Rendang Ayam/Daging Ala Sarawak.
hari nie aku tiba2 teringat dengan rendang ayam/daging yang mak aku buat..sedap sangat2..kalau kat sarawak rendang ayam/daging akan mudah dijumpai time raya jer..berbeza dgn kat sini(semenanjung), senang jer nak jumpa rendang ayam/daging..tapi macam biasa,masakan yang mak masak mesti lebih sedap kan??so,aku nak share resepi mak aku kat korang..tapi nie bahan2 nie mak aku agak2 jer bagi tau..yela,orang tua kan..pe barang nak tengok2 resepi..hihihi~
Bahan A
1 ekor ayam/ 1 kilo daging Santan (1 biji kelapa) 4 helai daun kunyit (dihiris halus) Rm2 kerisik
Bahan B 1 inci halia (dikisar) 4 biji bawang merah (dikisar) 10 biji bawang putih (dikisar) ½ camca tepung kunyit 1 sudu makan serbuk jintan putih 1 sudu makan serbuk jintan manis 2 batang serai (ditumbuk) Beberapa biji cili padi (ikut selera sendiri)
Cara membuatnya
Cuci ayam/daging sampai bersih. Tos kan. Gaulkan semua bahan B dengan ayam / daging. Masak ayam/daging sehingga keluar air ayam/dagi...