Posts

Showing posts from June, 2010

Rendang Ayam/Daging Ala Sarawak.

hari nie aku tiba2 teringat dengan rendang ayam/daging yang mak aku buat..sedap sangat2..kalau kat sarawak rendang ayam/daging akan mudah dijumpai time raya jer..berbeza dgn kat sini(semenanjung), senang jer nak jumpa rendang ayam/daging..tapi macam biasa,masakan yang mak masak mesti lebih sedap kan??so,aku nak share resepi mak aku kat korang..tapi nie bahan2 nie mak aku agak2 jer bagi tau..yela,orang tua kan..pe barang nak tengok2 resepi..hihihi~ Bahan A 1 ekor ayam/ 1 kilo daging Santan (1 biji kelapa) 4 helai daun kunyit (dihiris halus) Rm2 kerisik Bahan B 1 inci halia (dikisar) 4 biji bawang merah (dikisar) 10 biji bawang putih (dikisar) ½ camca tepung kunyit 1 sudu makan serbuk jintan putih 1 sudu makan serbuk jintan manis 2 batang serai (ditumbuk) Beberapa biji cili padi (ikut selera sendiri) Cara membuatnya Cuci ayam/daging sampai bersih. Tos kan. Gaulkan semua bahan B dengan ayam / daging. Masak ayam/daging sehingga keluar air ayam/dagi

Anak Buah Kusayang

Image
~~ inilah hero2 kakak aku.. Mohd. Hazrie Firdaus with his little brother Mohd. Fiqrie Firdaus.. so naughty both of them.. tapi aku tetap sayang diaorang semua ~~ ~~ nie Dania Nuralesha, tapi aku suka panggil dia "princess" sebabnye dia cantik dan comel sangat2 ~~ ~~ yang nie lak Nurul Fatehah.. badan nie nie slim jer.. hehehe.. kat umah orang panggil dia "baby".. baby lagi ke?? hihihi.. ~~ ermm.. tiba2 aku teringat anak2 buah ku yang ada kat kuching. huhuhu ~~ jadi, aku nak story la sikit tentang diaorang.. yela, nak mengubat rindu.. aku ada 9 orang anak buah.. 5 lelaki dan 4 perempuan.. insyaALLAH bulan 9 nanti ada lagi sorang sebab kakak aku pregnant anak ke-3.. doa2kan la ye.. (amin).. anak buah aku yang first sekali nama dia Nursafriena. sekarang dia dah tingkatan 2 dan yang paling kecik nama dia Mohd.Ikmal yang selamat dilahirkan 17 Mac 2010 . diaorang panggil aku "usu".. usu?? sebab aku bongsu le dalam adik beradik aku.. hehehe ~~ saje je..

Sekadar Bicara Tanpa Kata

"Sekadar Bicara Tanpa Kata"kiranya tu lah aku nye description.. yela, baru2 nak layan blog nie.. tau pasal blog dah lama dah tapi x reti nak buat smpai lah lecturer aku dulu suh buat so kene la buat tapi x aktif pun.. huhuhu ~~ skrg nie baru lah nak mengaktifkan semula.. tu pun blur nak settings smua benda nie.. aku nie mane lah reti sgt bab2 mcm nie, tapi aku try gak.. so, kalau ada setting yg x betul ke, gadget yg x function ke, sori la ye (^^,) .. ermm.. bebalik dengan description aku tadi, aku pilih tu sbb tu je muncul time aku setting blog nie.. mungkin ilham kut?? hehehe ~~ yelah, kita kat sini hanya berbicara melalui blog, xde keluar satu kata2 pun dari mulut kita kan? kira kene lah tu, "Sekadar Bicara Tanpa Kata".. tapi pada sape2 yang x setuju xpe, hak masing2.. kalau nak bagi description yang baru untuk saya pun boleh gak.. insyaALLAH akan dipertimbangkan.. sebenarnya aku buat blog nie sekadar nak memeriahkan blog2 yang ada sekarang nie.. tapi orang la