Main Mercun.

assalammualaikum & hi~

~meriam buluh~ (google)


Bila dah nak raya ni sana sini duk dengar orang main mercun. Dan setiap kali raya pasti ada jugak tragedi budak masuk sepital sebab main mercun. tak caya, klik SINI dan SINI.

Aku dulu pun main mercun jugak. Bukan setakat mercun tapi meriam buluh. Korang tau tak meriam buluh? Ala, macam dalam gambar kat atas tu. Tapi tak pernahlah kita orang bubuh macam – macam dalam buluh tu tuk bagi bunyi kuat ke apa. Main ikut basic je. Jadi tak adalah sampai yang kena masuk sepital. alhamdulillah..

Aku sampai sekarang tak berani main mercun padi tu. Kalau main kene cucuk hujung dia dengan penyapu lidi. Lepas tu baru bakar. Tu pun menggeletar tangan. Tapi aku ni pempuan jadi normal lah kalau cuak nak bakar mercun kan?(^_^)V

Jadi, pada adik – adik kat luar sana tu kalau nak main mercun kena ada mak bapak yang tolong pantau. Paling elok tak yah main mercun. Lagipun tak matinya tak main mercun tu tapi kecenderungan nak mati tu ada kalau main mercun. Hah! Bukan main lagi bahasa aku ni dah. okaylah,bye!

p/s – kalau orang Cina raya jarang dengar diaorang masuk sepital sebab mercun sedangkan tradisi mereka memang bakar mercun time chinese new year ..fikir – fikirkanlah.

Comments

kan Chinese diorang tak excited mcm kita ni ha... btw, dah hampir 3 tahun tak main mercun doe !!! cari stok tak dak . hehe :)
Kathy Tuah said…
tu la kan..kita ni TERover excited kut..huhuhu..kalau x silap mercun dah diharamkan tu susah nak carik..
Asyraf Kamarul said…
jangan main mercun terus lg senang..
Kancil 8349 said…
Kathy saya ada poster sal mercun nie...kamu tengok kat blog Kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2011/08/kempen-berdarah.html
labulabi said…
sik salah nak main mercun.p org kinek tok da adban gilak.yang sedia ada ti tokok tambah.yalah jadi camya.fikir2kanlah. :)
Kathy Tuah said…
asyraf - betul tu ^^,

kancil 8349 - ok, terima kasih..jap lagi sy singgah :)

nang bena..nya nk madah diriknya terer bah..ujung2 terer masuk hsptl..huhuhu..
Namee Roslan said…
Seeloknya jangan main mercun kan. kalau mercun pop pop takpe. sbb tak bahaya hehe. ta[i boring lah. tp ok lah..at least ada jugak mercun. hihi :) buat apa main mercun to mmbahayakan diri. end up tak dapat raya.
Kathy Tuah said…
mercun pop pop boleh lagi d terima kan? hahaha..

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.