Menginap di Dreamz Hotel Melaka.

 Assalammualaikum..


Cuti tiga hari ni mesti ramai yang plan nak pergi bercutikan? Dan aku pasti Melaka antara negeri yang selalu dalam senarai percutian korang. Yang memang orang Melaka tu lain ceritalah kan? Sebelum puasa hari tu *kemain lama punya citer Kehkehkeh* aku ke Melaka. 3 hari 2 malam. Sebelum pergi tu call lah hotel yang ada di sekitar bandar Melaka tu, semua full. Aku dah agak dah. Sebab selalu macam ni. Try jelah walk in. Target memang Dreamz Hotel ni sebab dia betul - betul dekat Mahkota Parade (MP). Jalan kaki 5 minit pun dah sampai MP. Bila tanya petang jumaat tu, ada 1 bilik tapi twin room punya. Takpelahkan. Aku sorang je pun :)



 


Inilah rupa luaran Dreamz Hotel ni. Warna - warni bangunan dia. Staff dia pun okey. Yang bawa kereta tu, jangan risau. Parking disediakan untuk pelanggan hotel ni. Kau jangan main suka hati je parking dekat Melaka ni tau. ISNIN - AHAD, parking dia berbayar! Nanti tak pasal - pasal kena saman -.-'


 


Baiklah. Inilah bilik untuk malam aku sampai tu. Ni je ada tinggal. Harga dalam 150++ kut. Tak ingat dah. Tapi ada deposit RM50. Nanti kalau kau dah check out nanti jangan lupa mintak balik deposit tu.


Bilik dia kecik je. Cukuplah untuk tidur, rehat dan mandi. Kalau dah katanya bercuti takkan nak terperap dalam bilik je kan? Lainlah kalau kau honeymoon barulah suasana dan keselesaan bilik diutamanya. Kalau setakat nak jalan - jalan sambil save budget, hotel ini sudah cukup memuaskan bagi aku.




 



Cuma bilik dia takde almari. Aku ni suka gantung baju kalau dah sampai hotel macam ni. Lagi - lagi tudung. Dia just ada yang macam dalam gambar tu. Okeylah daripada takde langsungkan~ Bagi yang solo travelers tu okey sangat stay sini. Memandangkan aku tidur sorang, katil yang satu tu aku letak beg dan biar nampak penuh sikit. Bukan apa, aku ni suka aje imagine ada 'orang lain' tidur dengan aku kat katil sebelah tu. Huh!







Inilah antara sebab aku nak sangat try stay hotel ni. Weekend Night Market betul - betul depan hotel ni tahu! Jalan sorang - sorang pun tak takut sangat. Sape yang bawa kete tu, baik jalan kaki je. Nak pergi A Famosa dari hotel ni amatlah dekat. Jalan sikit jumpa Dataran Pahlawan (DP). Belakang DP tulah A Famosa :)






Oh ye. Ini lobby hotel. Kecik je pun tapi selesa. Memandangkan aku ambil 1 malam je, pagi sabtu tu aku terus cakap dekat staff dorang yang aku nak ambil 1 malam lagi. Bilik yang sama. Tapi bilik tu dah ada orang booking. Tapi dorang cadangkan aku pindah bilik. Kalau malam pertama tu dapat twin room, kali ni dapat standard room pulak. Aku okey je. Lagi senang. Tak perlu nak cari hotel lain. 


Cuma aku kena check out jugaklah pukul 12 tu dan kena masuk balik dalam pukul 2. Tapi beg aku, staff dorang suruh letak dekat lobby je.





Inilah rupa standard room dia. Aku rasa bilik ni lagi selesa dan besar sikit. Pada yang pentingkan kebesihan tu, jangan risau. Dua - dua bilik yang aku stay, dua - dua bersih. Harga bilik ni dalam 160++ kut. Eh, serius. Aku tak ingat. Resit dia ntah mana aku letak. Tapi tak sampai RM200. Weekend memang harga dia takde nak murah.  Mahal eh? Aku pun rasa mahal jugak. Hahaha. Tapi sebab aku nak dekat MP dan DP jadi aku ambik jelah ni. Nak jalan sorang - sorang pun tak takut sangat sebab tempat dia terbuka ^^






So, sape yang rasa nak cuti dekat Melaka. Nak cari hotel yang dekat dengan tempat - tempat menarik, korang try lah stay hotel ni. Dekat Melaka memang banyakkkkkk sangat hotel, dari yang berbintang - bintang sampai tak berbintang, semua ada.


TIPS~ pada yang tak suka nak bersesak - sesak atas jalan raya, aku cadangkan korang carilah hotel dekat area Bandar Hilir, Melaka ni yang ada sediakan parking lepas tu korang jalan kaki je pergi mana - mana. Alah, yang nak sangat korang pergi dah tentu A Famosa bangunan bersejarah tu kan? Tak pun dekat Bangunan Merah. Tak pun Muzium Samudera. Semua tu dekat je dengan Dreamz Hotel ni. Jalan kaki je. Tak pun naik beca. Senang!


Bukan, apa ~ Melaka ni sentiasa jem. Siang atau malam. Lagi - lagi area Bandar Hilir ni. Lagi - lagi hujung minggu dan cuti sekolah. Tak caye? Tengok gambar bawah ni~






Gambar ni di ambil dekat - dekat nak pukul 1 malam. Malam minggu. Nasib baik belok kiri, kalau straight? Entah pukul berapa aku nak sampai hotel yang jaraknya dekat aje sebenarnya pun. Masa ni aku baru balik dari Jonker Walk. 


Pada yang punya suami atau member yang tak suka jem bagai, silalah cari alternatif lain bila berada di Melaka. Nanti tak pasal - pasal hilang mood bercuti sebab jem punya pasal!







Bila nampak date tu baru aku ingat yang aku pergi 5/7 :) Ni resit deposit dia. Boleh dia BIN kan nama aku. Huh! BINTI okey! Bukan BIN. Emo tiba - tiba. Padahal baru perasan! Hahaha. Sapa yang nak tahu lebih lanjut tentang hotel ni, silalah hubungi mereka sendiri melalui alamat yang tertera di atas ;p



p/s - Best jugak jalan sorang - sorang kat tempat orang cuma perlu lebih berhati - hati dan jangan diamalkan selalu. Peace (^_~)V




Comments

Qhaifa Nur said…
3 hari cuti ni...semua tempat perlancongan sure full..melaka pun best gak...

Eza Boom Boom said…
bestnya jalan-jalan :) hee. selesa juak hotel ya owh. nangga rupa tek.. :)
Ms. Anne said…
khaty mai melaka tak roger... biasalah kathy melaka nie... always busy... tapi memang tiptop...
Farra Kikibum said…
melaka mmg best melancong :D
Asyifa Mustaffa said…
Pgi sorang2 ke...? Berani btul....advrnture gitu...!
ejulz said…
semalam jak ka RM160++ ya?
Isabel Diaz said…
Mewahnya. Dahlah murah jwak gik.
Nieda ramly said…
enjoy jln sorang2...Melaka mmg happening.
eVa said…
lom penah ke cya gik.. hotel nya okelah juak tp mcm keck ow.. sama rega standart kedak otel kL
Yus said…
hahahah terkejut gak ada "bin" kat situ.. ingat dah operate.. sorry heheheheheheh

Popular posts from this blog

BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

Kiram Village, Mesilau (Penginapan di Kundasang)

Resepi Umai Obor - Obor.