klik sekali~

Thursday, September 15, 2011

Tentang Senggugut.

 assalammualaikum & hi~

Motif entri : sekadar perkongsian pengalaman. 

Aku antara spesis yang akan mengalami ancaman senggugut bila time ‘period’. Sape yang tak pernah kena ancaman ni baik ko cepat – cepat memanjat kesyukuran ke hadrat Ilahi. Kalau lelaki confirm sure pasti lah tak terkena ancaman sebegini kan? Kalau kena jugak tu bukan sengugut tapi sesungut. 

Pada sape – sape yang diancam oleh sengugut yang tak takut diugut ni boleh la baca ni sampai habis. Tak nak baca pi klik tanda X kat atas tu ye. Aku saje nak share pengalaman dan petua yang aku amalkan. TAPI..resultnya bergantung pada tahap antibody masing – masing. TAPI LAGI..petua ni TAK cakap pun yang sengugut korang akan hilang 101% Cuma akan mengurangkan sedikit kesakitan yang dialami dan melancarkan perjalanan darah. insyaAllah. TAPI..okay, tak ada tapi – tapi dah. 

1)    Minum air suam.
Ko minum air suam sekerap mungkin. Pas tu ko akan rasa nak buang air kecik je. Tapi jangan gundah gelana sebab masa ko buang air kecik tu darah akan mengalir dengan lancarnya. Kecenderungan untuk menghadapi ‘kebocoran’ pun akan dapat diatasi sebab darah lebih suka kuar time ko buang air kecik je.

2)    Bertungku.
Jangan ingat orang yang pantang pas bersalin je boleh bertungku ye. Yang tengah ‘on’ period pun leh bertungku, tahu! Bertungku ni baik untuk melancarkan perjalanan darah. Aku selalu bertungku pada hari pertama dan kedua je. Best bertungku ni, perut yang sakit pun akan berkurang sakitnya *dapat pecahkan lemak jugak kan?* Bertungku guna pe? Aku guna bata merah kecik tu je. Panaskan atas dapur gas, balut dengan kain pastu tuam kat perut.  

3)    Sapu minyak panas.
Aku jugak akan sapu  minyak panas kalau senggugut datang menyerang. Bila dah sapu kat perut tu jangan lupa sapu kat pinggang dengan pergelangan buku lali jugak. insyaAllah perut anda akan cool seperti anda. Hihi.

4)    Minum air coke.
Ni aku tak tau mana tah aku dapat petua cenggini. Tapi sejak dulu lagi kalau period aku akan minum setin air coke. Memadangkan aku ni penggemar coke jadi bila minum je aku rasa hepy. Bila dah hepy lupalah pada perut separa slim ni sakit. Kiranya coke ni membantu jugak lah kan? Tapi minum coke tak elok kan? Errr T_T

Cukuplah kut takat ni je perkongsian kita. Ni aku buat berdasarkan pengalaman aku sendiri ye. Nak ikut silakan, tak ikut sudah! Huhu. Tapi tak apa, yang baik tu tak salah kita ikut. Kalau rasa tak baik tu tak yah ikut. Aku tak kecik ati pun ^^

p/s – mendung tapi panas. Macam ne ni?

15 comments:

mizzkechique said...

MK klu senggugut, rs mcm kn kelar perut ni... berguling2.. bertungku tu xpnh lak..klu berkesan, pasni blh la try..

Sunah Sakura said...

kalo amalkan paramaria plus hpa tu, leh kurangkan senggugut dan stabilkan hormon juga..

Namee Roslan said...

hehe, sy kalau kena sengugut sgt teruk. terima kasih kathy for the tips :) tp yg minum air coke tu mmg perlu. sbb bila kita period, darah banyak keluar so kita kena minum bnda manis :)

AYuNG said...

uik??? minum air coke boleh jadi ubat senggugut?? ajaib.....:)

Kathy Tuah said...

MK - sakitkan kalau senggugut? tp pasni MK try lah bertungku..mana tau okay..insyaAllah :')

Sunah - benakah? lum penah gik kmk try..mok juak try klak..tq sunah ^^

namee - wah, namee pun layan coke time period eh?ada geng lah ni :)

ayung - kehkehkeh..sy pun main agak2 je ni..tp tulah yg sy amalkan ^_^

ieda said...

akak memang x pernah kena sengugut tuu .. adik akak selalu kena setiap kali nak peyod , tapi petua sapu minyak panas dan minum air suam2 panas tuu memang betul dan selalu adik akak amalkan .. sgt2 lega tau dik :)

amy syahirah said...

sis ! trima ksih atas petua . sy klau snggugut mmg teruk gila . smpai guling2 n melompat2 . hehe . xthan pnye psal . thnx anyway =)

Kathy Tuah said...

kak ieda - best akak x penah kene senggugut..sy ni selalu sakit time 1st day..sbb tu kene minum air suma bnyk2..huhu~

amy syahirah - sama2..bahaya jugak klu dh sampai terlompat2 ni..hehehe..apa2 pun amy try lah ye..mane tau okay ^^

eva said...

so far oke mek.. p yalah nok cola nyuroh kta cepat abis head.. alu lancar.. hehe

Kathy Tuah said...

kan??cola mesti ada mun period :)

Eza Boom Boom :) said...

petua kita sama, hehe.. Kalau x baik2 jugak, kena bawak tido....Huhu...

Kathy Tuah said...

mcm tu pulak erk? apa2 pun kiranya kita ni geng lah kan? yela, petua kita sama ^^

iLa suHaiLa said...

tak shuke senggugut...sakitttt

Kathy Tuah said...

tau xpe..tapi nk x nak kene hadapi jugak setiap bulan kan? huhu..

Cik Eka said...

ha air coke tu dulu selalu minum jugak..tapi skang takut nak mnum air gas..hehehe


cuma kalo bertungku,eka guna botol pastu letak air panas kemudian tuam