NASI GANJA IPOH (Dulu Tak Ketagih Tapi Sekarang KETAGIH GILA!)

Assalammualaikum..


#nasik ganja, #nasik kandar, #nasik vanggey adalah spesis nasik yang lebih kurang sama. harap maklum :p
 

Suatu ketika dahulu, di ENTRI INI (NASI GANJA) aku memang konfiden nak mati cakap..eh..tak.. taip yang aku tak ketagih pun dengan nasik ganja dekat Jalan Yang Kalsom, Ipoh ni. Dahlah ayam dia keras campak ke dinding, dinding pun boleh menangis kesakitan. Pastu kuah pulak pedas sampai boleh tumpahkan air mata 7 tempayan! Selera tumbuh bagai cendawan lepas hujan pun terus layu dan mati. Buat bazir duit aku aje! Huh! 


TAPI..


Itu dulu. Tahun lepas punya cerita. Manusia kan boleh berubah. Apatah lagi seleranya :') Aku pun try lagi datang ke sini. Manalah tahu masa aku datang dulu tukang masak dia tengah bad mood. Masak pun main ikut mood dia aje kan? Masak ni ada kaitan dengan mood jugak tau. Kalau kita masak dengan penuh kasih - sayang, hati riang gumbira & ikhlas..insya-Allah masakan kita sedap. Walaupun sekadar menggoreng telur mata -.-' Tapi kalau kita masak nak tak nak je, kemungkinan besar masakan kita akan terjejas sama. Tak semualah orang macam tu, tapi tetap ada seketul dua yang begitu. Mungkin tukang masak nasik ganja ni pun macam tu. Mungkin. #kalau part buat andaian, aku ni memang terer Kehkehkeh~




Nasi Ganja Kambing..(sambal kelapa dia tu sedap!)


Dan bila aku datang buat kali kedua. 


"Eh, kenapa rasa dia sedap nak mati ni? Kenapa ayam dia sedang - sedang elok aje di goreng? Kari dia macam mana boleh tak pedas sangat? Boleh diterima lidah dan disokong oleh tekak??  Why, kambing dia tak rasa hanyir pun? Sotong dia ni kenapa sedap sangat? Kenapa? Why?!"


Begitu bicara hatiku tatkala datang buat kali kedua. Semenjak itu, kalau ada dekat Ipoh terus mengada depan boss ajak makan nasik ganja. Nasib baik boss aku peminat nak mati jugak nasik ganja ni. Siap bertambah nasik tau T_T Oh ye, 'dia' pun suka makan nasik ganja (^_~)



Nasi Ganja Ayam. Dalam piring tu sotong. Sedap, okey!


Memandangkan aku dah ketagih gila dengan nasik ni, aku nak beri beberapa tips untuk sape - sape nak makan dekat sini. Kemain ye, siap ada tips segala! Hahaha. Tapi serius okey, tips ini insya - Allah akan membantu korang suma. Apatah lagi yang baru pertama kali datang tu~ 


Tips Makan Nasi Ganja, Ipoh. 


~ Kalau boleh datang awal. Sekitar 11 ke 12 tengah hari. Masa ni orang tak berapa ramai sangat. Atas pukul 12 tu selalunya dah ramaiiiiiii sangat orang. Kalau datang petang sikit dalam pukul 3 - 4 petang, yang ada hanya nasik, kari campor dan ayam goreng. Tapi kadang - kadang tak sempat nak tunggu pukul 4 dorang dah tutup sebab lauk semua dah habis. 

~ Kalau nak tapau, kene berbaris. Yang nak tapau aje tau.

~ Kalau nak makan, tak payah berbaris, okey? Masuk je terus dalam kedai dan carik tempat duduk. Setiap kali aku pergi situ, mesti ada yang berbaris ambik nasik, lauk suma then baru nak terhegeh - hegeh cari tempat duduk. Memang silap percaturanlah bro! Kau usung jelah nasik kau ke sana ke sini sambil carik tempat duduk. Ada yang kene berdiri sambil bawak nasik dulu sementara tunggu meja kosong..

~Makanya, carik tempat duduk dulu. Nanti dorang akan ambik order. Jangan risau ya :)

~Kedai ni kecik je. Jadi kalau datang beramai - ramai tu memang susah sikit nak sambung meja kata orang. Aku kalau datang dengan dia je, duduk je mana - mana meja yang muat 2 orang Haha. Tak kira yang duduk semeja tu orang cina mahupun india. Alah, kata 1 Malaysiakan? #kelip-kelip mata~

~ Oh ye. Air kat kedai ni memang cina yang buat tau. Tapi boleh aje mintak air tin. Air mineral. 

~Bila dah nak ambik order tanpa menu memang agak sukar kan? Jadi, yang popular kat sini yang selalu orang request adalah menu ini "nasik, ayam goreng, telur masin. KARI CAMPO!" bagi aku, makan nasik ganja ni tak bermakna kalau tak mintak kari campo. Kalau tak letak kari campo, baik aku masak sendiri kari dekat rumah. Kari campo dia tulah yang buat aku ketagih. Hukhukhuk~ Ayam goreng tu boleh tukar kambing ke. Sotong ke..ikut selera. Telur masin pun macam tu. Kalau tak nak, tak yah mintak. 

~Kedudukan kedai ni, tengah pekan ipoh. Sape yang guna gps ke. Papago ke. Korang carik jelah Jalan Yang Kalsom. Kedai dia nama KEDAI KOPI YONG SUAN. Tepi sekali.


Rasanya itu jelah kut. Nanti kalau ada nak tambah, aku tampah lagi. Okey? Pada yang tak pernah try tu try lah ye? Dah femes ames kedai ni tau. Masuk tv dah berapa kali dah. Masuk paper lagi. Belum kira masuk blog pulak. Kiranya memang terbaek punya nasik ganjalah! So, apa lagi? Jemputlah datang ke Ipoh untuk pekena nasik ganja (^_^)V



p/s - harap - harap owner nasik ganja ni baca blog aku ni. mana tau dia bagi pakej makan nasik ganja free! Hahaha~

Comments

dear xila said…
terbaekkkk prmoote siap tip ni hehe bangga org ipoohh huhu
Puan Ezy said…
terliur je tgk..
nsb jaoh..
kalo dkt kompem g skrg! haha
ejulz said…
adehhhh.. dah tengah lapar tok.. hehe
Nieda ramly said…
kuah kari tu yg buat org gila bayang
Yumida Huda said…
nyamannyaaaaa
bez eh mundpt merasa tok

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.