"Payak" Goreng ala Sarawak


masa aku baru balik dr Miri, mak aku terus cakap dalam peti ais banyak "payak".. "payak" tu pe?? ha, nie la nk bagi tau.. "payak" tu udang kecik2 yg kulit dia keras ckit tu.. kalau kat cni slalu org guna tuk buat cucur udang.. tau kan?? imagine la ckit.. he3..

so, aku pun terus plan nak buat payak goreng.. terus terang ckplah kan yg resepi nie aku belasah je buat.. ha3.. kalau selera aku mmg sedap la.. kalau dgr pendapat anak buah aku pun mcm tu.. he3.. walaupun aku tau korang lebih tau masakan yang lebih advanced lagi dari nie tp aku nak share gak resepi dia.. lagi2 pada sape2 yg baru nak belajar masak macam aku nie..ahaks :D

"Payak" Goreng Ala Sawarak

Bahan - Bahan :

Payak / udang
cili kering kisar

sos tiram
serbuk kunyit
p/s = kuantitinya korang agak2 lah yer..dan ;agi satu, aku memang x letak garam sebab sos tiram tu dah cukup rasa kan ;)

Cara membuatnya :


Gaul sume bahan2 tadi dan perap seketika sebelum di goreng..



Comments

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.