Makanan Yang Menghalang Untuk Berdiet.

Assalammualaikum.. 


Memandangkan tahap 'kecomelan' badan dah semakin memberansangkan, maka aku ingin jugak berdiet. Cara diet aku ni antaranya kurangkan kuantiti nasi. Nak tinggalkan nasi terus rasanya tak mampu sebab hubungan aku dengan nasi umpama isi dan kuku :') 


Tapi kan, dalam keghairahan nak berdiet ni, ada beberapa makanan yang PASTI menjejaskan diet aku. Kalau dalam mode diet tu nak kurangkan nasi, tapi bila jumpa makanan-makanan ini, diet tolak ke tepi dan nasi ditambah dua tiga kali -.-'


Jom tengok apakah makanan yang berjaya menawan selera anak cucu cicit tekak aku ni :






1) Sambal Goreng Asam Kumbang. 

Oh yeah! Ni adalah sambal feveret aku sejak kecik lagi. Takde lauk lain pun takpe. Asalkan sambal ni ada. Makan sampai 2 ke 3 pinggan nasi. Serius. Tak tipu punya.





2) Dabai Masin Goreng.

Buah dabai memang popular di Sarawak. Kalau kau bagi orang Sarawak pilih antara kepsi dengan buah dabai ni, dah sah - sah buah dabai jadi pilihan. 

Yelah, orang yang kau suh pilih tu orang veteran yang kureng makan makanan - makanan ringan tapi kalau kau bagi dia makanan old skul macam buah dabai ni, mau kau diambiknya jadi menantu terus. Kononnya pandai ambik hati bakal mentua.Kehkehkeh.





3) Sambal Udang Petai.

Menu ni aku kenal masa aku dah study kat Melaka. Sebab kat semenanjung ni kan femes kemain sambal versi gini. Sekali makan terus jatuh cinta. Sejak jatuh cinta tu lah aku belajar cara nak masak sambal ni. Dan honestly, aku dapat resepi ni dari encik boyfren. Sebab dia terer masak sambal macam ni. Ehem ;D





4) Kari Ikan Nenas.

Selain hantu sambal, aku jugak hantu kari. Kari ayam, kari daging, kari kambing, suma jenis kari aku suka. Sebab tu aku suka makan nasi kandar. Sebab nasi tu kan berkuahkan kari. Ohsem gila makan time lapar.





5) Udang Masak Lemak Buncis. 

Lauk berlemak macam ni kalau makan dengan nasi panas mahu telingkup periuk nasi dibuatnya. Bunyi macam over kan, tapi itulah kenyataannya. Makan lagi dengan telur dadar, pergh! Mahu dengan pinggan - pinggan sekali dimakan. Okey, ni tipu ;p





6) Pisang Masak Sambal. 

Ni lauk kegemaran bapak. Dan kegemaran aku jugak. Kalau makan sambal pisang ni, confirm makan nasi bertambah. Aku tak tahulah kenapa aku ni suka sangat benda yang bersambal - sambal macam ni. Tapi aku tak pernah lagi jumpa lauk ni kat sini (semenanjung)..






7) Sambal Terung Asam. 

Kan aku dah cakap, menu bersambal memang jadi pilihan aku. Tengok gamabr terakhir ni. Ni adalah sambal terung asam.  

Jadi,kalau kau nak suruh aku 'mematikan' niat aku nak berdiet, kau buat je sambal. Confirm aku lupa dengan diet aku punya. Nampak sangat kan, kuasa makanan bersambal ni amat menguasai diri aku. Hihi.


****************************************


Sebenarnya,ada lagi menu yang boleh buatkan iman aku nak berdiet jadi goyah. Macam sambal tempoyak (sambal lagi..hihi). Kalau makan sambal tempoyak, memang takdelah ambik nasi sikit. Nampak sangat time tu makan nak puaskan nafsu semata - mata. Haish! 



Apa - apa pun bersyukur sangat sebab masih mampu makan dengan secukupnya. Tak macam sebilangan negara lain yang kurang makan. Jadi, kita ni jangan nak memilih sangat makan. Makan apa yang ada. Hargai apa yang ada. Nanti Allah tarik balik sume tu sapa jugak yang susah, kan? 



Okey, pesanan ni untuk diri sendiri jugak yang ada waktu tertentu mengada nak makan kepsilah, mcd lah, nasi arablah. Sedangkan lauk ada kat rumah.. Hurm.






Comments

Asyifa Mustaffa said…
Aduh...! kecur air liur....
x tahan !
nk kecurr aek liur.. sa nk mkn alu eyh..;p
ASaDa RyutaRo said…
sikboh jak diet. rugi bah sik makan banyak. :P
ejulz said…
pergghhh.. pa nama ya? hahaha.. ya nak mkn ka apa? hehehe
labulabi said…
adoi lapar perut singgah ctok.makanan camtok nang makanan masyarakat kita.pegi jak cerok ranto kampong kita mesti nemu makanan camtok.sambal asam ya adoiii cney nak carik asam mbang tok.
yana lyana said…
macam teringin je nak makan dabai tu..sedap?
Kathy Tuah said…
@yana lyana

sedap! rasa berlemak2 ckit ^^
MamaEma said…
tak boleh tenung lama-lama..takut terbatal puasa..hehehehe
Nazayiena said…
Telan air liur nanga semua masakan tuk,buah asam kumbang ya kembang air liur nangga.
Jeruk dabei yg diberik kakak kmk waktu plg bulan 2 ari ya pun dah dekat nak habis situk,mkn sikit2.

Buah terung asam ya baru nanga kmk dimasak sambal,mauk klak nak cuba juak.
Namee Roslan said…
air liur saya meleleh............kathyyyy...

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.