Resepi Cheesekut
Assalammualaikum..
Hari ke-6 bulan November baru terhegeh - hegeh nak updated blog. Entri Terakhir hari kemain lagi kena rajin berblog bulan ni sebab BE tengah running tapi hampeh! Dekat seminggu jugak baru nak menaip kat sini. Haih~
Tapi tak apalah. Benda lepas jangan lagi dikenang. Amboi ;p Hahaha. Okey. Okey. Entri pertama di bulan sebelas adalah resepi Cheesekut! Baru - baru ni aku terbuat cheesekut gara - gara tengok Novelist Ara Sharrina post pasal makanan ni dekat Fb. Tapi dia buat ada letak buah then guna whipping cream. Memandangkan kat dalam rumah ni bahan - bahan terhad, aku godeklah Google cari resepi Cheesekut ni dan terjumpalah resepinya di SINI :) Cuma aku ada adjust sikitlah ikut selera aku. Hihi.
Tak cantik tak apa. Janji hati baik. Eh. Janji sedappp!
Resepi Cheesekut
Biskut Deluxe Crackers (Original)
Fresh Milk (5 sudu makan)
Susu pekat manis (Aku guna suku je susu daripada 1 tin susu tu. Kalau nak manis letak lebih lagi. Ikut suka kauuu)
Susu pekat manis (Aku guna suku je susu daripada 1 tin susu tu. Kalau nak manis letak lebih lagi. Ikut suka kauuu)
270gm cream cheese (Aku guna brand Fatura yang ada extra 20g kalau tak silap. Resepi asal guna 250g je)
Cara Membuatnya :
1. Pukul cream cheese hingga kembang. Masukkan susu pekat tadi. Pukul lagi. Dah tu masukkan fresh milk. Pukul lagi dan siap untuk itu ;D
2. Letak sikit baki fresh milk dalam mangkuk then celup roti ke dalam fresh milk tu. Celup tau bukan rendam! Pastu susun dalam bekas ke dalam loyang ke. Dah tu masukkan cream cheese tadi. Jangan humban semua! Sikit je untuk lapiskan roti tadi. Atau dalam ayat novelnya, "roti itu telah pun diselimuti oleh cream cheese yang enak berkrim disukai ramai" ;p
3. Ulang langkah 2 tu sampailah cream cheese habis..Dah siap tu simpan dulu dalam peti sejuk. Esoknya baru kau makan sampai terlentang. Okey?
Untuk mendapat gambaran yang terbaik tentang resepi ni berserta dengan langkah - langkah dan gambar bahan - bahan, bolehlah laju - laju ke SINI. Terima kasih Mama Saif untuk resepi yang super sedap ini :) Pada yang nak mencuba, cepat - cepatlah mencuba. Takut kempunan nanti..
p/s - Entri lepas ni pun berkaitan dengan resepi jugak. Kbai~
Comments
sennag jak resepinya, jimat karan
https://comfortandblissfullife.wordpress.com