hati pergi tak ajak, lain kali kalau pergi sabah pulak, ajak tau! hahah, gurau je..

WuMing said...

Memang teringin nak pi Sarawak..

Tapi tak pernah sampai lagi...

eva said...

bangga jd org srwk eyh.. hehe.. santubong nang kck.. n cgek kaya dgn makan2 jak d kuch tok.. hehe

Isteri Encek Bard said...

sangat pelik nama makanan itu

dilazfamily said...

macam seronok je..teringin gak nak pergi sarawak tapi tak de sedara kat sana.takut kena tipu

Namee Roslan said...

ive been to Miri. tapi miri macam sunyi sgt lah. xtau nk buat apa. hehe kalau kuching best kan?? :D

anismelon said...

tak pernah lagi g serawak..agak agak bile la na dapat pg kan...huuuu