Resepi Keropok Ketam.

assalammualaikum & hi~ 

motif entri : nak memperkenalkan kopok ketam yang paling sedap di abad ini~!



kalau kat tv asyik dok nyanyi 'keropok moni' tapi arini kita ubah sikit kepada 'keropok ketam'. yehaa! okay, ni sebenarnya aku dapat dari kakak iparku yang pertama. senang nak mampus! kalau ko tak buat memang rugi. rugi dan rugi. sekali lagi rugi -.-' 

dahlah senang, sedap pulak tu. dah sedap senang lagi. ceh, berapa kali nak ulang ayat ni. okay. kita beralih kepada bahan dan cara membuatnya. jeng jeng jeng~! 

bahan - bahannya :) 

5 bungkus isi ketam (guna yang harganya mahal sikit) *mula2 nak buat tu guna jela sebungkus kan* 
sedikit tepung beras. 
minyak masak untuk menggoreng.

cara membuatnya :)

pisahkah isi ketam macam dalam gambar kat atas. jemur sehingga separuh kering. lepas tu gaulkan dengan tepung beras. dan goreng sehingga garing. boleh di makan sambil tengok tv (^_^)V

untuk tengok resepi ni klik SINI laju - laju. saja nak cakap yang resepi ni aku post dulu kat my resepi. teehee~! cuma nama je lain dari kathytuah kepada kathyazfar (^_~)

p/s - sape - sape yang alergik tu sila abaikan resepi ini ^

Comments

Namee Roslan said…
wah!!! baru ada keropok ketam!! ingat ikan je. terima kasih for sharing this. esok nk try lah! boleh makan petang2 ! :)
Kathy Tuah said…
namee kene try tau..sedap & senang.. makan petang2 dengan family tersayang ^^
ieda said…
salam kenal dari akak

wahh boleh try nie .. x erfikir nak buat punn :)
teratai said…
senang ke nak buat kerpok ni,mcm susah je...takut x jadi kerpok ketam!
teratai said…
nak share sikit mcm mana nak dpt BE (spt saya buat)~pergi kat Blogger Bio (nuffnang kita),isi maklumat tkini ttg blog kita terutama no.3..tulis 'kaw-kaw' ttg jumlah pengunjung + pageviews yg ditengok oleh pengunjung blog.
Kemudian tekan 'send'

Saya buat begitulah,lepas tu x henti2 dpt BE sehingga sekarang...
selamat mencuba!
Pendamba Mawar said…
isi ketam yang yong tau fo tu er?
mama@eCha said…
kmk suka entry ktk..mesti ada jak resepi terkini dan sensasi..kmk akan try tok dear...
Kathy Tuah said…
kak ieda - salam kenal jugak ^^ ada masa nnti try lah ye..

teratai - senang je..insyaAllah jadinye tu..tq tau sbb sudi kongsi tip pasal BE..leh lah sy try nnti :')

pedamba mawar - a'ah, isi ketam yg yong tau fu tu..

mama@echa - resepi biasa2 jak tok..hihi..try jak ktk k ^^
Bui Junaidi said…
x pernah kmk makan koh..tp tang nyaman jak rupa..polah ngan kmk lok..hehe
Kathy Tuah said…
nak di polah kmk ada tok..ctok ktk, kita makan sama..hahaha..

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.