Bila Orang Di Kuching Gago Dengan Orang Di Miri.

assalammualaikum & hi~ 

psst!! entri ni dalam bahasa melayu Sarawak!


~sekadar gambar hiasan yang tak ada kaitan tapi punya maksud mendalam. teehee~


lamak dah sik naip entri dalam bahasa sarawak eh. bukan aku lupak dirik kah apa ngan asal usul ku mpun, siklah sampei macam ya. cuma kedong udah ada blog tok nak, apa kata kita kongsi ngan suma orang di malaysia tok. mun aku nulis pakei bahasa sarawak mesti mesej nak ku sampei ya ngan kitak orang ajak nak? lagikpun mun ku nulis dalam bahasa omputih kelak lalu biru mata kitak orang sebab 'bahasa canggih' gilak sampei sik ada dalam kamus. huhuhu~


okay, fokus ngan tajuk aritok. pasal orang kuching dah gago ngan orang di miri. bukan apa, aku ada duak minggu di miri jadi segala plan raya nak di plan aku ngan mak ngan kakak aku suma terpaksa dirombak balit. jadi bila dah jauh macam tok ada jak sidak duak ya kol. 


mak : deng, bapak ko nanyak wana apa cat rumah taun tok? bila kitak orang balit? mak nak molah rowah waninggal nenek ko sabtu kelak. bahan - bahan kek suma mak dah beli. tunggu ko jak balit bok kita molah. mak gik gago molah tempahan meruku tok. bla..bla..bla.. 


ya antara nak dikelaka mak aku di telefon. sik lamak lepas ya kakak ku gik kol. 


kakak : deng, pakei apa ko ngulung popia makei molah batang buruk ya owh? bila ko balit tek? kakak nak ngajak kau ngambik baju raya kita duak. ko tauk sik adik dekat nak 7 ari dahnya posa? eh, mun ada orang reload padah ngan kakak k..kakak dah siap molah popiah..bla..bla..bla..


yang aku perasan duak - duak nya dua ya mok tauk bila aku balit. adeh! dahlah aku balit 27/8 tok, duak ari jak masa aku di rumah ya sebelum raya. arap2 suma dapat disettlekan! amin.. tapi mun dikenang-kenang balit best agik mun time tok di kuching. bukan apa, aku ada sorang jak kakak. jadi kamek duak kakak nang rapat ngan mak. pa gik time raya macam tok nak, nang kamboh. 


apa - apa pun sik sabar nak balit kuching!! cuma perjalanan balit ya lamak sebab abang dilah drive dari miri ke kuching. dahlah time posa gik. sabar jaklah..huhuhu. tapi yang penting sampei kuching!!


moral of the story nya kat sitok, walau jauh ney pun kita berada jangan lupak mak, bapak ngan adik beradik kita. kekalkan semangat kekeluargaan dalam keluarga kita ya. sayang bah mun nangga ada keluarga pecah belah. ingat ya k.. bye! 


p/s - ya ku malas mun naip dalam bahasa sarawak. lalu panjang nak ditaip. sorry -.-' 

Comments

Nieda said…
SAlam Ramadan.
Mcm mana persiapan raya di Sarawak?

T/kasih singgah blog akak.
SoLy SoLicious said…
sayangkan keluarga :)
MAISHARAH said…
katty cerpen dlm remaja edisi 1 ogos awak punye eh..hehhe...karya dari katty tuah..awk la eh
labulabi said…
sama la hari kita balit tok.hehe.bleh lombak kelak.wakakaka.
Kathy Tuah said…
nieda - kat srwk ni meriah jugak kak..lagi2 kat kuchg tu..tmpt sendiri kan? hihi..terima kasih jugak kat akak ye..

soly solicious - syg sgt2 :')

maisharah - eh? ye ke? x tau pulak..tp penahlah hntar kat remaja..tq 4 de info, nnti sy cek ye..

labulabi - yeah! pa tunggu gik..hahaha..
Chenal said…
sempat juak shopping baju rayo d Boulevard Miri sblm poso ari yo!
Kathy Tuah said…
wah! kmk stakat jalan2 jak d boulevard ya..huhuhu..alang2 balit kuchg jak klak bok shopping..
mama@eCha said…
heheheh umh kalo ijo aihh..hhehe popia golong jak pake btg sendok...

kasih ktk dear..
deng balit gk deng...cian mak ktk kek lom polah,baju pun belum berambik..alhamdullilah adik dh puasa lebih seminggu nak ehehehe..
Kathy Tuah said…
hahaha..nyalah..x sabar nak balit..rindu dgn kuching!
Namee Roslan said…
hihi, saya cuba untuk faham :D menarik nya bahasa Sarawak ! kek lapis Sarawak! gila menarik ! :D
Kathy Tuah said…
namee belajar bahasa sarawak k..nnti sy ajarkan..hahaha..kek lapis makin menarik bila nk raya mcm ni :)
saya sayang fmly saya...jenuh nak faham..haha....

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.